Rozprávkové súťaženie s neistým koncom (S. Garberová - Legenda)

25.04.2019 15:42

Na druhý diel série Caraval sme si počkail síce dva roky, ale oplatilo sa. Dobre rozbehnutá trilógia o magickej súťaži v cudzom svete vo mne zanechala pozitívny dojem a bol som zvedavý, akým smerom sa uberie osud Donatelly, sestry hlavnej hrdinky z prvej časti. Názov Legenda odkazuje na tvorcu týždňovej súťaže poznačenej čarami, túžbami a láskou, hoci - na druhej strane - môže byť aj zničujúca a vyvolávajúca závislosť. Myslel som si, že sa mi bude po dlhšom čase ťažšie dostávať do deja, ale po niekoľkých stranách sa mi pamäť rýchlo osviežila. Stephanie Garberová však predpokladá u čitateľov znalosť série, a tak tí, čo nepoznajú príbeh Caravalu, budú márne tápať a Legenda im veľa nepovie. Prečítať si predošlú knihu však odporúčam aj preto, že nezoznámiť sa s týmto čarovným svetom by bola veľká škoda. 

"Nigel ju vystríhal, že ak zvíťazí, zaplatí cenu, ktorú bude ľutovať. Aj Scarlett sa ju pred účasťou na hre snažila varovať. Lenže na Tellu až do tejto chvíle žiadna výstraha nepôsobila. Jedna vec bola dopočuť sa o nebezpečenstvách, ktoré Caraval prináša, druhá sledovať, ako sa postupne napĺňajú. Posledná hra možno skončila, ale jej sestra z nej nevyviazla bez následkov." (str. 66)

V Legende sa autorka snažila spracovať viac námetov ako v Caravale. Ten predovšetkým predstavil samotnú hru, jej pravidlá, mytológiu a sesterské duo Scarlett a Donatellu. Scarlett nielenže vysnenú súťaž vyhrala, ale podarilo sa jej nájsť aj lásku a zbaviť sa bremena v podobe despotického otca. Lenže dôležité pravidlo hry - neveriť všetkému, čo človek vidí - sa nepripomínalo nadarmo, a jeho dôsledky na seba nedajú dlho čakať. Hra Caraval sa totiž znovu začína, a tentoraz v nej musí zvíťaziť Donatella, ktorú motivuje snaha nájsť ich stratenú matku. Okolo tohto motívu Stephanie Garberová rozohrala na môj vkus až priveľa motívov a úvodných sto strán tak pôsobí dosť rozbito a mätúco. Namiesto toho, aby sme si pripomenuli podstatné súvislosti, alebo sa prehĺbili Telline vzťahy s príťažlivým Dantem či samotným Legendom, sa autorka pustila do širších okolností. Dozvedáme sa o strážcoch osudu, osudovosti, magických kartách, krvilačnom následníkovi trónu, uväznenej matke, smrteľných bozkoch, dvoch nápadníkoch, tajomnému dopisovateľovi... Keď sa hra konečne začne, autorka našťastie opäť získa pevnú pôdu a podarí sa jej nastolené problémy ako-tak ustriehnuť.

"V skutočnosti neverila, že Jacks patrí k Legendovmu hereckému ansámblu. Bozky mali byť dočasné, krátke, lahodné okamihy potešenia. Jeho by však dokázala bozkávať celú večnosť. Nebolo to len tým, ako sa dotýkal jej pier, šlo o dychtivú túžbu skrývajúcu sa za nimi, o to, že sa v jeho náručí cítila ako jediná bytosť na zemi - vyvolená, ktorú hľadal celý život. V tej chvíli zabudla, že ju opustila matka, že ju otec neustále trýznil, pretože uverila, že Jacks ju bude držať v náručí až naveky. Možno to bola tá najpresvedčivejšia lož, akú kedy zažila." (str. 144)

Hoci Donatelliným romantickým náprotivkom je už od začiatku (pravdepodobne) Dante, fandil som viac krutému, neľútostnému, no zároveň neuveriteľne krásnemu princovi Jacksovi. Tak ho aspoň vykreslila autorka, a rád som jej to uveril. Pretože, ako napokon hovoria samotné sestry - najlepší záporák je ten, ktorý si dokáže získať sympatie čitateľa. Rozhodne sa mu to podarilo skôr ako hlavnej hrdinke - tá pôsobí mierne nevyrovnane, pochabo a ľahkovážne, ale postupne sa ukazujú jej silné stránky - odhodlanie, lojálnosť a hlboká emocionálnosť. Prvé aj posledné slovo v románe Legenda má však mágia. Pri čítaní asi každý zatúži zúčastniť sa súťaže zasadenej do čarovného prostredia, s hľadaním nápovedí, prežívajúc vytúžené situácie. Vzhľadom na spomenuté množstvo námetov je zrejmé, že tretí (záverečný) diel série Caraval bude nabitý udalosťami. Aspoň dúfam, no nemyslím si, že by Stephanie Garberová svojich fanúšikov sklamala. 

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media.

Diskusná téma: Rozprávkové súťaženie s neistým koncom (S. Garberová - Legenda)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok