Príbeh o láske a odpustení (S. Jeffriesová - Zimná romanca)

03.12.2016 15:09

Najprv som si myslel, že Zimná romanca je úvodnou časťou novej série, ale potom som s prekvapením zistil, že ide o šiesty diel série o súrodencoch Sharpovcoch. Hoci ani to nie je celkom presné. Fanúšikovia Sabriny Jeffriesovej vedia, že hlavným námetom série o piatich súrodencoch bolo pátranie ohľadom smrti ich rodičov, čo bolo v poslednej časti dotiahnuté do konca. V aktuálnej novinke sa síce mihnú aj staré známe postavy, ale ústredná dvojica už nie je priamou súčasťou početnej rodiny. Napriek tomu si vás opäť získa typickým šarmom, vtipom a, samozrejme, veľkou dávkou romantiky, korunovanou vianočným obdobím. A keďže ide o sviatky pokoja a mieru, aj postavy budú musieť nájsť v sebe silu odpustiť nielen iným osobám, ale i samým sebe. 

"Nevidieť na Vianoce vlastnú matku? Ako je to možné? Camilla nevyrastala so svojou rodinou, ale vedela, ako by to malo fungovať. Rodičia ľúbili a podporovali svoje deti, aby robili to isté, dokonca aj ako dospelé. Aký je to syn, keď bez rozmyslu podupe materinskú lásku? Asi mu treba pripomenúť, čo dlhuje žene, ktorá ho vychovala. Takže mu Camilla napísala list a nemyslela na dôsledky. Možno ju vojvoda okamžite vyhodí za to, že ho oklamala."

Pierce Waverly, vojvoda z Devonmontu, už od detstva bojuju s osamelosťou, ktorá sa rokmi pretavila do zatrpknutosti a cynizmu. Nikdy nechápal, prečo sa ho matka zriekla a odkedy ako osemročný nastúpil do školy, prerušila s ním kontakty. Dôvody videl v chladnom otcovi, no aj tak si matka mohla nájsť cestu, ako sa so synom spojiť. Všetky prázdniny trávil u vzdialených príbuzných a voči matke si vystaval pevný múr. Až keď mu príde list, že jeho matka je vážne chorá, rozhodne sa ju navštíviť. Netuší, že ho napísala matkina spoločníčka Camilla, aby ho donútila pomeriť sa s ňou. Blížia sa Vianoce a Camilla sa nemôže prizerať, ako sa jej zamestnávateľka trápi. To však nie je jej jediné klamstvo. Musí pred vojvodom skrývať aj svojho syna, pretože dieťa nebolo predmetom jej pracovnej zmluvy. Pierce sa nenechá len tak vodiť za nos, a keď zistí, že jeho matka sa teší výbornému zdraviu, rozhodne sa dať opovážlivej Camille príučku. Aby odčinila svoje hriechy, musí s ním tráviť každý večer. Piercove odhodlanie okamžite odcestovať sa tak zo dňa na deň odkladá a čoraz viac si uvedomuje nielen silu Camillinej príťažlivosti, ale aj okolnosti, ktoré stáli za jeho a matkiným odcudzením...

"Medzi ním a matkou sa toho stalo tak veľa! Toľko otázok zostalo nezodpovedaných! Otec bol mŕtvy - už nemala dôvod chrániť tajomstvá. Tak prečo to robí? Dopekla so všetkým! Hodil pohár do ohňa, no pocítil len chabé uspokojenie pri zvuku trieštiaceho sa skla. Šialené otázky a neistota - presne tomu sa chcel vyhnúť. Kiežby bol radšej v Londýne a myslel si, že ho matka nenávidí, že jej vždy šlo len o otcove peniaze. No potom by nespoznal Camillu. Tupo hľadel do ohňa. Áno, bola to prekážka. Ani sám nechápal, prečo mu tak záleží na vdove s milým úsmevom. Rozumie jeho bolesti. Presne tak."

Prvá polovica románu Zimná romanca je pomerne komorná. Všetko sa odhohráva prakticky v niekoľkých miestnostiach a s postavami, ktorých počet by ste zrátali na prstoch jednej ruky. Príbehu to však vôbec neškodí, práve naopak. Iba sa tým zdôrazňuje dojem pokoja a intimity spojeného s vianočnými sviatkami a kruhom rodiny. Sabrina Jeffriesová mohla svoj román s čistým svedomím koncipovať ako samostatnú knihu mimo akejkoľvek série, ale spojenie so Sharpovcami bolo príjemným pripomenutím tejto vydarenej série. Zimná romanca je ako stvorená na blížiace sa Vianoce i predlžujúce sa večery. Príbehov o odpustení, láske a pochopení predsa nikdy nie je dosť.

Recenzný výtlačok poskytlo vydavateľstvo Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Príbeh o láske a odpustení (S. Jeffriesová - Zimná romanca)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok