Odstrašujúci príklad alebo inšpirácia? :D (S. Kuhn - Zabi svojho šéfa)

28.05.2015 08:51

Moralistov musím hneď na úvod upozorniť, že kniha Zabi svojho šéfa rozhodne nie je pre nich. Hlavná postava je nájomný vrah bez schopnosti milovať, súcitiť alebo akokoľvek inak prejaviť empatiu voči iným osobám. Vo svojom odbore je taký dobrý, že ako jeden z mála sa dožil "dôchodkového" veku 25 rokov a čaká ho posledná úloha. Skúsenosti z fachu využil aj na to, aby zaučil nových praktikantov a napísal pre nich príručku, v ktorej zhrnul všetko, čo majú vedieť ako stážisti usilujúci sa vziať život ich šéfovi. Na druhej strane, nebojte sa negatívneho vplyvu románu na vašu psychiku, príbeh je nielen plný akcie, nečakaných zvratov a napätia, ale i humoru a sarkastického pohľadu na svet. Shane Kuhn sa pohybuje aj v oblasti filmového priemyslu a reklamy, a teda dobre vie, ako udržať príbeh "v pohybe". Rozprávačom je samotný ústredný hrdina, a hoci - ako už bolo spomenuté - spísal svoje zážitky vo forme akéhosi návodu pre mladších nádejných zabijakov, nieže to budete brať ako inšpiráciu! :D 

"Jednou z vecí, ktoré sa mi na tejto práci páčia, je možnosť stať sa niekým iným. Potláčam takto zábrany a môžem robiť a hovoriť veci, na ktoré by som sa vo vlastnej koži nikdy neodhodlal. Mimoriadne zábavné to býva predovšetkým pri hrách s príslušníčkami opačného pohlavia. Okrem toho vtedy nadobúdam prchavú predstavu, ako asi vyzerá obyčajný život. Je to zvláštne, ale táto možnosť ma už niekoľkokrát zachránila pred pobytom v čalúnenej miestnosti." 

John Lago má pred sebou poslednú výzvu vo vyše desaťročnej kariére bezcitného nájomného vraha vo firme s krycím názvom Ľudské zdroje, a.s. - nastúpiť ako stážista do vrcholnej právnickej firmy a zabiť jedného z troch hlavných partnerov. Lenže ktorého...? Niekto z nich totiž predáva kriminálnym živlom mená chránených svedkov, vďaka čomu majú možnosť zbaviť sa ich a ďalej si užívať slobodu. John je ako stážista prakticky neviditeľný, bezmenný a dobrý jedine na to, aby vykonával podradnú prácu a varil kávu. Nepočíta však s jednou nečakanou komplikáciou - ženou! Alica, príťažlivá a inteligentná právnička, sa ukáže nielen ako skvelý zdroj informácií, ale aj ako jediná osoba, ktorá dokáže preniknúť do Johnovho vnútra a prebudiť v ňom túžbu zahodiť remeslo a stráviť život po jej boku. Lenže aj Alica má vo firme svoje poslanie a post právničky je iba jej krytie. A otázne je aj to, či partner, ktorého John podozrieva z nekalých praktík, je skutočne tým, koho má zniesť zo sveta. A keď navyše vo svojom byte natrafí na ďalšieho profesionálneho zabijaka, ktorý ho chce odpraviť, uvedomuje si, že táto posledná úloha bude zrejme zároveň aj tá najnáročnejšia...

"Chytil som pištoľ, na chrbát mu položil vankúš a vypálil doň dve rany. Tieto dvadsaťdvojky sú fasa pištole. Tiché a účinné. Keď som si všimol, že používa podobnú muníciu ako ja, bol som rád, že som ho nestrelil do hlavy. Bolo by to veľmi neúctivé, ako poprava včínskom väzení. Okrem toho som si ušetril zmývanie rozprsknutého mozgu z čerešňového dreva. Odpočinková nedeľa sa premenila na krvavý boj oživot. Uhádli ste, osem hodín som makal, aby som Hartmana zbavil tváre a prstov, rozdelil ho do šiestich vriec na odpadky a rozpustil v nádrži s kyselinou v neznámej chemičke v New Jersey."

Zabi svojho šéfa si viem celkom dobre predstaviť aj vo forme filmu. Príbeh je napínavý, akčný, zábavný a vďaka prekvapivým zvratom aj nepredvídateľný. Úvod je v porovnaní so zvyškom deja trochu pomalší, ale predstavenie postavy, prostredia a jeho práce je zato pomerne funkčné. Rovnako chválim aj obálku - spojenie symbolov smrti a kancelárskych potrieb úplne vystihuje ducha knihy. Titul je debutom Shanea Kuhna, no verím, že čoskoro do čitateľských knižníc pribudne ďalšie dielo s jeho menom.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Diskusná téma: Odstrašujúci príklad alebo inšpirácia? :D (S. Kuhn - Zabi svojho šéfa)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok