Rozdelené štáty americké? (S. Berry - Lincolnův mýtus)

14.06.2015 14:16

Dan Brown sa do povedomia čitateľov po celom svete zapísal ako autor konšpirácií a napätia, využívajúceho tajomstvá minulosti a schému filmov s Jamesom Bondom. Po úspechu jeho kníh sa vynorilo množstvo ďalších spisovateľov v danom žánri, no nie všetci dokázali presvedčiť o svojich kvalitách. To však nie je prípad Američana Steva Berryho, ktorý dosiahol už polovicu druhej desiatky kníh, pričom desať z nich patrí do obľúbenej série s Cottonom Maloneom. Tento bývalý agent ministerstva spravodlivosti síce už niekoľko rokov nemá nič spoločné s prácou pre vládu, ale napriek tomu sa zakaždým chtiac-nechtiac zapletie do kolobehu naháňačiek, útekov, súboja s časom a stretov s nepriateľmi. Tí siahajú od náboženských fanatikov cez vodcov utajených organizácií až po vysokopostavených činiteľov. Jeho najnovšie preložená kniha Lincolnův mýtus sa zaoberá legendou opradeným prezidentom a kladie si otázku, či americká občianska vojna mala právne odôvodnenie a čo by sa stalo, keby sa USA rozpadli v súčasnosti?

"Mohl udělať jen jedno. Namířil svou loď přimo na ně. Je čas zahrát si "kdo uhne první". Vzduchem zaburácela salva. Malone se s jednou rukou na volantu skrčil co nejníž. Nad hlavou mu hvízdaly kulky a pár se jich zarylo do člunu. Odvážil se vystrčit hlavu. Druhý člun sa stáčel obloukem doleva, chystal se zaútočit zezadu. Malone sa rozhodl pro otevřený boj bez dalších parádiček. Ale musí si ho perfektně načasovat."

Všetko sa spočiatku javí ako pomerne nenáročná a rýchla úloha. Cottona požiada bývalá šéfka Stephanie, aby dohliadol na presun informátora, kým si ho vyzdvihne jeden z jej agentov. Cotton súhlasí z pocitu spolupatričnosti, pretože muž má informácie o tom, kde väznia ďalšieho agenta. Lenže už cestou v člne do Dánska čelí prenasledovateľom, ktorí sú súčasťou skupiny Danitov. Ide o ozbrojenú zložku mormonskej cirkvi, ktorá síce zanikla už v 19. storočí, ale v súčasnosti sa opäť hlási o slovo. Cotton sa čoraz viac zaplieta do zložitého komplotu proti vláde a ústave Spojených štátov, je nútený spolupracovať s mladým odvážnym agentom, ktorý je zhodou okolností synovcom prezidenta, a navyše stojí proti svojej láske Cassiopei Vittovej. Prečo? Pretože jedným z jeho protivníkov je Josepe Salazar, Cassiopein bývalý snúbenec. Preto ju Stephanie požiada, aby k nemu prenikla a zistila čo najviac. Lenže Cassiopeia neverí, že Josepe je zločinec a, naopak, snaží sa dokázať jeho nevinu. To má zákonite za následok vážne narušenie jej vzťahu s Cottonom. Nehovoriac o tom, že Josepe vída anjela mormonskej cirkvi a ich apoštol, americký senátor, chce na základe utajovaného dokumentu z čias vzniku USA docieliť rozpad krajiny... 

"Blížila se doba, kdy měla podat hlášení Stephanii. Ale ani ji to nenapadne. Bývávalo. Vymazala z mobilu všechno, so se Stephanií souviselo. Josepe cestuje s ozbrojeným doprovodem. Danité? Evidentně mu šlape na paty vláda a zvlášť prezident - a je do toho zatažen i nějaký senátor. Jeden americký agent byl zřejmě zavražděn. A Josepe je hlavní podezřelý. Nevěděla, jak to všechno zapadá do sebe, ale mínila to zjistit. Jen s drobnou změnou plánu. Udělá to po svém."

Okrem troch dielov mám prečítané všetky časti série. Lincolnův mýtus by som zaradil na stupnici kvality niekde do priemeru - pobaví, zaujme, hoci niektoré knihy sú napriek tomu lepšie. Alebo je to možno spôsobené tým, že ako čitateľ už viem, čo môžem od autora očakávať a je preňho ťažšie prekvapiť. Okrem zaujímavého príbehu Steve Berry klasicky ponúka aj množstvo poučných faktov - v tomto prípade najmä ohľadom občianskej vojny, prijatia americkej ústavy, osoby Abrahama Lincolna, no najmä v súvislosti s mormonskou cirkvou, jej hierarchiou a učením. Plusom bol pre mňa aj kameň úrazu vo vzťahu Cottona a Cassiopei. V predošlom dieli (Královský klam) sa Cassiopeia nevyskytovala, preto som rád, že tu dostala väčší priestor, i keď na úkor priaznivého vývoja. Aj preto som zvedavý, ako bude pokračovať séria ďalej. Som si istý, že Steve Berry ostane verný svojej povesti a opäť nielen pobaví, ale aj poučí. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: S. Berry - Lincolnův mýtus

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok