V magickej hre sa nedá veriť ani sebe samému (S. Garberová - Caraval)

29.08.2017 10:38

Vždy keď už si myslím, že v rámci young adult nie je možné priniesť niečo nové, zjaví sa autor či autorka, čo ma rýchlo presvedčí o opaku. Príkladom je aj Američanka Stephanie Garberová s jej románom Caraval. Je určený pre každého, kto verí na rozprávky, mágiu a silu svojich želaní. Čiže skôr mladším čitateľom, ale za seba môžem povedať, že zaujal i mňa, takže v tomto prípade rozhoduje skôr čitateľský vkus než vek. Na svoje si zároveň príde každý, kto má súrodenca, pretože vzťah medzi sestrami je tým hlavným, čo ženie hlavnú hrdinku vpred. Kniha tak získava aj istý výchovný charakter, čiže je vhodná i ako darček. Autorka očividne disponuje bezhraničnou fantáziou, pretože vytvára celkom nový svet plný farieb, čarov, zvukov a vôní. Útočí doslova na všetky zmysly, aby vás kúzlo Caravalu pohltilo naplno. 

"Ulice lemovali nerovnaké zaoblené obchody s fasádami v rôznych tónoch a farbách drahokamov, postavené tesne pri sebe ako nedbalo vyrovnané škatule na klobúky. Celá scenéria, ktorá sa otvorila Scarlett pred očami, bola čarovná a fascinujúca, ale tiež neprirodzene pokojná. Obchody boli zatvorené a sneh na ich strechách pripomínal prach na opustených rozprávkových knihách. Nevedela, čo je to za miesto, ale takto si Caraval rozhodne nepredstavovala."

Scarlett už od detstva sníva o Caravale - magickej súťaži, ktorej sa kedysi zúčastnila jej stará mama a odvtedy nehovorila o ničom inom. Svet čarov vytvoril záhadný muž s prezývkou Legenda, ktorého motivovala nešťastná láska. Avšak po tom, čo v súťaži došlo k úmrtiu, stiahol sa do ústrania. Jedného dňa ale príde Scarlett pozvánka na Legendov súkromný ostrov, kde sa znovu bude súťaž konať len pre vybraných pozvaných. Scarlett v tom vidí zároveň možnosť úniku pred despotickým otcom, ale musí sa vrátiť domov včas na svoju svadbu. Bola by nerada, keby jej túžby viedli k potrestaniu jej alebo jej sestry Telly. Lenže Tella je napokon unesená a stane sa z nej cieľ súťaže. Kto ju počas piatich nocí nájde, tomu Legenda splní jedno prianie. A tak Scarlett chtiac-nechtiac spojí sily s príťažlivým námorníkom Julianom, aby našla sestru, preskúmala svoje city, zistila, čo vlastne od života chce a ako Legenda súvisí s jej rodinou. Lenže nesmie popritom zabudnúť na jednu dôležitú vec - že v Caravale je všetko inak, ako sa na prvý pohľad zdá, a že nemôže nikomu stopercentne veriť.

"Scarlett takmer prepadla panike, keď uvidela, že spoza rohu vykročil do chodby jej otec. Bleskovou rýchlosťou vbehla späť do izby, zamkla dvere a začala sa modliť - ak existoval Boh či svätí, určite ju nenávideli. Ako sa sem otec dostal? Vôbec nepochybovala, že ak ju a Tellu nájde, potrestá ich tým, že Tellu zabije. Chcela uveriť, že pohľad na otca bol len krutý prelud, ale väčší zmysel jej dávalo, že otec prehliadol tú lesť s únosom. A možnože sa maestrovi Caravalu podarilo poslať mu nejaký návod... Prečo ju Legenda tak nenávidel? Scarlett nechápala, prečo by to urobil."

Čitatelia odchovaní na doterajších hitoch v žánri young adult pravdepodobne nebudú nad Caravalom jasať, ale určite ich nabudí natoľko, aby dali šancu aj jeho pokračovaniu. V hľadáčiku je totiž osud Scarlettinej sestry Telly a Stephanie Garberová si pre ňu určite prichystala rovnako čarovný príbeh. Autorka sama priznáva, že s výslednou podobou knihy sa poriadne natrápila a prešla dlhú cestu, a niekedy to na deji aj vidno. Vzhľadom na to, že išlo o súťaž pre mnohých šialencov a dobrodruhov, v príbehu akoby sa vôbec nevyskytovali a po sestre pátrali iba Scarlett s Julianom. Akoby si sama Garberová uvedomovala, že si s tým na päť nocí nevystačí, pre istotu ich oboch nechala na jeden deň "zomrieť". Aj záver pôsobil trochu chaoticky, ale keďže ide o rozprávku, dajú sa mu odpustiť až príliš prehnané oživenia a šťastné konce. Viac než ústredné sesterské duo vás pravdepodobne zaujmú postavy mužov - či už ide o námorníka Juliana, záhadného Danteho alebo Legendu, sú omnoho prepracovanejší a poväčšine si kradnú scény pre seba. Autorka si ponechala niekoľko otvorených dvierok, takže s Caravalom sa ešte stretneme. Verím, že využije všetky jeho klady a ešte ich znásobí, pretože s jej sériou určite nekončím ani ja.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media

Diskusná téma: V magickej hre sa nedá veriť ani sebe samému (S. Garberová - Caraval)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok