S. McEwen - Elitní sniper: Neviditelný

07.10.2017 17:44

Ako čitateľ som viac dával prednosť skôr procedurálnym kriminálkam a psychotrilerom, vojenské prostredie a akčné boje neboli mojou šálkou kávy. Môj postoj narušil Don Mann so sériou SEAL TEAM SIX (onedlho vyjde v českom preklade tretí diel). Ohlasy na internete dávali na známosť, že romány Scotta McEwena (v spolupráci s Thomasom Koloniarom) sú podobného charakteru, ba azda ju aj v niečom predbiehajú. V našich končinách sa o preklad postaralo vydavateľstvo CPress a ide o trefu do čierneho. Neviditelný je nepretržitou akčnou jazdou, ktorá vám nedá vydýchnuť počas celých 400 strán. Už úvodné kapitoly ma presvedčili, že autori sa so svojimi postavami nemienia maznať. Nestáva sa mi často, že by som dej až tak naplno prežíval, ale útok kartelu na členov americkej diplomatickej skupiny skvelo predznamenal jeho celkovú dynamiku.

"Vaught znovu zahájil palbu z pistole CQC a skosil oba zbývající muže, kteří se právě snažili nabít. Uriah se opět zvedl na nohy a pomáhal zbývajícím členum ochranky krýt diplomaty. Ale výlohy obchodu byly kryty zamčenými roletami, takže nebylo kde se skrýt. Hočící vozidla skýtala jistý kryt, hrozilo ale nebezpečí dalšího výbuchu. Kolem se přehnali tři maskovaní motocyklisté a pokropili je devítimilimetrovými střelami ze samopalu Uzi."

V hlavnom meste Mexika dôjde k zabitiu šéfky protidrogovej agentúry a amerického veľvyslanca. Agent DSS Chance Vaught, ktorý mal na starosti ich ochranku, sa púšťa do prenasledovania nebezpečného ostreľovača. Ide o bývalého amerického príslušníka vojenských síl, ktorý spravil zo zabíjania svoj zdroj obživy v službách drogového kartelu. Vaught spája sily s agentom CIA Crosswhiteom v snahe dolapiť snajpera a zabrániť tomu, aby sa miestny politik - v skutočnosti vodca kartelu - nestal budúcim mexickým prezidentom. Keď však senátor zistí, že Vaught nezomrel, ako sa domnieval, posiela ostreľovača práve naňho. Snajpera pritom vedie aj vidina vlastnej bezpečnosti. Vaught totiž videl jeho tvár a je nutné eliminovať ho. Crosswhite kontaktuje svojho najlepšieho priateľa, taktiež agenta CIA Gila Shannona, ale ten rieši vlastné misie a problémy, ktoré ho zavedú zo Švajčiarska až do Číny, kde bude musieť bojovať s ruskou mafiou túžiacou po pomste...

"K policejní stanici vyrazily ze čtyř ruznych směru čtyři SUV. Z každého vozidla vyskočili čtyři muži a všichni vrhli proti vchodu ruční granáty. Jejich téměř současné výbuchy prakticky odtrhly čelní stěnu budovy, zničily bezpečnostní dveře a vytvořily prulom. El Rabioso vzrušeně sledoval, jak kalašnikovy vyzbrojení útočníci vbíhají dovnitř. Pohled na zášlehy u ústí zbraní a zvuk střelby byl pro něj příliš silný, takže nevydržel nečinně sedět na místě. Napětí a vzrušení ho přemohly, odlepil se s vozem od obrubníku a přitom narazil do kolem projíždějícího auta. Menší vuz se po nárazu divoce otočil kolem své osy..."

Príbeh sa rozvíja v dvoch rovinách. Tu mi nedá nepoznamenať, že línia s Gilom Shannonom sa s ohľadom na hlavný dej zdá tak trochu nadbytočná. Ak som však správne vyrozumel, Gil bol ústrednou postavou v minulej časti série (Vlk), a tak mal svoje logické miesto aj v tomto príbehu. Neviditelný je veľmi dobre spracovaný, aj vedľajšie postavy majú svoje nezastupiteľné opodstatnenie a napokon do seba všetko pekne zapadne. Vzhľadom na machinácie rôznych spravodajských agentúr si mnohí mocní riešia vlastnú agendu, a tak nie je vždy celkom jasné, kto je na koho strane. Vaught a Crosswhite sú fajn chlapíci a určite by ste ich chceli mať po boku v prípade problémov. V porovnaní s Donom Mannon je Scott McEwen menej priamočiary, potrpí si síce na rovnaké množstvo poriadnej akcie, ale zároveň ponúka o niečo zložitejší príbeh. Na svoje si prídu fanúšikovia prestreliek a naháňačiek, ale aj čitatelia špionážnych románov. Aj Neviditelný teda prispel veľkou mierou k tomu, že aj naďalej budem podobné príbehy vyhľadávať i ja.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: S. McEwen - Elitní sniper: Neviditelný

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok