S. Brett - Detektivové z Tawcesteru

29.08.2014 09:53

Severská krimi literatúra sa môže pochváliť mrazivou atmosférou, americkí autori častejšie siahajú po akčnejších scénach, britská distingvovanosť sa zvykne pretaviť do logiky a šarmu pri riešení zločinov. Čo sa však málokedy v detektívkach vyskytuje, je humor ako taký. Samozrejme, väčšina kriminálnych činov je natoľko desivá a krutá, že na zábavu jednoducho nie je priestor, miestami by vyznel priam nepatrične. Anglický autor Simon Brett však dokazuje, že aj hľadanie vraha môže byť poznačené smiechom a veľkým nadhľadom, najmä ak sú "vyšetrovateľmi" diametrálne odlišní súrodenci patriaci do najvyššej spoločnosti. Aristokracia vypĺňajúca voľný čas plesmi a poľovačkami  sa väčšinou nezaoberá niečím takým "obyčajným", ako je úmrtie niekoho bez šľachtického pôvodu. Zvedavosť a túžba po dobrodružstve však zvíťazia a Blotto s Twinks sa rozhodnú prísť na to, ako a prečo sa dostala mŕtvola do ich knižnice...

A to ako naschvál počas návštevy niekdajšieho kráľa Stredoeurópy Sigismunda a jeho družiny. Kráľa zvrhol z trónu jeho vlastný brat Vlatislav a tawcesterské panstvo má tú česť ponúknuť mu priestor na niekoľkodňovú návštevu. Kráľova dcéra, princezná Ethelinda, je viac než miestnou krajinou očarená mladým fešákom Blottom. Nezadaného šľachtica však zaujímajú len poľovačky, kriket, jazdenie autom a čo sa jeho rozumových schopností týka, sú mierne povážlivé. Jeho sestra Twinks, naopak, srší inteligenciou, rada číta a učí sa cudzie jazyky. Práve z jej popudu sa začne dôkladné vyšetrovanie úmrtia kapitána Schtolza. Ten bol nájdený bez života v knižnici, hoci je zrejmé, že umrel niekde inde a tam ho vrah iba pohodil. Úrady sa veľmi nepretrhnú, a preto má súrodenecké detektívne duo prakticky voľnú cestu. Twinksin bystrý um a Blottove šťastné náhody ich privedú na stopu zradcov v radoch kráľovej suity. Zdá sa, že uzurpátor Vlatislav podplatil niektorých jej členov a plánuje únos princeznej Ethelindy. To však Blotto ako vychovaný džentlmen nemôže dopustiť. Ešteže jeho šikovná sestra vie po kúskoch vystavať plán, ktorý ich dovedie k odhaleniu pravdy a potrestaniu páchateľov... Nie vždy síce všetko vychádza podľa ich predstáv a sem-tam vyviaznu z problémov len vďaka šťastiu v nešťastí, no pri ich úsilí sa dobre pobavíte, a práve to je cieľom tohto príbehu.

Dcera svrženého krále je prvou časťou voľnej päťdielnej série, v ktorej Twinks a Blotto riešia vždy iný prípad. Simon Brett sa preslávil ako autor s veľkou dávkou humoru a irónie. Anglická aristokracia na začiatku 20. storočia je zobrazená s neuveriteľným nadhľadom, ich každodenné činnosti či vrodená arogancia sú miestami terčom trefného posmechu. Zdrojom zábavných situácií je predovšetkým Blotto, ktorému často trochu trvá pochopiť aj zjavné súvislosti. Jeho poznámky vám určite vyčaria úsmev na tvári, tak ako mne. Detektivové z Tawcesteru sú príjemným, ľahkým čítaním, ponúkajúcim hlavne oddych a pobavenie. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media

 

Diskusná téma: S. Brett - Detektivové z Tawcesteru

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok