S. Lotzová - Trojica

07.08.2014 11:13

Ľudia sa vždy boja neznámeho a aj do očí bijúce nezrovnalosti sa snažia racionálne vysvetliť. Napokon, javy medzi životom a smrťou či medzi nebom a peklom sú často len výplodom imaginácie. Sarah Lotzová vsadila vo svojej knihe práve na takýto námet a pohráva sa s myšlienkou o prítomnosti najtemnejšieho zla. Všetky udalosti sú popísané dôkladne, systematicky a precízne, akoby sa pred vami odvíjal skutočný príbeh. Dokonca i forma knihy tomu nesmierne napomáha - dej sa odvíja cez spracované záznamy svedkov zobrazených udalostí. Reportážny štýl dodáva všetkému punc autentickosti a objektivity, čím pôsobí ešte údernejšie. Hoci mám radšej priame rozprávanie, kde sa môžem stotožniť s ústrednou postavou, mierny odklon od zaužívanej kompozície je niekedy príjemným osviežením. A o čom vlastne Trojica je? 

V rôznych častiach sveta dôjde k štyrom leteckým haváriám, ktoré na prvý pohľad nemajú žiadny súvis. Zákonite sa vynorí množstvo hypotéz a konšpiračných teórií, najčastejšie sú tie o terotistických útokoch. Najpodivnejšie však na celej situácii je, že na troch miestach sa objavili preživšie deti. Otrasené, zmätené, ale bez vážnejších zranení. Zopár fanatikov v tom vidí čosi hlbšie ako len neuveriteľné šťastie, symbol zvestujúci čosi omnoho desivejšie, čo presahuje hranicu ľudskej prirodzenosti. A skutočne. Trojica detí sa začína správať nezvyčajne a nemá to súvis len s dôsledkami prežitej traumy. Krvavé slzy, zvláštne reči, obrat v reakciách... Samozrejme, že jedinci schopní vidieť ďalej než "bežní smrteľníci" sa vyskytnú aj tu a jeden z nich, zvestovať apokalypsy, strhne na svoju stranu množstvo ochotných ovečiek ochotných vstúpiť do jeho sekty... Deti a ich pestúni sa musia obrniť pred novinármi a zvedavosťou vonkajšieho sveta a zároveň zviesť boj aj so silami, ktoré nie sú na prvý pohľad viditeľné, ale môžu byť o to nebezpečnejšie... Čo však spôsobilo pád lietadiel? Prečo sa našli iba tri deti, keď spadli štyri lietadlá? Príbeh Trojice nastoľuje veľa otázok, ktoré vás zaujmú a pohltia.

Sarah Lotzová sa s napísaním knihy musela poriadne nadrieť. Kompozične, dejovo i po odbornej stránke, Publicistický štýl si vyžadoval zrejme dôslednú prípravu, aby pokryla všetky potrebné zložky príbehu - životy obyčajných ľudí, svet náboženského fanatizmu, záchranných či výskumných organizácií alebo reálií v rôznych častiach planéty. Dej sa totiž odohráva na viacerých kontinentoch a čitateľ má tak možnosť zamerať pozornosť na viacero postáv. Niektoré sú len do počtu, dopĺňajú dej, vysvetľujú ako svedkovia alebo odborníci "zákulisné skutočnosti", iné sú priamo v centre diania a sú odhodlané ochrániť dané dieťa za každú cenu. Trojica je netradičná kniha, ktorá si zaslúži pozornosť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Diskusná téma: S. Lotzová - Trojica

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok