Dánsko cieľom teroristického útoku (S. Jacobsen - Odplata)

10.09.2017 08:06

Zo severu k nám prišla v posledných rokoch obrovská vlna prekladovej literatúry. Dočkali sme sa mrazivých kriminálok, čistej akcie, atmosferických psychotrilerov, spoločenských románov, satiry a humoru... Človek by povedal, že už ho nemá čo prekvapiť. A tu sa zrazu zjaví Steffen Jacobsen, ktorý vyplní ďalšiu pomyselnú dieru. Jeho tvorbu by som prirovnal ku kombinácii Jo Nesba a Daniela Silvu. Ponúka zničenú hlavnú postavu hľadajúcu svoje miesto v rozpadnutom svete, a zároveň rieši hrobu teroristického útoku. Odplata ma príjemne prekvapila. Bolo to moje prvé stretnutie s Jacobsenom, hoci Odplate predchádza prvý diel série s názvom Trofej. Dajú sa čítať samostatne, hoci pri spätnom obhliadnutí postáv do minulosti sa dá tušiť, že ide o napínavý román. Je vysoko pravdepodobné, že sa k nemu ešte vrátim, pretože autorov štýl mi celkom sadol. 

"Sebevražedná vesta tížila jako hříchy lidstva. Obdélnikové bloky se semtexem byly na hrudi a zádech všity do plátěných kapes ve čtyřech řadách. Nejvíc vážily igelitové sáčky s kuličkami z ložisek, které se izolepou připevňovaly kolem bloku. Až Nabíl vestu odpálí, opustí jeho tělo desetitisíce ocelových střel v kulovém oblaku smrti. V tašce přes rameno má další výbušninu. Samír mu vestu připevnil kolem pasu těžkými řemeny, ocelovými lanky a visacími zámky."

Lene Jensenová sa stále spamätáva zo samovraždy svojej dcéry. Obviňuje sa, a rovnaký diel zodpovednosti pripisuje aj jej psychiatričke, uznávanej a známej Irene Adlerovej. Práve ona sa zároveň stane spojivom s vyšetrovaním teroristického útoku v zábavnom parku Tivoli. Ten je turistickou atrakciou a symbolom Dánska a mnohí sa z toho nedokážu spamätať. Niekoľko mesiacov po tom umrie mladá moslimka Ajn, s ktorou bola v danej chvíli Lene v spojení. Na vlastnú päsť sa púšťa do pátrania po dôvodoch jej smrti, pretože neverí, že išlo o samovraždu. Postupne preniká do spletitého sveta za oponou, kde sa ukrývajú životunebezpečné hrozby. Lene totiž skríži cestu nielen teroristom chystajúcim ďalší útok na dánskej pôde, ale aj na všetko odhodlaným agentom vládnej služby, ktorí majú v islamistickej bunke svojho špióna a Lene ohrozuje ich misiu. Našťastie sa na svojej púti neocitne sama, ale pomôže jej Michael Sander, bezpečnostný poradca, s ktorým prežila už aj minulé dobrodružstvo. Ich úsilie však bude o to ťažšie, že Lene má na krku obvinenie z vraždy a jej nepriatelia na ňu útočia z každej strany.

"Sroloval se přes kapotu hlavou napřed a smetl ji s sebou k zemi. Zustal na ní ležet s tváří těsně u jejího obličeje. Lene sa mu pokoušela vykroutit, jenže Michael ji držel pevně. Dlouhá salva automatické pušky otřásala tlumiči mercedesu. Náboje kalašnikovu projely ocelovou karoserií, jako kdyby byla z papíru, a cinkaly o asfalt a obrubník. Michael slyšel, jak z pneumatik ve výbušném kašli uchází vzduch. Auto o několik centimetru kleslo a poskytlo jim lepší ochranu. Teoreticky. Přinejmenším dokud neznámý střelec neopustí dodávku a nezačne se k nim obloukem blížit. Pak mu budou vydáni na milost a nemilost."

Kým prvá polovica príbehu spočívala skôr v policajnej práci a zoznamovaní sa s postavami, druhá bola omnoho dynamickejšia. Keď autor ukázal všetky karty a už bolo jasné, komu o čo ide, už som sa len spokojne viezol na vlne naháňačiek a snahe zabrániť teroristom v ďalšom útoku. Spočiatku Lene pôsobí ako tŕň v päte, ale keď spojí sily s Michaelom, postupne sa z nej stáva pokojnejšia a aj sympatickejšia postava. Páčili sa mi pasáže, venujúce sa vodcovi islamistickej bunky, rezonovali ťaživou atmosférou a nikdy ste nevedeli, čo z toho vzíde. Jacobsen síce nepreniká hlboko do problému terorizmu, zamierava sa na akciu, ale najmä cez ženské postavy sa predsa len dotkne jeho podstaty. Záver je správne napínavý a ponúka niekoľko viac či menej očakávaných zvratov. Odplata v sebe spája klady špionážnych a kriminálnych trilerov. Podľa charakteristiky autorovej tvorby sa vždy snaží priniesť niečo nové, preto sa zrejme netreba obávať, že skĺzne do stereotypu. Toto určite nebolo moje posledné knižné rande so Steffenom Jacobsenom a som si istý, že na tom budete rovnako.

Za poskynutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Dánsko cieľom teroristického útoku (S. Jacobsen - Odplata)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok