Rodina, láska a hudba (N. Roberts - Veřejná tajemství)

14.04.2018 19:46

Máloktorá autorka pre ženy má taký široký záber ako Nora Roberts. Väčšina z nich totiž sama seba zaškatuľkuje ako autorky historických romancí, súčasných vzťahoviek či rodinných drám. Nora Roberts má na konte slušnú škálu románov - od kriminálok cez dobrodružné príbehy až po klasické ľúbostné limonádky. Napriek tomu však stále dokáže prísť s niečím novým, originálnym a hlavne zábavným. Naposledy ma pobavila knihou Žhavý led a hoci sú Veřejná tajemství ladené viac romanticky než napínavo, nestrácajú nič zo spisovateľkino typického čara. Práve naopak, šikovne v nich skĺbila písané slovo s hudobnou sférou, a to citlivým príbehom ženy, ktorá si prežije svoje nielen na cca 450 stranách, ale najmä v rozmedzí dvoch desaťročí. A keďže dej plynie v znamení hesla sex, drogy a rock and roll, pripravte sa na poriadne dramatickú jazdu. 

"Emma si povzdechla a vybrala z hromádky další výstřižek. Stevie se léčil na klinice ze závislosti na drogách. V článku ho nazývali feťákem, v jiném dokonce kriminálníkem. Emma si vzpomněla, že kdysi ho považovala za anděla. Dívala se na fotku s ním a viděla, jak je Stevie unavený a vyhublý. V očích měl strach. V novinách tvrdili, že jde o tragédii a zločin. Ale Emma tomu nevěřila."

Emmu spoznávame ako trojročné dievčatko, ktoré jej otec zachránil v pravý čas. Jej matka ju vnímala skôr ako cestu k Brianovým peniazom, ktoré by mohla využiť na drogy a alkohol, než ako ľudskú bytosť. Keď ju Brian nájde, vezme si ju k sebe, a práve tu sa začína odvíjať spletitý rodinný príbeh. Brian McAvoy je líder skupiny´na rýchlom vzostupe a Emme sa páči nielen jeho hlas, ale aj prístup. Zmena prostredia však nijako nezaručuje okamžité zlepšenie situácie a odohnanie búrkových mračien. Emmu aj tu stretávajú tragédie v podobe smrti malého bračeka, závislosti, pozornosti médií či násilia. Ale, samozrejme, napokon prídu aj krajšie chvíle spojené s láskou. Osud to zariadi tak, že ju spojí s Michaelom Kesselringom, synom detektíva vyšetrujúceho smrť jej brata Darrena. Apropo. Michael. Jeho priezvisko mi pripadalo ako vystrihnuté z Dickensových románov - čím netypickejšie, tým zapamätateľnejšie. Ako nakoniec celý jeho vzťah s Emmou. Poznali sa totiž odmalička, ale cesta k naplneniu v dospelosti vôbec nebola ľahká. Jednoducho nejde o typickú romancu, Veřejná tajemství je plnohodnotným ľudským príbehom, ktorý sa dotkne vášho citlivého vnútra.

"Důležité bylo, že už se u nich doma neobjevovali Drewovi podivní přátelé. Drew byl pozorný a laskavý jako na začátku jejich vztahu. Emma přesvědčila sama sebe, že jeho vztek a krutost byly jen výjimečným vykolejením. Snažila se neprovokovat. Obviňovala sama sebe, že nebyla dost vstřícná. Drew to viděl jinak. Neustále ho něčím rozčilovala. Obviňovala ho z něčeho, co nedělal. Neustále ho napomínala a vystupovala proti němu, místo aby ho podporovala a věřila mu. Kdykoli ztratil trpělivost, kdykoli Emma uviděla v jeho očích záblesk zlosti ... vždycky si dokázala najít přesvědčivý důvod jeho vzteku."

Tento román mi pripomenul ranú tvorbu Elizabeth Adlerovej, keď sa ešte venovala vynikajúcim rodinným ságam namiesto gýčových presladených kriminálok. Nora Roberts našťastie ani po rokoch nepodlieza svoju latku a Veřejná tajemství je krásnym príkladom jej rozprávačského talentu. Svoju hrdinku nijako nešetrí a jej vytúžené šťastie je doslova čerešničkou na torte popri všetkom, čo sa v priebehu deja rieši. Nejde pritom o žiadnu jednohubku, kniha má úctyhodný rozsah, ale pri čítaní to nijako nepociťujete. Dej je dynamický a román budete mať za sebou raz-dva. Okrem vzťahov a dramatickej gradácie vás čaká prienik za oponu hudobného priemyslu, čo nie je práve bežná téma. Príbeh je navyše zasadený do obdobia (hlavne) sedemdesiatych a osemdesiatych rokov, takže očakávajte aj závan nostalgie a časov bez všemožných technológií. Veřejná tajemství určite patria medzi najlepšie diela Nory Roberts a nemali by chýbať vo vašej domácej knižnici.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Rodina, láska a hudba (N. Roberts - Veřejná tajemství)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok