Kráľovná alebo zradkyňa? (S. J. Maas - Zrodená z ohňa)

27.08.2016 15:12

Nedávno som sa dozvedel, že séria Trón zo skla by mala mať až deväť dielov (!!!). Uf, azda to nebude nakoniec zúfalý beh na dlhé trate, niektoré série varia z vody už po dvoch-troch dieloch. Nezdá sa však, že by Sarah J. Maas v dohľadnej dobe postretol tento osud. Práve naopak, podľa tretej časti sa zdá, že sa ešte len rozbieha a je čím ďalej, tým lepšia. Skôr ako som sa začítal do Zrodenej z ohňa, natrafil som na množstvo nadšených recenzií. Podľa všetkého sa od dielu k dielu nezvyšuje len počet strán, ale aj kvalita a čitateľská závislosť. Ja sám som podľahol tejto vzrastajúcej tendencii - kým prvá časť Trón zo skla bol príjemným, hoci pomerne priemerným titulom, jeho pokračovanie Koruna z temnoty bola až ohromne podmanivá. Takáto rozsiahla séria však potrebuje stále nové a nové námety, a tak aj Zrodená z ohňa je už "kdesi inde" ako jej predchodkyne. 

"Nepríjemný pocit sa ešte zhoršil, keď ju Rowan bez slova odviedol do prítmia hlavnej budovy a potom nahor po úzkych kamenných schodoch do miestnosti, ktorá pripomínala malú pracovňu. Zamrzla na mieste, no nespôsobil to vyrezávaný dubový nábytok, vyblednuté zelené  závesy ani teplo sálajúce z ohňa v kozube. Spôsobila to žena sediaca za stolom. Maeve, kráľovná férov. Jej teta. A potom nasledovali slová, ktorých sa desila posledných desať rokov."

Celaena sa po krvavých udalostiach v kráľovskom meste vyberie na cestu do zámoria. V legendách opradenom Wendlyne ju čaká nielen nová úloha, ale najmä stretnutie s vlastnou minulosťou. Volanie férskej krvi je silnejšie než kedykoľvek predtým a ak chce Celaena poraziť mocného kráľa, musí sa podvoliť ľstivej bohyni, jej príbuznej Maeve. Predtým však musí absolvovať náročný tréning a odhaliť svoje magické schopnosti, v čom jej má dopomôcť silný, obávaný a odmeraný férsky bojovník Rowan. Udalosti naberajú spád i na kráľovskom dvore, kde sa kedysi najlepší priatelia stále na seba pozerajú cez prsty. Princ Dorian ukrýva tajomstvo svojej mágie, pričom sa zbližuje s miestnou liečiteľkou, a kapitán stráží Chaol má plné ruky práce so sledovaním kráľovho mladého generála Aediona. Ako Celaeninmu príbuznému, známemu svojou zradnou povahou, sa mu nedá veriť, no Chaol ani netuší, aké prekvapenia ho s ním čakajú. A navyše nikto, azda okrem samotného kráľa, pritom nemá potuchy, že bosorky zoskupujú svoje sily, aby mu pomohli v boji s ovládnutím celého sveta...

"Titus zreval od bolesti. Manon zamrzla sotva päť metrov od brány. Wyverny okolo seba krúžili, ich krídla sa šúchali o podlahu. Mala to byť rýchla smrť. No návnada sa nevzdávala. Navzdory krívaniu, napriek jazvám a krvi. Titus jej bez varovania vyštartoval rovno po krku. Jej chvost zasiahol Titusa do hlavy. Titus cúvol, ale potom sa vrhol vpred, švihol chvostom a cvakol čeľusťami. Keď sa jeho ostne zaboria do mäsa návnady, bude koniec. Návnada sa však uhla chvostu a šľahla po ňom svojím. Nedokázala však unikúť pred čeľusťami, ktoré sa jej zaťali do krku. Koniec. Mal to byť koniec..."

Hoci Celaena je ako hlavná hrdinka stále najdôležitejšou postavou, som rád, že rovnakou mierou sa Sarah J. Maas venuje aj tým ostatným. Pretože, i keď to priznávam nerád, Celaenina línia nie je v tomto dieli veľmi zaujímavá, dokonca skĺzla do klišé, ktoré sa dá čakať hneď od začiatku. Každému musí byť totiž jasné, že jej nechcený tréning s Rowanom sa zmení na priateľstvo na život a na smrť. Nejako však treba tie stovky strán zaplniť, takže takéto malé zdržanie je pochopiteľné. Najviac mi v Zrodenej z ohňa učarovala nová postava - Aedion spolu s Chaolom. Ich hnutie odporu a skrytý boj proti kráľovi priamo jemu pod nosom bol napínavý, nápaditý a, čo považujem za pridanú hodnotu, nepredvídateľný. Svoj diel romantiky dostane aj Dorian, hoci aj tu sa dá tušiť, ako to s jeho liečiteľkou dopadne. Zrodená z ohňa sa číta dobre, hoci mne osobne sa viac páčila Koruna z temnoty. Tretí diel akoby slúžil len na rozohratie rôznych partií, ktoré budú mať dohru až neskôr. Zreteľné to bolo najmä pri bosorkách... Či patrí Zrodená z ohňa v sérii k lepším častiam, sa bude dať zhodnotiť až časom. Určite si však počkám aj na zvyšné diely, Celaena za to stojí. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: S. J. Maas - Zrodená z ohňa

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok