Rozprávka ako nástroj poznávania histórie (S. Reuss - Rozprávky starých Slovákov)

01.03.2019 14:17

Je skvelé, že vydavateľstvo Tatran ponúka čitateľom žáner, na ktorom vyrastali azda všetci čitatelia (či v dnešnej dobe viac diváci?). Hoci súčasné trendy zabŕdajú skôr do vôd fantasy a young adult, stále ide o víťazstvo dobra nad zlom, boj proti všemožným bytostiam a odraz rôznych spoločenských či historických vplyvov. Samuel Reuss možno nie je verejnosti natoľko známym menom ako Pavol Dobšinský, ale jeho význam na poli zachovania rozprávky ako útvaru ľudovej slovesnosti je rovnako nespochybniteľný. Rozprávky starých Slovákov obsahujú jedenásť príbehov a väčina z nich je doplnená o poznámky ozrejmujúce okolnosti ich vzniku či obsahu. Je zaujímavé dozvedieť sa po prečítaní rozprávok viac o ich pozadí a uvedomiť si ich hodnotu aj mimo povrchného vnímania deja. 

"Jeden druhého potešovali, jeden druhému sa žalovali, jeden druhého napomínali, aby vydržali až do konca. Princezná nevedela, ako mu ďakovať, že ju tak verne oslobodzuje, a Drahomír sa nevedel vynadívať na jej krásu až do večera. V ustanovený čas sa Drahomír prinavrátil do svojej komnaty. Na stolíku bolo prihotovené jedlo, ale to ho už nepotešilo. Zostal teda lačný, lebo jeho dušu obkľúčil strach. Vedel, že dnes bude ešte strašne mučený." (str. 28)

Rozprávky z tejto knihy (a trúfam si povedať, že v každej zbierke) nie sú prvoplánové, pri sústredenom čítaní sa pred vami odkryjú viaceré roviny. Ich pôvod siaha predovšetkým do stredoveku, avšak ich korene možno hľadať aj v skorších obdobiach. Vďaka jazyku či iným reáliám natrafíte aj na odkazy Rímskej ríše či formovania slovanských národov. S ohľadom na charakterové vlastnosti hrdinov je na mieste tvrdenie, že naši predkovia sa vyznačovali výrazne pozitívnymi vlastnosťami, ako napríklad hrdinstvo, tolerancia, pohostinnosť, nápomocnosť či sila viery. Texty odrážajú aj duchovný svet minulosti najmä výskytom bájnych bytostí, medzi ktorými nesmú chýbať čarodejnice, duchovia, draky alebo zakliate panny. Rozprávky starých Slovákov môžu v istom smere slúžiť ako prehliadka etnografických prvkov. Dozviete sa o spôsobe života rôznych vrstiev, o odievaní, bývaní, každodennom živote, práci... 

"Žili šťastne, ale ona nepreriekla ani slovo. Raz sa však nad týmito šťastnými ľuďmi začala zdvíhať búrka. Kráľ mal nepriateľov a musel ísť na dlhý čas na vojnu. Ťažko sa odoberal od svojej krásnej ženy. V dome s ňou nechal jednu zlostnú ježibabu. Po dakoľkých mesiacoch krásna kráľovná porodila pekného syna. Ježibaba chlapca zarezala, psíka jej podhodila a kráľovi oznámila, že pani zľahla a mala šteňa. Kráľ prikázal, aby ho opatrovali, kým príde domov. Keď sa vrátil domov, pozrel sa na šteňa a zarmútil sa. Kráľovná sa nemohla vyhovárať, lebo mlčala." (str. 136)

Niektoré príbehy si neberú servítku pred ústa a zlo je naozaj kruté. Jasne tu vidno, že v rozprávkach nie je všetko ružové a že dobro bude mať plné ruky práce, kým sa dočká víťazného konca. Páčilo sa mi, že pri čítaní sa mi vybavovali známe príbehy, pretože vybrané námety boli spracované iným spôsobom. Ide o krásnu ukážku ústneho tradovania, kedy sa jeden príbeh mohol rozviť do mnohých rôznych podôb. Oceňujem aj jazyk, pri dobrej predstavivosti sa vrátite späť do čias magnetofónov a hlbokých pánskych hlasov čítajúcich rozprávky za zvuku praskajúcich platní... Text je doplnený o vysvetlivky, takže všetky zastarané slová vám razom dajú plný zmysel. Aká by to bola kniha bez obrázkov? O ilustrácie sa v tomto prípade postaral Dávid Ursiny, ktorý majstrovsky prepojil mytológiu príbehov s duchom knihy a máte dojem, akoby ste sa dívali na kresby staré niekoľko storočí. Samuel Reuss bol doteraz zrejme pre mnohých neznámym autorom, ale vďaka Rozprávkam starých Slovákov bude jeho dielo večné...

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Tatran.

Diskusná téma: Rozprávka ako nástroj poznávania histórie (S. Reuss - Rozprávky starých Slovákov)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok