S. J. Watson - Skôr než zaspím

02.11.2014 09:07

Filmári čoraz častejšie siahajú po knižných predlohách, ktoré si získali priazeň širokého spektra čitateľov. Majú tak istú záruku, že nadšení fanúšikovia zo zvedavosti podporia návštevnosť snímku a zároveň autorov príbeh získa množstvo ďalších priaznivcov. Takou knihou je aj krimitriler Skôr než zaspím, ktorý pri príležitosti uvedenia do kín vychádza s novou filmovou obálkou. S. J. Watson v ňom zobrazil náročné pátranie po pravde, stelesnené ženou v strednom veku trpiacou nezvyčajným poškodením pamäti. Výskum a zháňanie informácií o rôznych prejavoch amnézie pretavil do temného príbehu s postupným odhaľovaním ukrytých tajomstiev. Prirodzene, čím bližšie je k nim hlavná hrdinka, tým viac vzrastá i nebezpečenstvo, čo ju obklopuje... 

"Spálňa pôsobí zvláštne. Neznámo. Neviem, kde som, ani ako som sa v nej ocitla. Neviem, ako sa dostanem domov. Strávila som tu noc. Zobudil ma ženský hlas, najprv som si myslela, že je so mnou v posteli, ale potom mi došlo, že je to budík s rádiom a rannými správami. Otvorila som oči a zistila, že sa nachádzam na tomto mieste. V izbe, ktorú nespoznávam."

Christine sa dve desaťročia prebúdza bez vedomia o sebe či okolitom svete. Po vážnej nehode, keď ju zrazilo auto a vodič zbabelo ušiel, utrpela ťažké poranenie hlavy. Svoj život si pamätá len do daného okamihu, niekedy dokonca ešte menej. Zakaždým, keď ráno vstane, zisťuje, že má manžela, nový domov a spoznáva okolnosti nezvyčajného osudu. Pri tom jej pomáhajú aj početné odkazy so základnými informáciami rozmiestnené po dome. A tiež denník, kam si zapisuje svoje zistenia... a o ktorom jej manžel nemá ani potuchy! Christine si kladie otázky, či môže Benovi veriť, ako došlo k osudovej nehode, aký zmysel má jej život...? Denník však nie je jej jediným tajomstvom. Ďalším sú stretnutie s doktorom, ktorý má evidentný záujem o jej prípad. A to tak z hľadiska akademického, ako aj ľudského. Doktor Nash jej ozrejmuje detaily z jej poškodenia pamäti a poukazuje na pokroky, ktoré v rámci ich utajenej liečby dosiahla. Christine sa skutočne začína pomaličky rozpamätávať na niektoré udalosti z (aj neskoršej) mladosti, ako napríklad na šťastné okamihy manželstva s Benom či na záhadnú priateľku, o ktorej Ben vyhlasuje, že si na ňu nespomína. Osviežovanie pamäti napokon utvára Christine celkom nový obraz o sebe samej ako o ľudskej bytosti, kamarátke, manželke, či dokonca matke... 

"Otváram denník na prvej strane. Tu sú, napísané rovnakým modrým atramentom. Dve slová naškrabané na papier pod mojím menom. Never Benovi."

Rozlúštenie záhady Christininej minulosti, jej nehody a ďalších nevysvetliteľných situácií prináša nečakané odhalenia, kúsky skladačky navyše spájate spolu s hlavnou postavou, takže vám nič neunikne. S. J. Watson prenikol do neistej ženskej duše a vystaval mrazivý psychologický triler so skvelou atmosférou. Spočiatku má dej trochu ťažkopádnejší charakter, kým sa Christine dôkladne oboznámi so všetkými podstatnými okolnosťami, ale postupne naberá na obrátkach. Knihu Skôr než zaspím by ste rozhodne nemali opomenúť. Iste vás zaujme a zároveň prebudí vašu zvedavosť a chuť vidieť jej filmové spracovanie v hlavnej úlohe s Nicole Kidman.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Literama.

Diskusná téma: S. J. Watson - Skôr než zaspím

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok