Drsné a prekvapivé pokračovanie série (S. J. Maas - Koruna z temnoty)

01.03.2016 18:14

Úvodná časť série o dobrodružstvách vychýrenej nájomnej vrahyne s úprimným srdcom pobavila, ale veľmi nevybočovala z priemeru. Ponúkla klasický príbeh o dievčati v novom prostredí, ktoré sa zmieta medzi dvoma mužmi a popritom sleduje vlastné ciele. Čitatelia po svete vyhlasovali, že pravá akcia začne až druhým dielom, a mali pravdu! Koruna z temnoty (najmä jej druhá polovica) ma vtiahla ako máloktorá kniha v poslednom čase. Kým minule som sa čudoval, že nebezpečná vrahyňa je skôr citlivou a súcitnou knihomoľkou, teraz som presvedčený, že Celaena je poriadne drsnou hrdinkou. Konečne sa prejaví jej skutočná povaha, ktorá z nej spravila obávanú nepriateľku. Aby k tomu došlo, bude treba nečakane tragický spúšťač. A v tej chvíli by ste sa veru so Celaenou nechceli ťahať za prsty...

"Netušila, komu pôvodne patrila hlava, ktorú vydávala za Nirallovu, ale mali aspoň podobnú farbu vlasov. Tvár trochu zmrzačila a hniloba takisto urobila svoje. Aj ruky pochádzali z bezmenných mŕtvol. Ženskú odsekla neznámej dievčine, sotva dosť starej na prvé mesiačiky. Skosila ju choroba, s ktorou by si pred desiatimi rokmi hravo poradil nadaný liečiteľ. Odkedy mágia zmizla a liečitelia poputovali na hranicu či na šibenicu, ľudia húfne umierali."

Celaena po víťazstve v turnaji získala pozíciu kráľovej dýky, čo v praxi znamená, že zaňho vykonáva špinavú prácu a zabíja jeho nepriateľov. Prieči sa jej však zbavovať každého, na koho tyranský vládca ukáže prstom, preto vraždy len maskuje. Zároveň sa čoraz hlbšie ponára do odhaľovania plánov vzbúrencov. Kráľ sa totiž podľa všetkého zmocnil jedného z troch vzácnych predmetov, ktoré majú schopnosť dodávať neobmedzenú moc. Keby získal aj zvyšné dva, mohol by ovládať cesty do iných svetov a vytvoriť neporaziteľnú armádu. Celaena vie, že členkou revolučnej skupiny je aj jej drahá priateľka, pricezná Nehemia. Napriek tomu je prekvapená, keď zistí, že úzko spolupracuje s človekom, ktorý je spojený so Celaeninou minulosťou. Kráľova dýka nevie uniknúť ani pred vlastnými citmi a konečne sa rozhodne, či dá prednosť korunnému princovi Dorianovi alebo kapitánovi Chaolovi. Okrem toho sa musí potýkať aj so starobylými silami v hradnom podzemí. Mágia síce bola kráľom vykorenená, ale to neznamená, že úplne vymizla. Prastaré sily očividne len driemu pod povrchom a čakajú, kým sa opäť budú môcť naplno prejaviť...

"Uvedomovala si len tri veci: väčšinu života zo seba vykresávala vražednú zbraň, niekto jej vzal Chaola, a ak mu ublížili, zo skladu nikto nevyjde živý. Všetko ostatné sa rozplynulo v hneve. Do skladu mierila najkratšou cestou, po dláždených uliciach sa zakrádala potichu ako šelma. Sama, presne ako jej nakázali. O zbraniach však v odkaze nepadlo ani slovo. Nabrala ich, koľko len vládala uniesť, vrátane Chaolovho meča. Vzala aj vlastný a pošvy si prevesila krížom cez chrbát, rukoväte mohla kedykoľvek schmatnúť ponad plece. Pod plášťom s kapucňou skrývala hotovú zbrojnicu."

Sarah J. Maas ma touto knihou prekvapila a presvedčila, že rozhodne nezapadne medzi ostatnými autorkami v danom žánri. Jej fantasy pre mladých je plná akcie, zvratov a skvelých postáv. Keď som sa dozvedel, že séria má mať až šesť častí, čudoval som sa, čím ju chce naplniť, ale po vydarenom druhom dieli sa nebojím, že by kvalita upadla. Kým Trón zo skla bol pomerne miernym úvodom, Koruna z temnoty naplno využíva svoj potenciál. Má málo hluchých miest a Celaena ako hrdinka vydáva zo seba maximum. Tiež ma teší (a súčasne zarmucuje), že autorka sa nebojí zniesť zo sveta ani obľúbené a zabehnuté postavy, čo však príbehu len dodáva na atraktivite. Slovart má v pláne vydať aj doplňujúce novely k sérii, mapujúce Celaenine niekdajšie vražedné misie. Ja už teraz viem, že nebudú chýbať v mojej knižnici. A nemali by ani v tej vašej.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

 

Diskusná téma: Drsné a prekvapivé pokračovanie série (S. J. Maas - Koruna z temnoty)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok