S. J. Bolton - Má ji rád, nemá ji rád

05.08.2017 10:26

Britská autorka Sharon Boltonová sa predstavila českým (a tým aj slovenským) čitateľom sériou s Lacey Flintovou. Tá zatiaľ pozostáva zo štyroch častí, z ktorých boli doteraz do českého jazyka preložené prvé tri. Čakanie na pokračovanie série nám pomôže skrátiť a vydržať novinka Má ji rád, nemá ji rád. Ide o samostatný román, ktorý je ale verný autorkinmu štýlu a v ničom nezaostáva za jej napätím a psychologickou hĺbkou. Príbeh je rozprávaný z viacerých uhlov, ale je prehľadný a nemusíte sa obávať, že by ste sa v ňom stratili, ak by ste v tomto teple príliš nesústredili :-) Mám rád, keď je text obohatený o ďalšie prvky, a tu som sa toho dočkal neúrekom. Okrem klasickej viazanej románovej reči totiž natrafíte aj na novinové články, blogové príspevky, súkromné listy či prepisy súdnych pojednávaní a policajné spisy. 

"Pouliční bitka nemá žádná striktně daná pravidla. Wolfe smýkne Mlátičkou dopředu a vrazí ho do cesty těm dalším dvěma. Mlátička narazí do Bitkaře a oba padnou nazad. Hubeňour se má před Wolfem na pozoru, protože už ví, s kým má tu čest. Navíc je mladší, lehčí a ohebnější než zbylí dva. Jeho pěst vystřelí do vzduchu a pak znovu a ještě jednou. Wolfe uhne, přešlapuje z nohy na nohu a zůstává tak akorát z dosahu Hubeňourovy ruky."

Doktor Hamish Wolfe je odsúdený na doživotie za vraždu troch žien. Dozvedáme sa o pozadí ich skonu, ako aj o Hamishovej minulosti. Vždy bol veľmi očarujúci, zvyknutý na obdiv mladých dievčat aj starších dám pre jeho šarm a veľkú charizmu. Nečudo, že mu často chodia do väzenia listy od pobláznených naiviek veriacich v jeho nevinu. O justičnom omyle sa pokúša presvedčiť aj advokátku Maggie Roseovú, ktorá je známa svojimi súdnymi víťazstvami a rozhodne len tak niekomu nesadne na lep. Napokon sa však predsa len podujme vziať Wolfeov prípad. A hoci jej vnútorný pocit nahovára, aby bola opatrná, niečo ju predsa len núti počúvať ho. Ponára sa tak do jeho spomienok na klub priateľov poľujúcich na objemnejšie ženy aj na jeho priateľku Daisy, ktorá jedného dňa bez stopy zmizla. Ťažko povedať, čo vedie Maggie pokračovať vo Wolfeovom prípade. Snaha obohatiť svoju kariéru? Získať námet pre kriminálny román? Alebo sa nakoniec aj ona pridá k plejáde žien, ktoré fascinujú sérioví vrahovia? A najdôležitejšia otázka znie - je príťažlivý doktor skutočne vinný?

"Nemohla ani uvěřit tomu, jaké měla štěstí, když zaujala tak pohledného muže jako ste vy. A už ve chvíli, kdy se do Vás bezhlavě zamilovala, si musela říkat, že je to až moc krásné na to, aby to byla pravda. Psychicky se připravovala na neodvratné odmítnutí. Obrňovala se, aby se vyrovnala s tím, že vás uvidí s nějakou hezčí, zajímavější dívkou... A vy jste tuhle nevinnou, důveřivou, milou dívku vzal a zlomil ji. Myslím, si, že jste si nahrál něco, co mělo navždycky zůstat soukromé a skryté, a ukázal jste to přátelům. Dále se domnívám, že jste to video namnožil a kopie prodával zoufalým chudáčkům po celé Anglii."

Ktovie, čo vedie osamelé ženy, aby sa upli na vrahov vo väzení? Cítia sa azda bezpečne, pretože im nemôžu ublížiť? Alebo dúfajú, že sa práve kvôli nim zmenia k lepšiemu? Aj tento zvláštny fenomén ľudskej psychiky spracúva Sharon J. Boltonová vo svojom románe a robí to naozaj znamenite. Očividne vie, čo chce čitateľovi povedať, aj to, ako a kedy mu predostrieť významné informácie. Vďaka tomu sa dočkáme prekvapivých zvratov a niekedy vôbec netušíte, akým smerom sa bude príbeh uberať. Autorka pracuje s čitateľovou pozornosťou a ja osobne si to veľmi vážim. Vidno totiž, že Sharon píše v prvom rade pre ľudí a preto, že ju to baví. Spočiatku vás namotáva na háčik, predstavuje postavy a prostredie, aby vzápätí rozohrala hru na mačku a myš, ktorá vygraduje v strhujúcom finále. Má ji rád, nemá ji rád je vhodne zvolený názov, aj keď od pôvodného sa dosť líši (Daisy in Chains). Nič to však nemení na vynikajúcom obsahu, Sharon Boltonová je právom považovaná za výrazný zjav v žánri psychotrileru. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino

Diskusná téma: S. J. Bolton - Má ji rád, nemá ji rád

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok