Poťahovanie nitiek v pozadí verejnosti (S. McFate - Tieňová vojna)

30.09.2017 07:54

Špionážne politické trilery boli dlho doménou Roberta Ludluma, ktorý sa stal inšpiráciou pre ďalších viac či menej známych spisovateľov. Jeho odkaz v podobne postavy Jasona Bournea žije ďalej, ale už nie je jediným na špici obľúbenosti. V súčasnej nestálej politicko-vojenskej situácii sa z tieňov vynára čoraz viac konšpiračných teórií i zaručených informácií. A skĺbiť realitu s fikciou sa podujal aj Američan Sean McFate v spolupráci s Bretom Witterom. Výsledkom je špionážny triler Tieňová vojna, dejiskom blízky i našincovi. Ukrajina a jej zasadenie do širšieho geopolitického kontextu je neustálym zdrojom nových správ a tento román prináša pohľad do zákulisia. Zameriava sa pritom najmä na šedé eminencie v pozadí, ktoré majú neraz omnoho väčší vplyv na svetové dianie než ľudia vo svetle reflektorov...

"Na korbe pikapu boli štyria, nie, piati muži a za jazdy pálili z kalašnikovov... Jeden z nich sa postavil s raketometom na pleci. Keď auto nabehlo na kamene, stratil rovnováhu, no trvalo m iba sekundu znovu namieriť. Delilo nás sto metrov a vzdialenosť sa skracovala; nemohol som nič robiť. Raketomety boli preslávené nepresnosťou a dalo sa predpokladať, že muž z niečoho takého ešte nikdy nestrieľal. Dupol som na plyn a zadržal dych."

Tom Locke sa už od vysokej školy pohybuje vo svete tajných operácií, či už oficiálnych, alebo tých skrytých pod kobercom. Za ten čas nadviazal množstvo kontaktov a už dávno si nerobí o svete za oponou žiadne ilúzie. Po misii v Líbyi nemá čas ani na trochu oddychu, pretože sa na obzore objaví nová úloha. A podľa všetkého ide o dôležitú záležitosť, pretože na ňu dohliada jeho niekdajší mentor. Tom má vycestovať na Ukrajinu a v prvom rade doviesť do bezpečia miestneho oligarchu, ktorý sa odklonil od nastaveného kurzu a stal sa nepohodlným pre nebezpečných mocnárov v Rusku. Nebývalú rolu v tom hrá aj investičný kapitál, pretože v hre je zemný plyn ako prostriedok vplyvu a bohatstva. Tom musí byť v správnom čase na určenom mieste, aby médiá zapracovali na verzii, ktorá by im mala pomôcť. Avšak nie vždy ide všetko podľa plánu a na scéne sa objaví hneď niekoľko nečakaných premenných. A jednou z nich je aj Tomova bývalá láska, novinárka Alie...

"Bankári boli od fachu, pracovali pre tých, ktorí hýbali svetom. A tak ako všetci zamestnanci, aj oni chceli vidieť podnikateľský plán. Zatiaľ čo on im dal riešenie. Buď sa bude Ukrajina ešte celú jednu generáciu trápiť, bezúspešne prešľapovať na mieste, alebo prinesieme zmenu. Prinútime európske trasorítky konať, z pudu sebazáchovy. Prinútime Američanov, aby zasadili Rusku smrteľný úder, keď to neurobili v deväťdesiatom druhom. Rozbije východnú Európu, možno pritom rozbije celý kontinent, ale napokon ho zasa poskladá dokopy, presne tak, ako mal vyzerať od začiatku."

Dej sám osebe je pomerne zaujímavý, a keď dôjde na akciu, prejaví sa výrazný talent autorskej dvojice. Napomáha tomu aj napínavý úvod v Líbyi, kde sa Tom Locke predvedie v plnej zbroji. Menej ružové je to už pri zvyšku textu, musím povedať, že štýl písania mi až tak nesadol. Obyčajný rozhovor dvoch postáv je natiahnutý aj na niekoľko strán, keďže takmer každá (!) replika je doplnená o úvahy, vysvetlenia, opisy... a neraz celkom zbytočne. Pôsobí to teda spomaľujúco, čo je škoda. Postavy sú totiž dostatočne zaujímavé a schopné utiahnuť príbeh. To sa týka hlavne Toma Locka a jeho ženského náprotivku v podobne odvážnej novinárky Alie. Sean McFate a Bret Witter si uvedomujú, že nič nepoľudští drsného vojaka viac než láska, predsa len musí ukázať popri zabíjaní aj svoju citlivú stránku. Názov Tieňová vojna verne vystihuje obsah knihy, ktorá vás prevedie situáciou na Východe lepšie ako mnohé spravodajské portály. Práve v tomto tkvie najväčšia devíza románu, takže ak máte radi špionážne trilery s bonusom v podobe aktuálnej politiky, neváhajte.

Diskusná téma: Poťahovanie nitiek v pozadí verejnosti (S. McFate - Tieňová vojna)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok