Nebezpečné pátranie pod maskou manželstva (S. Jeffriesová - Vojvodova túžba)

10.07.2017 07:21

Americká autorka Sabrina Jeffriesová si ma získala vydarenou šesťdielnou sériou o súrodencoch Sharpovcoch (aj keď prakticky sa im venuje len prvých päť častí), kde sa snúbila romantika s napätím. Inak to nie je ani v novej sérii začínajúcej titulom Vojvodova túžba, ba dokonca si trúfam tvrdiť, že je ešte na vyššej úrovni. Autorka akoby využila úspešné prvky svojich kníh a dodala im ešte väčší rozmer. Pri čítaní nemáte čas nudiť sa alebo dovoliť myšlienkam zatúlať sa niekam inam. Príbeh vás pohltí už od prológu a nepustí až do posledného bozku medzi hlavnými hrdinami. Prostredie detektívnej kancelárie, nesváry medzi príbuznými, hry o majetok a kriminálna dejová línia tiahnuca sa celou sériou sú skvelými základmi pre pútavé príbehy. Vojvodova túžba nastavuje vysokú latku. 

"Za iných okolností by sa Lisette pri pohľade na toľké pobúrenie rozosmiala. Vojvodovo čelo zbrázdili hlboké vrásky. Hoci by si mohla užívať pocit, že šokovala povýšeneckého anglického lorda, teraz na to nebol vhodný čas. Teraz sa musela uistiť, že Tristan neskončí so slučkou na krku. Pretože ak je naozaj v Londýne alebo ak vojvoda spôsobí rozruch v Paríži, keď ho bude hľadať... Nemohla na to ani pomyslieť."

Maximilian Cale dostane list od Tristana Bonnauda, v ktorom ho informuje, že jeho dávno stratený a podľa všetkého mŕtvy brat Peter je stále nažive. Lenže Tristan nepríde na dohovorené miesto stretnutia, a tak ho Maximilian hľadá v dome jeho nevlastného brata, detektíva Doma. Natrafí tam však iba na jeho sestru Lisette, ktorá sa ukáže ako poriadne tvrdý oriešok. Keďže už dlhé roky sú súrodenci odkázaní iba sami na seba potom, ako im umreli rodičia a ich brat George ich vyhnal z domova, Lisette nemieni vojvodovi v ničom ustúpiť a už vôbec neverí, že by ho chcel Tristan podviesť. Obaja sa preto napokon spolu vydávajú do Francúzska, aby našli Tristana, odhalili pravdu a azda aj priviedli Maxovho brata Petra späť medzi živých. To by síce znamenalo, že príde o titul vojvodu, ale možno pri tom všetkom nájde niečo omnoho vzácnejšie. Nečudo, veď Max a Lisette musia počas cesty predstierať, že sú manželia, aby sa zabránilo klebetám či pošramotenej povesti mladej ženy.

"Čo to vlastne povedala? Odmietam sa zapliesť do ľúbostnej aféry, a vy nemáte záujem o nič iné. Ako málo o ňom vedela. Predstava, že by sa s Lisette oženil, sa stávala lákavou výzvou. Vedel, že by sa to skončilo tragédiou, ale stále si musel predstavovať, aké by to bolo. Postarala by sa o rozruch v celej spoločenskej smotánke. Dámy by o nej ustavične klebetili, a keby zistili, že jej je to úplne jedno, začali by ju obdivovať. Pretože spoločnosť vždy zbožňuje toho, kto od nej nie je závislý, najmä ak ide o manželku bohatého vojvodu. A on by mal počas dlhých osamelých nocí koho objímať a s kým žartovať..."

Spočiatku vám možno vzťahy v rodine Mantonovcov a Bonnaudovcov budú pripadať zložité, ale napomáha tomu aj jednoducho zostavený rodokmeň v úvode knihy. Navyše sa vám v priebehu čítania všetko rýchlo rozjasní a môžete si nerušene užívať zaujímavú zápletku. Sabrina Jeffriesová zjavne vôbec nevyčerpala svoju múzu a stále ponúka vydarené knihy, na aké sú jej fanúšikovia zvyknutí. Tí slovenskí, odchovaní na predošlých Sharpovcoch, určite uvítajú aj túto nevšednú rodinku. Určite stojí za pozornosť, Vojvodova túžba patrí k tomu najlepšiemu, čo sa momentálne v rámci historických romancí na našom trhu núka. Sabrina Jeffriesová má toho na konte veľmi veľa, preto dúfam, že jej knihy budú prekladané aj naďalej.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Nebezpečné pátranie pod maskou manželstva (S. Jeffriesová - Vojvodova túžba)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok