Tajomný triler v odlesku jantára (S. Eastland - Rudá můra)

07.10.2016 15:08

K historickým detektívkam pristupujem zakaždým s istou opatrnosťou. Niektoré vás strhnú a vôbec nemáte dojem, že sa odohrávajú v minulosti, iné sa až príliš snažia vyťažiť z histórie  a ich dej je ťažkopádny. A je pritom jedno, či sú zasadené do starovekého Egypta alebo Japonska v 18. storočí. O sérii Sama Eastlanda som sa dozvedel len nedávno a hoci je Rudá můra už štvrtou časťou, nebránilo mi to v jej čítaní. Triler odohrávajúci sa počas druhej svetovej vojny v temných dobách Stalinovho Ruska musí mať azda čosi do seba. A už po niekoľkých kapitolách mi autor doslova vytrel zrak. Jeho román bol za posledný čas jedným z najlepších, aké sa mi dostali do rúk. Okamžite vás vtiahne, postavy (či už reálne, alebo vymyslené) vás zaujmú a o besnejúcej vojne naokolo ani nehovorím. Autorov pseudonym (východná krajina) mu sadne ako uliaty.

"Pekkalovi se při pohledu na Semykina, upatlaného od vlastní krve, v cele bez oken, vybavily vlastní vzpomínky, jejichž živost odmítala s postupem času blednout. Zároveň nedokázal najít žádný způsob, jak slovy popsat, co s ním pobyt ve vězení udělal. Pravda byla, že odpověď neznal. I když si dokázal vybavit každý detail svého života z doby, kdy byl ve službách cara, v těch vzpomínkách už se nepoznával."

Nemecké vojská postupujú čoraz hlbšie na ruské územie, no vojna sa vedie hneď na niekoľkých frontoch. Keď je zostrelené nemecké lietadlo, u jedného z pasažierov je objavený zvláštny obraz mory. Stalin poverí jeho rozlúštením inšpektora Pekkalu, Fína presláveného už za čias Romanovovcov. Pekkala kedysi slúžil samotnému cárovi, na základe čoho strávil po jeho páde roky v sibírskom tábore. Skúsenosti a znalosti "Smaragdového oka" však boli pre Stalina dôležitejšie než jeho trest, a tak Pekkala naďalej pokračuje v službe štátu. Pri pátraní po odpovediach pomáhajú Pekkalovi jeho asistent major Kirov a poručíčka Čurikovová, pôvodne expertka na umenie a zisťovanie veku umeleckých diel. Rýchlo zistia, že obraz mory je zašifrovaná mapa upozorňujúca na jantárovú komnatu. Podľa všetkého nebola odvezená na bezpečné miesto spolu s ďalšími významnými pamiatkami, ako to bolo prezentované na verejnosti, a Nemci podnikajú potrebné kroky na jej získanie. Ktosi im navyše poskytuje informácie a Pekkalov tím tak musí odhaliť zradcu a zachrániť kultúrne dedičstvo, aby nepadlo do rúk nepriateľom. To však znamená dostať sa za frontové hranice priamo medzi nemeckých vojakov...

"Při Pekkalově zmínce o táboře v Borodoku Poskrebyšev zadržel dech a tiše čekal na výbuch Stalinova soptícího hněvu. Nedokázal se rozhodnout, jestli si má Smaragdového oka vážit za jeho sebevražednou otevřenost, nebo ho litovat kvůli tomu, jakou cenu ten Fin za všechnu svou drzost jistě jednou zaplatí. Stalinův hněv ale nevzplanul ani v přístí chvíli. Poskrebyšev si byl jistý, že právě to by se stalo, kdyby šlo o kohokoli jiného než o Pekkalu. Přemýšlel, jestli v pohádkách, které slýchával jako dítě a v nichž Finové mizeli, uměli přičarovat změny počasí nebo rozmlouvali s lesními duchy, nebylo zrnko pravdy."

Rudá můra má viacero kladov - už spomínané zasadenie do druhej svetovej vojny, ale aj dômyselné zakomponovanie historického tajomstva jantárovej komnaty a skvelé postavy. Najprv som sa bál, či námet ohľadom pomerne otrepanej témy komnaty nevyznie veľmi lacno, ale Sam Eastland sa tejto úlohy zhostil s poriadnou vervou. Nezaoberá sa dohadmi a konšpiračnými teóriami, ale ukazuje posledné chvíle, kedy bola jantárová komnata ešte na známom mieste. Pekkala ako hlavná postava je neohrozený a svedomitý, hneď je vám jasné, že všetko vyrieši a nedopustí, aby mu minulosť obmedzovala priority. Síce už nie je mladík, ale v mysli som ho napriek tomu vnímal ako o niečo mladšieho. Historické udalosti a postavy Eastland zapracúva ľahko, s úctou voči nim, ale pritom bez bázne či hany. Rudá můra by nemala ujsť vašej pozornosti, či už ste nadšenci dejín, alebo kvalitného krimitrileru. 

Knihu poskytla mediálna spoločnosť Albatros Media.

Diskusná téma: Tajomný triler v odlesku jantára (S. Eastland - Rudá můra)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok