Studená vojna ešte nepovedala posledné slovo (S. Berry - Čtrnáctá kolonie)

22.08.2017 08:06

Steve Berry je krásne rozbehnutý. Teší ma, že aj po toľkých rokoch má ešte jeho vrcholná postava Cotton Malone čo ponúknuť. Pamätám sa, že prvý diel série som zhltol ešte za čias strednej školy, a odvtedy som Berryho stály fanúšik. Schopne spája históriu s dobrodružstvom a akciou, pričom to nevyznieva plytko ani preplnené pátosom. Iste, z textu zaznieva možno až priveľké vlastenectvo, ale to už je pri tomto žánri a americkom autorovi pomaly tradíciou. Čtrnáctá kolonie je jedenástou časťou série, ale ako predošlé, aj táto tvorí samostatný príbeh. Na rozdiel od iných sa však venuje pomerne čerstvým dejinám, a to konkrétne studenej vojne. Ako je u Berryho zvykom, ide ale iba o jeden motív, okrem neho sa do hry zapojí aj americká vojna za nezávislosť či aktuálne politické vzťahy na medzinárodnej úrovni. 

"Malone zapochyboval, že získá dost času, aby se osvobodil z pout. Rusové se na něj chystali zaútočit oba zároveň - takže nejsou ani zdaleka tak tupí, jak vypadají. Domyslel si, že po sérii ran do hlavy se mu před očima roztančí hvězdičky a bude natolik mimo, že z něj klidně budou moci vymlátit duši. Zdálo se, že na rafinované hrátky už nemají náladu. Chtěli ho zabít."

Cotton už pred niekoľkými rokmi opustil agentúru Magellan Billet a otvoril si v Kodani antikvariát s nádejou na pokojný život a urovnanie vzťahov s exmanželkou a synom. Lenže odvtedy má azda viac práce ako počas aktívnej služby. Jeho bývalá šéfka Stephanie Nellová ho najprv zatiahla do dobrodružstva kvôli rodinným problémom, a už sa v tom vezie až dodnes. Najnovšie vyhovel Stephanie v požiadavke odletieť na Sibír a vyhľadať niekdajšieho archivára Sovietskeho zväzu. Starý pán totiž odišiel na návštevu bývalého agenta KGB a vláda sa obáva, aby nevyzradil dôležité tajomstvá. Lenže Alexander Zorin je odhodlaný získať, po čom prahne - zraziť USA na kolená a obnoviť slávu Sovietov. Majú mu na to poslúžiť nielen zabudnuté a stratené jadrové hlavice, ale aj pochované tajomstvá americkej histórie. Najstaršie bratstvo totiž podľa všetkého vlastní dôkazy o snahe Spojených štátov spraviť z Kanady svoju štrnástu kolóniu. Americká a ruská diplomacia preto musia spojiť svoje sily, pretože nový nepriateľ zásadne ohrozuje záujmy oboch veľmocí... 

"Popravdě řečeno, celý koncept zákona o prezidentském nástupnictví se Stephanii náhle jevil jako pochybný. Jak to ale souvisí s Alexandrem Zorinem a postrádanými ruskými jadernými bombami? Má Zorin tuhle informaci k dispozici a plánuje útok během inaugurace? Zdálo by se to logické, vzhledem k tomu, čo o Zorinovi a nulovém dodatku ohlásil Cotton. Každopádně je jisté, že v pondělí se na západní straně Kapitolu shromáždí celá vláda až na určeného přeživšího a bude sledovat počátek prezidentského období Warnera Foxe. Ale co by kdo takovou nebezpečnou akcí získal?"

Studená vojna zapracovaná do pútavého deja bola podľa mňa šťastná voľba. Steve Berry sa tak síce nevyhol na môj vkus prílišnému politizovaniu na úkor záhad dejín a dobrodružstva, no príťažlivým spôsobom širokej mase pribížil nedávne dejiny a ich zložité zákutia. Už úvodná pasáž strenutia pápeža Jána Pavla II. a amerického prezidenta Reagana vás poriadne navnadí, a keď sa odhalí zapojenie stálej postavy Stephanie Nellovej do celej konšpirácie za účelom rozpadu ZSSR, budete musieť obdivovať autorovu fantáziu. Na svoje si prídu aj priaznivci dvojice Cotton - Cassiopeia a rovnako aj fanúšikovia Luka Danielsa, akejsi mladšej verzie Cottona Malonea. Čas je neúprosný, a nevyhne sa mu ani univerzum Steva Berryho. Dlhoročný prezident Danny Daniels končí a nástup nového je tiež dôležitou súčasťou deja. Výmena vlády poskytuje autorovi priestor na nové zápletky, a ako je zrejmé z jeho kníh, určite nebude váhať ich naplno využiť. Záporák Zorin je ako obvykle správny narušený a schopný všetkého. Tak je to správne, inak by ho naši hrdinovia iste odpravili ľavou zadnou. Ďalší diel by mal (znovu) zabŕdnuť do občianskej vojny, takže verím, že nás čaká opäť pekne nadupaná akčná jazda.

Za poskynutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: Studená vojna ešte nepovedala posledné slovo (S. Berry - Čtrnáctá kolonie)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok