Román, ktorý pohladí vašu dušu i zmysly (C. Aubray - Vařila jsem pro Picassa)

05.04.2018 17:58

Román Vařila jsem pro Picassa je lastovičkou, ktorá sa objaví len zriedka, ale dojem z nej vo vás pretrvá ešte dlho po dočítaní. Ide o kombináciu romantiky, rodinnej drámy, psychologickej kresby, historického príbehu a beletrizovaného životopisu, a to všetko je zmiešané s noblesou a šarmom. Camille Aubray má výrazný rozprávačský talent a zo stránok na vás priam dýcha atmosféra Provensálska. Možno to zvýši záujem čitateľov o dovolenku na Francúzskej riviére, no ja osobne som spomínal skôr na svoju cestu po španielskej Andalúzii spred troch rokov, pretože práve odtiaľ Picasso pochádzal. Aubrayovej román má dar preniesť vás v čase i priestore, a to cez ságu jednej obyčajnej rodiny, ktorej vstúpil do života svetoznámy maliar a jeho vplyv cítiť až do súčasnosti. 

"Pablo došel k přesvědčení, že nikdo nemůže tvořit, aniž by zároveň nezničil cosi drahocenného. Zrození plodí smrt a ve Španělsku duchové zemřelých nikdy úplně nezmizí. Naučíte se s nimi žít místo toho, abyste jim vzdorovali, a vyhýbáte se tesknění, protože jinak by si pochopové Smrti mohli myslet, že jste připravení zemřít dříve, než nadešel váš čas."

Názov Vařila jsem pro Picassa síce naznačuje, že rozprávačkou je jedna žena, ale príbeh sa sústreďuje hneď na dve hrdinky s odstupom dvoch generácií. Sedemnásťročná Ondine žije na Riviére v tridsiatych rokoch, zatiaľ čo jej vnučka Celine býva v rovnako slnečnej Kalifornii. Práve tam sa od matky dozvie, že Ondine kedysi varila práve pre majstra kubizmu. A tak sa vydáva do mestečka Juan-les-Pins, aby odhalila nielen tajomstvá svojej rodiny, ale tiež mieru dopadu slávneho maliara na život jej babičky. Reštaurácia Café Paradis tak znovu otvára svoje brány v snahe zavďačiť sa návštevníkom i dlhodobým hosťom. Ondine vypomáha v rodinnom podniku a je to práve ona, kto má variť pre zákazníka z Paríža. A hoci sa Picasso ubytuje v dedine pod iným menom, Odine napokon prenikne do jeho sveta, čo sa nezaobíde bez následkov. Umelec v nej prebudí netušené túžby i talent a ich stretnutie bude mať na ich životy vplyv aj potom, čo sa ich cesty rozdelia...

"Zase měla pocit, jako by ji Picasso zkoušel, ale proč? Tam venku byl určitě obrovský svět, o kterém vůbec nic nevěděla. Ale kdyby ji přestal malovat, co potom? Nešlo jí o peníze. A její rostoucí touha být mu nablízku rozhodně neměla nic společného s láskou. Takže si vůbec nebyla jistá, po čem vlastně touží. A navzdory jeho proměnlivým náladám  cítila, že její budoucnost je spjatá s Picassem. Musí ho nějak přimět, aby ji naučil používat ten klíč, který se jí houpal přímo před nosem - aby mohla konečně otevřít dveře vedoucí k nějakému lepšímu osudu..."

Neviem sa rozhodnúť, ktorá ženská postava ma zaujala viac. Našťastie túto dilemu nemusím rozlúsknuť, no rád sa dozviem niečo od vás, ďalších čitateľov, ktorí prepadnú čaru tohto románu. Sem-tam, ak ma nejaká kniha zaujme, vyhľadám si o nej či autorovi alebo autorke dodatočné informácie. Camille Aubray sa na svojej stránke venuje predovšetkým tomuto dielu, ale nájdete tam aj pár bonusov v podobne na pohľad chutných receptov. Ako som už totiž spomenul aj v nadpise článku, Vařila jsem pro Picassa útočí na viacero zmyslov. Nielen písmenami na zrak, ale vďaka živému textu cítite všetky vône, chute a počujete spev vtákov či ťah štetca po plátne. Picasso je zvečnený citlivo a ľudsky, ožil naozaj vydareným spôsobom a dozviete sa o ňom množstvo zaujímavých informácií, najmä o jeho vnímaní španielskej občianskej vojny. Camille Aubray preukázala talent vytvoriť pútavý príbeh na reálnych základoch a nebol by som proti, keby sa tomu trendu venovala i naďalej.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Metafora.

Diskusná téma: Román, ktorý pohladí vašu dušu i zmysly (C. Aubray - Vařila jsem pro Picassa)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok