Romantické dobrodružstvo v škótskom prostredí (S. Jeffriesová - Stratená nevesta)

15.01.2018 15:59

Sabrina Jeffriesová si ma získala už svojou päť-, respektíve šesťdielnou sériou o súrodencoch Sharpovcoch (ten posledný sa už nevenuje ani jednému z nich). Najmä tým, že nejde len o čistú romantiku, na ktorú sa ľahko zabudne, ale do svojich príbehov primiešava v rovnakej miere aj humor a napätie plynúce z kriminálnej zápletky. Inak to nie je ani v sérii o pracovníkoch londýnskej detektívnej kancelárie, čo ju priam predurčuje na ďalšie pestré námety. Po Vojvodovej túžbe, ktorá otvorila romány z rôznych kútov Európy, prichádza Stratená nevesta. Kým v prvom dieli sme sa s hlavnými postavami túlali po Francúzsku, teraz sa pozrieme hlavne do Škótska (a čiastočne do Holandska). Práve sem totiž zavedú kroky hrdinu, ktorý má za sebou skutočne pozoruhodný osud. Aj z toho dôvodu je lepšie poznať úvodnú časť, avšak Stratená nevesta ako taká prináša samostatný príbeh. 

"Dopekla! Ak je pani Frankeová Isabella, ešte ju nemôže verejne konfrontovať. Stále nemá dôkaz, že niečo ukradla, takže ju ani nemôže dať zavrieť. A ak by si na ňu robil nároky ako na svoju manželku, čo jej zabráni v tom, aby pred ním utiekla prvou loďou do Ameriky, Kanady alebo Talianska? Okrem toho ešte nebol pripravený odhaliť svoju minulosť pred verejnosťou - mohla by zničiť Maxa, ktorý preňho toľko urobil, alebo vrhnúť tieň na Mantonovu detektívnu kanceláriu."

Victor Cale sa po tom, ako našiel svojich stratených príbuzných, stal súčasťou detektívnej kancelárie Doma Mantona, ktorá si vzhľadom na minulý prípad vyslúžila prezývku Vojvodovi muži. A hneď prvý prípad sa mu zavŕta pod kožu, pretože vďaka nemu po desiatich rokoch znovu objaví svoju manželku. O Isabellu prišiel, keď v Amsterdame ukradla so svojimi príbuznými kráľovské šperky a nechala ho v štichu. Teda... aspoň si to myslel. Isabella sa zas nazdávala, že ju podviedol a oženil sa s ňou len pre jej talent vyrábať dokonalé napodobeniny, aby sa mohol predmetných klenotov zmocniť a utiecť. Ani jeden netušil, že sa stali obeťami Isinej sestry a jej manžela. Isa momentálne žije v Edinburghu aj so svojou dcérou a nie je vôbec nadšená Victorovým zjavením. Najmä keď v skutočnosti prišiel pracovne - miestna barónka si ho najala, aby preveril ženu, o ktorú má jej syn záujem. A je ňou práve Isabella. Victor však postupne zisťuje omnoho šokujúcejšie skutočnosti - nielen o dôsledkoch ich odlúčenia, ale aj o skutočných páchateľoch, ktorých túži dostať pred spravodlivosť...

"Vzrušil ho už len pohľad na jej zvodné telo. Vo svetle sviečok jej prsia žiarili, akoby boli zo zlata. Svetlo jej osvecovalo aj stehná a jeho pohľad blúdil v tieni medzi nimi. Pocítil nutkanie načiahnuť sa a odkryť tmavé kučierky skryté pod skrčenou látkou. No skôr než stihol počúvnuť svoj vnútorný hlas, Isa si napravila košieľku a zakryla sa. Potom sa k nemu obrátila tvárou a Victor zalapal po dychu. Chvíľu naňho hľadela rovnako ako po svadbe - akoby bol nejaký rytier, ktorý ju prišiel zachrániť. Potom sa ten pohľad vytratil a on prehltol kliatbu. Veď ju nezachránil... A to sa mu vypomstí."

Stratená nevesta je veľmi príjemný román. Isa aj Victor sú skvelé postavy a musím v tomto smere pochváliť aj výber obálky. Väčšinou je tematická, ale tí sympaťáci na nej by pokojne mohli byť aj hlavné postavy (až na pár fyzických detailov). Prostredie Škótska sa vymyká tradičnému Londýnu, ale pri čítaní to vôbec nevnímate. Keďže dej sa sústredí do mesta, sme tak trochu ukrátení o drsnú škótsku vrchovinu, čo je škoda. Ak však bude Sabrina Jeffriesová pokračovať v cestách do iných krajín, iste sa ešte máme na čo tešiť. Romantická zápletka, tvoriaca jadro knihy, je doplnená o kriminálny motív, ktorý sa prejavuje v plnej miere najmä v druhej polovici. Spočiatku sa dočkáme prehlbovania vzťahu medzi hrdinami a objasňovaniu ich minulosti. Je to však pútavé, pretože okrem toho do deja vstupuje Isin nápadník Rupert (taktiež zaujímavo zobrazený roztržitý mladík) a jeho nadradená matka, ktorí sú neraz pekným zdrojom humoru. Sabrina Jeffriesová si ma získala aj predtým, ale znovu potvrdzuje svoj status výbornej autorky.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Romantické dobrodružstvo v škótskom prostredí (S. Jeffriesová - Stratená nevesta)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok