Britská čarodejnícka klasika nie je iba Potter (S. Clarke - Jonathan Strange a pán Norrell)

25.03.2016 17:03

Mám pocit, akoby sa s románmi o mágii a čarodejníkoch v tej či onej dobe roztrhlo vrece. Väčšina z nich pobaví, iné sa nesú v temnejších tónoch, ale jedno majú neraz spoločné - pohrávajú sa s myšlienkou, čo sa stane, ak sa kúzelné schopnosti prejavia v reálnom svete. To je aj prípad pomaly klasického diela britskej autorky Susanny Clarke, ktorej kniha Jonathan Strange a pán Norrell vyšla už v roku 2004, ale momentálne dosiahla oživenie záujmu. Zrejme za to môže aj jej seriálové spracovanie, no spojenie dvoch odlišných mágov na začiatku 19. storočia sa každopádne dostáva v novom šate aj k slovenským čitateľom. Výhodou je úctyhodná hrúbka knihy. Ak vás zaujme, máte o zábavu na istý čas postarané. Samozrejme, v prípade, že vám sadne autorkin rozprávačský štýl, akoby prispôsobený dobe, v ktorej sa dej odohráva...

"Keď zvuky zvonov utíchli, odkiaľsi z výšky, z tmavých tieňov nad ich hlavami, sa ozval nejaký hlas. Mágovia napínali uši, aby ho počuli. Mnohí z nich mali už priveľmi napäté nervy a predstavovali si, že dostávajú pokyny ako v nejakej rozprávke. Zdalo sa im, že im niekto oznamuje nejaké tajomné zákazy. Ako mágovia vedeli z rozprávok, že také pokyny a zákazy zvyčajne bývajú trochu nudné, ale nie je veľmi ťažké ich splniť - aspoň tak sa to zdá na prvý pohľad."

V Británii sa už dávno mágia nijako neprejavuje, existujú len spolky, kde sa donekonečna rozoberajú jej dejiny. Všetko sa zmení s odhalením nadania istého pána Norrella, ktorý nielenže dokáže mágiu ovládať, ale čoskoro sa chýr o ňom roznesie aj do vyšších kruhov. Mnohí hostitelia by ho radi videli ako atrakciu svojich večierkov, no pán Norrell sa nemieni nechať ovládať inými. Najmä keď príde do "kontaktu" s duchom Havranieho kráľa, najväčšieho mága v histórii. Pán Norrell však nie je jediný, kto môže získať veľkú moc. Druhým je mladík Jonathan Strange, ktorý najprv ani netuší o svojom talente. Keď sa však stane učňom pána Norrella, netrvá dlho a nájde si vlastné cestičky... Pán Norrell sa chce spočiatku angažovať v pomoci vláde v boji proti nepriateľom na pevnine, no aktivity Jonathana Stranga mu urobia škrt cez rozpočet. Vzájomné priateľstvo sa postupne mení na súperenie a potrvá celú dekádu, kým si obaja uvedomia dôsledky svojich činov a rozhodnutí. Ak vôbec...

"Istá dáma (neporovnateľne múdrejšia než autorka) poznamenala, že vo všeobecnosti je svet priaznivo naklonený mladým ľuďom, ktorí buď umrú, alebo sa sobášia. Predstavte si záujem, akého sa dostalo slečne Wintertownovej! Nijaká mladá dáma pred ňou nemala také výhody: v utorok zomrela, v stredu v skorých ranných hodinách vstala z mŕtvych a vo štvrtok sa vydávala. Niektorí sa domnievali, že na jeden týždeň je to až priveľa vzrušenia. Každý ju túžil vidieť. Väčšina ľudí vedela iba, že na ceste z jedného sveta do druhého prišla o malíček. To bolo skutočne zaujímavé. Zmenila sa aj nejako inak?"

Susanna Clarke ma svojský štýl. Akoby v sebe skĺbila Jane Austenovú s J. K. Rowlingovou a J. R. R. Tolkienom. Námety mágie, spoločenských vzťahov a pomerov začiatkom 19. storočia využíva v plnej miere, až máte pocit, že žijete v daných časoch. Zo stránok priam dýcha atmosféra anglického vidieka, ulíc veľkých miest aj zaprášených starých kníh. Chvíľu vám možno potrvá, kým si zvyknete na trochu rozvláčny spôsob rozprávania, ale ako sami zistíte, iný by príbehu nesvedčal. Doslova čarovná téma sa prejavuje skutočne všade a často - v nekromantii, kartových trikoch, salónnych estrádach... Susanna Clarke na knihe pracovala vyše desať rokov, čo je zreteľne vidieť. Nejde o narýchlo zbúchanú jednohubku, ale premyslený príbeh, ktorý má na to, aby sa stal uznávanou klasikou. O Jonathanovi Strangeovi a pánovi Norrellovi sa určite bude hovoriť aj po dlhej dobe.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

 

Diskusná téma: Britská čarodejnícka klasika nie je iba Potter (S. Clarke - Jonathan Strange a pán Norrell)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok