Romance ako stvorené pre horúce letné dni

02.08.2017 10:39

Mám dojem, že leto je obdobie najlepšie stvorené najmä pre dva žánre - detektívky a historické romance. Ten prvý príjemne zamrazí a ten druhý síce možno ešte viac človeka rozpáli, ale zároveň ide o ľahké čítanie ako stvorené pre sparné dni (či noci). V posledných týždňoch vydal Slovenský spisovateľ niekoľko zaujímavých titulov, medzi inými aj novinky od stálic romantiky - Tracy Anne Warrenovej a Mary Baloghovej. A zatiaľ čo v prípade Warrenovej ide o ukončenie série, Baloghová svojím románom začína novú. Obe autorky zasadili svoje príbehy do regentského Anglicka, ktoré je už tradičným dejiskom romancí. A ako obvykle sa stretnete s postavami, ktoré sa na prvý pohľad javia celkom odlišne, no spája ich jedno dôležité puto - túžba po láske. 

"Predpokladal, že za stav jej skromného šatníka môže najmä jej žgrlošská teta. Mala však pekné jasné žiarivé oči, hoci boli nie príliš výraznej sivej farby. A veľmi pekné krehké črty tváre s vystrčenou bradou a vyhrnutým noštekom. Premeniť neupravenú Elizu na dámu z módneho časopisu by bolo napriek všetkému nesmiernym úspechom. Pri tej predstave si takmer nahlas vzdychol. Tento plán je odsúdený na neúspech." (Očarený lord)

Očarený lord sa zameriava na Elizu, najlepšiu kamarátku Violet, a Kita, Adrienovho brata (tento párik je ústrednou dvojicou prvej časti Podvedený vojvoda). Eliza je doňho zahľadená od chvíle, čo raz na Violetin popud spolu tancovali na plese, no Kit predpokladá, že by si mala nájsť lepšieho, a najmä vhodnejšieho manžela. Eliza vždy pôsobila ako šedá myška - nosí fádne oblečenie, nedáva najavo svoju krásu a pomaly, ale isto sa z nej stáva "čakanka" - dievča, ktoré málokedy niekto vyzve do tanca a radšej skončí zahrabané v knihách. Keď však zdedí po tete veľký majetok, nastane čas na radikálnu zmenu. O to viac, že už ju nemá kto usmerňovať (respektíve komandovať). A je to práve Kit, kto sa podujme z Elisy vykresať dokonalú dámu, po ktorej bude bažiť každý významný lord. Ako to už v týchto príbehoch býva, ani Kit neostane voči Elizinmu čaru dlho odolný, a čím viac sa pred ním odkrýva jej príťažlivosť, tým väčšmi prepadá jej kúzlu...

"Naozaj pre ňu ich lekcie neznamenali nič viac ako možnosť ponoriť sa do temných vôd zakázanej vášne? Experimentovať v tajomnom svete zmyselného potešenia, ako mu kedysi sama spomínala? Také správanie bolo pre ňu netypické. Na druhej strane, v poslednom čase sa správala ako celkom iná žena. Nechápal, čo Eliza vlastne chce. Úprimne povedané, ledva vedel, čo vlastne chce on, teda okrem jednej veci. Bol si istý, že po nej túži, že ju potrebuje mať v náručí a vo svojom živote. Dokonca aj teraz ho nenásytná túžba spaľovala ako oheň. Nemohol dovoliť, aby tá iskra zhasla." (Očarený lord)

Láska bez citu otvára novú, i keď len dvojdielnu sériu. Ide o staršie autorkine diela, čiže možno sa v nich ešte nestretnete s postavami, ktoré priniesla do svojich kníh neskôr, ale rozhodne nie sú o nič menej zaujímavé. Lucas Kendrick sa stáva hlavou rodiny, ktorá mu kedysi priniesla iba trápenie a už dávno neverí na niečo také prchavé, ako je láska. Samozrejem, že jeho postoj nebude večný, a postará sa o to lady Anna Marlowová. Navrhne jej sobáš z rozumu, s čím Anna súhlasí. Síce sa tým dostane z jednej nepríjemnej situácie (nechcem veľa prezrádzať), ale vženie sa hneď do ďalšej. Pretože minulosť ju prenasleduje i v manželstve, ale bojí sa pred Lucasom byť celkom otvorená. A čo na to Lucas? Opäť sa akurát presvedčí o tom, že ženy sú vypočítavé manipulátorky a Anna nie je iná. Okrem toho sa mladá novomanželka musí na Lucasovom panstve vysporiadať aj s jeho ženskými príbuznými, pričom tieto dámy nie sú práve najpriateľskejšie. Muž z Anninej minulosti ju napokon nájde a Lucas si uvedomí, že jeho žena je možno v nebezpečenstve, o akom netušil...

"Anna usúdila, že kľúčom ku všetkému je jeho brat George, nebohý vojvoda Harndon. Luke ho v súboji takmer zabil. Na dôvod súboja si vraj nespomína. Po pár dňoch v Bowdene Annu prekvapovalo, že mu verila. Ako by mohol zabudnúť na dôvod hádky, ktorá viedla k súboju a takmer k smrti jedného z nich? Minulosť, nech sa stalo čokoľvek, visela nad Bowdenom ako hmatateľný príkrov. Pritom sa Anna nemohla nikoho na nič spýtať. Keby sa obrátila s otázkou na jeho rodinu, zradila by Luka. A jeho sa spýtať nemohla. Za ten mesiac manželstva sa rozprávali len o triviálnostiach." (Láska bez citu)

Obidve romance majú veľkú šancu zaujať, pretože majú čo ponúknuť. Očarený lord je postavený na klasickom príbehu Pygmalion od G. B. Shawa, čomu nasvedčuje aj totožné meno hlavnej hrdinky Elizy. Známy príbeh sa dočkal už toľkých obmien a spracovaní, že sa niet čomu čudovať, že sa pretavil aj do historickej romantiky. Tracy Anne Warrenová ostáva verná svojmu autorskému štýlu a príbeh obohacuje aj o dávku humoru, čím ide v nastolenej ceste predošlých dielov série. Mary Baloghová, ako to je obyčajom zasa u nej, pracuje s postavami, ktoré musia zviesť v prvom rade vnútorný boj, aby dosiahli šťastie. Láska bez citu je celkom presný názov, odkazujúci na úvod deja a najmä postavu Lucasa. Tento román obsahuje väčšiu psychologizáciu postáv, ide viac do hĺbky, takže ak máte radi pokojnejšie plynúce príbehy, ale s veľkou dávkou empatie, Láska bez citu si vás iste získa. Tracy Anne Warrenová aj Mary Baloghová sú osvedčené autorky, po ktorých naši čitatelia radi siahajú, a ani svojimi novinkami tento dojem nepokazia.

Za poskytnutie recenzných výtlačkov ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

 

Diskusná téma: Romance ako stvorené pre horúce letné dni

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok