Romantika s príchuťou nostalgie (J. Lindseyová - Budeš ma milovať)

30.10.2017 07:41

Bol som veľmi milo prekvapený, keď som sa dozvedel, že vydavateľstvo Ikar chystá novú knihu od Johanny Lindseyovej. Táto autorka historických romancí totiž poznamenala moje čitateľské dospievanie spolu s Jude Deverauxovou či Kat Martinovou. Práve ony ma priviedli k danému žánru a ostal som mu verný dodnes. Predsa len, aj dospelí potrebujú rozprávkovú vieru v šťastné konce. Johanna Lindseyová má navyše široký záber. V jej tvorbe nájdeme klasické príbehy z Anglicka, ale aj romány odohrávajúce sa na Divokom Západe, v dobách Vikingov či paranormálne romance. Novinka Budeš ma milovať (hoci presnejší názov by bol azda Budem ťa milovať) je zasadená do prostredia britskej šľachty a opäť na vás čakajú ľúbostné aj zábavné chvíle, pretože autorka ani po rokoch nestráca nič zo svojho čara.

"Napriek sklamaniu a pochybnostiam sa jej na perách usadil slabučký úsmev. Zmietali ňou protichodné pocity, no ani strach z muža, čo sa s ňou možno iba "pohrá v posteli" a potom ju zabije, neprehlušil jej radosť. Konečne vypadne z domu! Jej nastávajúci, ktorého rodina nazýva severským vlkom, býva až kdesi v Yorkshire. Chvalabohu! Vydaj síce nebol spôsob úniku, aký by si zvolila sama, ale stále lepšie než žiť s rodinou, čo ju neľúbi a nikdy neľúbila."

Príbeh je variáciou na starú známu tému, aký je malý krôčik od nenávisti k láske. Všetko začína nezmieriteľnými nepriateľmi Dominikom a Róbertom, ktorí sa už tretíkrát stretli pri zakázanom súboji. Princ regent sa už nemieni nečinne prizerať ich divadlu s neistým výsledkom, a tak učiní jasné rozhodnutie. Róbertova sestra sa má vydať za Dominika a tým sa ukončia všetky ich nezhody. Lenže Brooke, ako to už býva, nebude len nástrojom diplomacie. Nečakaný vydaj vníma ako možnosť uniknúť od nemilujúcej rodiny napriek klebetám, ktoré kolujú o Dominikovi Wolfovi (Vlkovi). Dominik tým nie je nadšený a nevinné dievča sa pokúša odradiť, ale Brooke sa ukazuje ako zdatná súperka. Kým sa Dominik zotavuje zo zranení, postupne sa spoznávajú a odkrývajú svoje lepšie stránky. Keď už sa zdá, že ich vzťah je na dobrej ceste, znovu sa vynoria staré sváry. Minulosť nespí, a hoci ju nemôžu zmeniť, nedokážu ju len tak ľahko ignorovať...

"Brooke nevedela, čo si o tom myslieť. Takže jej brat nielenže pripravil Ellu o panenstvo, ale počal s ňou dieťa? To znamená, že rodičom nehanebne klamal! Keď mu Ella oznámila, že je tehotná, odmietol prevziať zodpovednosť a ešte ju vysmial? Ako mohol byť taký krutý? Takto sa zachovať k svojmu nenarodenému dieťaťu! Brooke sa rozplakala. S Ellinou smrťou prišla o neter alebo synovca. Lenže Dominik neobviňuje Róberta z toho, že Ellu zviedol. Viní ho z jej smrti. Znamená to, že jeho sestra si pre Róberta vzala život? Toto bolo na tých chýbajúcich stránkach?"

Budeš ma milovať je typickou historickou romancou s ústrednou dvojicou, ktorá musí prejsť cestou spoznávania a odpustenia, aby mohla byť spolu. Oproti niektorým autorkiným knihám je tu menej akcie a zvratov, čo je spôsobené o niečo jednoduchším námetom. Dôraz je kladený skôr na vnútorné prežívanie než na strhujúcu odvahu hrdinov. Tomu je podriadená aj celková atmosféra. Prvá polovica príbehu spočíva v predstavovaní postáv a ich "oťukávaniu". Nie je to však nezaujímavé, ako je u Johanny Lindseyovej zvykom, dbá na iskrivé dialógy i jemný humor. Fanúšikovia regentských romancí si tak určite prídu na svoje - plesy, krásne šaty, príťažliví šľachtici, stajne s plnokrvníkmi, nádherné scenérie... Niektoré prvky sa už síce notoricky opakujú, ale bez nich by to už nebolo ono. Román Budeš ma milovať je povinnou jazdou pre každého milovníka žánru a ja verím, že sa autorka u nás dočká renesancie a jej knihy budú vychádzať i naďalej.

Diskusná téma: Romantika s príchuťou nostalgie (J. Lindseyová - Budeš ma milovať)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok