Láska a pomsta vo svete biznisu (S. Ahrnstedtová - Nepřátelé a milenci)

06.12.2016 15:36

Azda už nikto nepochybuje o tom, že severská literatúra je pojmom, ktorý sa z čitateľského zreteľa vytratí len veľmi pomaličky. Svoju kvalitu dokázala tak na poli krimirománov, ako aj spoločensko-kritických úsmevných príbehov. Chladný sever však neposkytuje priestor iba pre atmosférou dýchajúce riešenia zločinov, ale môže byť aj dejiskom horúcich vášní. Dôkazom je aj tvorba švédskej autorky s českými koreňmi Simony Ahrenstedtovej, ktorá sa preslávila práve románmi plnými lásky, napätia a (ne)naplnených túžob. Nepřátelé a milenci je jej prvá kniha odohrávajúca sa v súčasnosti, a zabodovala ňou rovnako ako svojimi príbehmi z minulosti. Dostaneme sa vďaka nemu do vyšších kruhov, a hoci ide v podstate o ľúbostný príbeh s pomerne zaužívaným námetom lásky príslušníkov z dvoch nepriateľských oblastí, nebudete mu vedieť odolať. 

"Jednou se sejde s nějakým mužem, a hned se jí fantazie rozjíždí na plné obrátky. Je snad dvanáctiletá holka? Aspoň že hned nezačala googlovat jeho jméno. I když pořád jí vrtá hlavou, jaké měl záměry. Co ho na ní může zajímat? Táto ho nenávidí, to ví. Sama až do dnešního dne na Davida Hammara neměla žádný zvláštní názor. Pohybují se v naprosto odlišných sférach."

Natalia De la Grip je priam predurčená pohybovať sa v zradných vodách finančného sveta. Ako členka jednej z najbohatších a najvplyvnejších rodín si je vedomá svojho postavenia, no aj faktu, že pôvod jej mnoho uľahčil. Neznamená to však, že nemusí bojovať o svoje miesto vo svete. Práve naopak, De la Gripovi nepovažujú ženy za vhodné štát na čele firiem, a tak Natalia uvažuje, či by nebolo lepšie narodiť sa v chudobe, ale vypracovať sa na základe vlastných schopností. David Hammar je neľútostný hráč, skupujúci nefungujúce podniky, aby ich znovu postavil na nohy. Vyslúžil si povesť nekompromisného, odvážneho a obávaného protivníka, a to napriek nízkemu pôvodu. Pohŕda De la Gripovcami, ktorí zosobňujú všetko, čo nenávidí. Túži zmocniť sa ich obrej korporácie, no potrebuje na to mať na svojej strane aspoň jedného člena rodiny. Hoci sa všetko začína ako hra, prvotnú iskru je pre Davida i Nataliu ťažké ignorovať. Pochádzajú z dvoch nezmieriteľných táborov, hnaných odlišnou motiváciou, a vzdať sa nemieni ani jeden z nich. Otázne je, či je láska silnejšia ako pýcha či túžba po pomste...?

"David se za ní díval. Dlouhé nohy, krátké vlající šaty. Pokud měl v úmyslu to, co mezi nimi je, odstřihnout, katastrofálně neuspěl. Všechno, naprosto všechno, co Natalia má, ho k ní táhne. Vrátila se, s červenými rty a s neuvěřitelným úsměvem. A něco v něm puklo. To, co plánuje... Natalii nezpůsobí smutek ani ji nezklame. Rozdrtí ji to. Tohle je jeho naprosto poslední šance, aby jí neublížil ještě víc. Měl by jí včas sdělit něco bezvýznamného, že to byl omyl, že musí dát přednost práci a rozejít se s ní. Ví to. Bylo by to lidské a správné. Když už bude vědět, že je sviňák, nebude potom ta rána tak krutá."

Simona Ahrenstedtová sa nespolieha len na povrchné citové pohnútky svojich hrdinov, zmietajúcich sa medzi vášňou a rodinným pozadím. Pridáva aj ďalšie námety a vedľajšie postavy, ktoré oživujú dej a robia ho pútavejším. Mám rád knihy, ktoré nie sú jednostranne zamerané, ale ponúkajú viacero rovín. Nepřátelé a milenci sa vyznačujú romantikou, rodinnou drámou, napätím i jemným humorom. Dej neplynie len prvoplánovo, súčasnosť je ovplyvňovaná minulosťou a postavy budú mať čo robiť, aby sa dočkali šťastného konca. Za zmienku stoja aj Nataliina najlepšia kamarátka Asa či jej samotní príbuzní. Simone Ahrenstedtovej sa podarilo vykresliť svet vysokej spoločnosti a blýskavého sveta peňazí s príznačnou gráciou, leskom i povrchnosťou, čomu zodpovedá aj vydarená obálka. 

Recenzný výtlačok poskytlo vydavateľstvo Metafora

Diskusná téma: Láska a pomsta vo svete biznisu (S. Ahrnstedtová - Nepřátelé a milenci)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok