Nájomná vrahyňa v boji za slobodu a lásku (S. J. Maas - Trón zo skla)

04.10.2015 12:02

O sérii Trón zo skla som počúval a čítal samé chvály. Keď vydavateľstvo Slovart pred časom ohlásilo jej slovenský preklad, medzi blogermi sa rozpútala nefalšovaná radosť. Väčšina ospevovala hlavnú hrdinu Celaenu ako odvážnu babu schopnú a ochotnú nakopať darebákom zadok na počkanie. K tomu sa pridružili nečakané zvraty a odhalenia a nová fanúšikovská hystéria je na svete. No povedzte, knihomoli - nesiahli by ste napokon po knihe aj vy? Trón zo skla je prvou časťou série, kde sa predstavia dôležité postavy, ich vzťahy a charaktery a vyrieši sa úvodná zápletka. Priznávam, dej ma zaujal, no celý čas som čakal, že príde niečo skutočne veľké, čo ma odrovná... ale akosi bez výsledku. Ozajstné "vau-momenty" vraj prídu v druhej časti, kedy sa naplno prejaví aj Celaenina zabijácka nátura. V Tróne zo skla totiž pôsobila rôzne, no ani zďaleka nie ako najslávnejšia nájomná vrahyňa...

"Zaznelo švihnutie biča nasledované výkrikom. Celaena sa obzrela ponad plece, ďaleko za strážcov a voz so zásobami. Aj na takmer prázdnom dvore sa našlo utrpenie. Ostatní otroci sa odtiaľ nedostanú ani po smrti. Každý týždeň dali dozorcovia vykopať nové masové hroby za rafinérskymi chatrčami. Každý týždeň ich aj naplnili. Zrazu si nepríjemne uvedomila tri dlhé jazvy, ktoré sa jej tiahli dolu chrbtom..."

Celaena už rok hrdlačí v Endovieri, neslávne známom trestaneckom tábore, kam chodia odsúdenci trpieť predtým, ako umrú a ich telá skončia v neoznačenom masovom hrobe. Jedného dňa ju prekvapí návšteva korunného princa Doriana. Príťažlivý mladík je synom muža, ktorého Celaena zo srdca nenávidí, o to viac ju prekvapí princova ponuka. Kráľ usporadúva turnaj, ktorého víťaz sa stane jeho "dýkou". Inak povedané, bude zabíjať v jeho službách. A Dorian chce, aby Celaena bojovala ako jeho kandidát. Za odmenu jej sľúbi, že po štyroch rokoch v otcových službách získa slobodu. Celaena, po celej krajine známa ako nebezpečná nájomná vrahyňa, si je istá svojím víťazstvom, a preto súhlasí. Cestuje na hrad, kde sa bližšie spoznáva nielen s princom, ale aj s kapitánom stráži Chaolom, ktorý ju má trénovať a dohliadať na ňu. Súťaž nie je ľahká, starosti jej robí najmä silný a neohrozený Cain, ktorý očividne pozná o nej celú pravdu, hoci v súťaži Celaena vystupuje pod cudzou identitou. Navyše súťažiaci jeden po druhom končia zavraždení, kráľovstvo ohrozujú rebeli z podmanených krajín a na povrch sa prediera tajomná mágia, ktorú kráľ pred časom zakázal. Žeby za to mohla princezná, tváriaca sa ako Celaenina priateľka? Celaena nie je v bezpečí pred nikým, a ako sa zdá, ani pred svojimi citmi... 

"Netvor dobehol na koniec schodov a vrhol sa na ňu. Celaena zacítila jeho odporný dych. Dvere do hrobky boli otvorené dokorán, ako keby na ňu niekto čakal. Chytila sa zárubne a hodila sa dnu. Získala pár vzácnych sekúnd, lebo ridderak do dverí netrafil a musel zabrzdiť. Vzápätí sa spamätal a vrútil sa dnu, cestou odrazil kus verají. Celaena šprintovala pomedzi sarkofágy k meču, jej kroky sa v hrobke nahlas ozývali. Damaris stál na svojom podstavci a žiaril v mesačnom svetle, tisícročná čepeľ ešte nestratila lesk. Netvor zavrčal a zhlboka sa nadýchol. Pazúry zaškrípali na kameni, keď na ňu skočil."

Trón zo skla je určite vydarenou sériou. Je očividné, že v prvej časti sa len rozbieha a tie najväčšie zvraty na nás ešte len čakajú. Napriek tomu knihu prečítate rýchlo. Trochu ma sklamali disciplíny, ktoré museli súťažiaci o post kráľovej dýky podstúpiť. Čakal som niečo napínavejšie, azda nápaditejšie, ale nič to. Celaenu si každopádne obľúbite, pristane jej to medzi šľachtou na kráľovskom plese i v boji s démonmi. To je aj jediný moment, kedy sa prejaví ako skutočná bojovníčka, inak pôsobí dosť mierumilovne a citlivo, až si položíte otázku, či je skutočne tou obávanou nájomnou vrahyňou? Najpútavejšie na mňa zapôsobili scény a motívy ohľadom mágie a tajomných bytostí. Teším sa na chvíľu, keď sa prejavia naplno. Sarah J. Maas má zjavne fantáziu plnú nápadov a verím, že ju poriadne uplatní aj v ďalších pokračovaniach.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: Nájomná vrahyňa v boji za slobodu a lásku (S. J. Maas - Trón zo skla)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok