Vojna sa neodohráva len na fronte (S. Novic - Dievča vo vojne)

26.11.2017 08:17

Ľudia často siahajú po príbehoch obyčajných ľudí počas vojny. Či už kvôli čriepkam z histórie, alebo jednoducho pre vieru, že sa azda nič podobné nezopakuje. Väčšinou ide o druhú svetovú vojnu, no sú konflikty, ktoré sa odohrali omnoho neskôr a v obmene trvajú dodnes. A pritom sa to nedeje vôbec ďaleko. Územie bývalej Juhoslávie je dnes (najmä na pobreží) vyhľadávanou turistickou destináciou, ale aj Slovákmi obľúbené Chorvátsko zažilo krušné časy. Americká spisovateľa Sara Novic približuje tamojší vojnový dopad na civilné obyvateľstvo cez optiku desaťročného dievčatka. Ona sama má blízko k chorvátskej kultúre, takže jej príbeh je plný autentických spomienok. Dievča vo vojne však ponúka omnoho viac. Väčší časový rámec poskytuje priestor na dôkladnú analýzu nielen samotného konfliktu, ale hlavne vnútorných bojov. 

"So spolužiakmi sme sa tlačili jeden na druhého a stúpali sme hore schodmi k dennému svetlu. Začalo sa to zápachom. Bol to zemitý zápach horiaceho dreva, chemický smrad po roztopenom plaste, kyslastý a neznámy puch. Neskôr sme sa dozvedeli, že tak páchne mäso. Potom sme si všimli dym. Tri vysoké stĺpy nad hornou časťou mesta a nad nimi hrubé, husté tmavočervené kúdoly dymu. Teraz to už nebola obava ani vzrušenie. Iba skutočný strach."

Ana chodí do piatej triedy a okrem bežného rodinného života jej dni vypĺňa hranie futbalu a behanie po vonku s najlepším kamarátom Lukom. Ich detský stereotyp je narušený, keď sa zrazu v Záhrebe začnú objavovať utečenci z iných miest a mestom sa šíria nenávistné nálady. Spolu s rodičmi sledujú správy o rozmáhajúcej sa vojne, a hoci sa snažia žiť ako dovtedy, ale nálety a vojenské jednotky sa ignorovať nedajú. Situáciu rodine komplikuje aj malá Rahela, ktorá nutne potrebuje lekársku starostlivosť. A práve snaha pomôcť jej napokon vedie k najväčšiemu zvratu v Aninom živote... Po desiatich rokoch je z nej vysokoškolská študentka v New Yorku usilujúca sa nedávať najavo svoj pôvod či vnútorný chaos. Pred vlastnou minulosťou sa však ujsť nedá a Ana sa čoraz viac uchyľuje k spomienkam a myšlienkam na domovinu. Rahela sa, prirodzene, nepamätá na niekdajšie udalosti a samu Anu to stojí veľa síl. Zároveň si ale uvedomuje, že nebude mať pokoj, kým im nebude čeliť a znovu nenavštívi staré miesta...

"Vír postáv sa nakoniec dotlačil z dvora na hlavnú ulicu, takže som zbadala to, čo všetkých zaujímalo. Chvejúcu sa skupinku mužov a chlapcov s takým výrazom hrôzy na tvári, že som aj ja pochopila, kto sú. Utečenci. Vyzerali zúfalejšie než tí prví. S divým pohľadom, vydutí na nesprávnych miestach. V rukách zvierali zdrapy papierov s adresami príbuzných, rodinných priateľov, kohokoľvek, kto by mohol byť ochotný zobrať ich k sebe, a strkali ich pred tváre mojich rodičov a susedov. Vymieňali informácie o predných líniách za rady, ako sa dostanú k svojim príbuzným."

V jednom z rozhovorov so Sarou Novic som sa dočítal, že román chcela začať v súčasnosti a k vojne v Chorvátsku sa dopracovať retrospektívou. Som veľmi rád, že od toho nakoniec upustila, pretože pasáž z "budúcnosti" už nie je taká úderná. Respektíve nie hneď. Príbeh ako taký teda začína v deväťdesiatych rokoch. Spočiatku som sa bál, že pohľad dieťaťa neposkytne až taký komplexný pohľad, ale nejde predsa o faktografiu. Ukázalo sa to ako šikovný ťah. Celé počiatky prežívame spolu s Anou, a to veľmi emotívne. Autorka skvelo zobrazila prechod od detského vytrženia z dramatických udalostí po bytostný strach a tragiku. Udalosť, ktorá ukončuje prvú časť knihy, bude vo mne rezonovať ešte dlho. Asi aj preto sa mi zdalo pokračovanie trochu zdĺhavejšie. Dozvedáme sa o Aninom pobyte v USA, ide, samozrejme, o nevyhnutný vývoj deja, ale žiadalo sa mi preskočiť k čomusi zaujímavejšiemu. Celý čas som čakal, kedy sa vráti na scénu Luka, Anin priateľ, a dočkal som sa. Od Aninho návratu do rodnej krajiny som knihu znovu nevedel pustiť z rúk. Dievča vo vojne má i vhodne zvolený názov. Primárne odkazuje na bojový konflikt, ale netreba zabúdať ani na vnútornú vojnu, ktorou je poznačená každá ľudská bytosť, čo sa v ňom ocitne...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Diskusná téma: Vojna sa neodohráva len na fronte (S. Novic - Dievča vo vojne)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok