Realita plná temnej mágie (M. Stiefvater - Zlodeji snov)

13.01.2018 09:18

Havraní cyklus pokračuje druhým dielom. Maggie Stiefvater si zachováva svoj autorský štýl, ktorým sa odlišuje od ostatných spisovateľov a spisovateliek. Jej príbehy sú hutnejšie, premýšľavejšie a romantická stránka nie je natoľko výrazným prvkom. Zlodeji snov skáču priamo do deja, preto je potrebné poznať aj predošlú časť - Havraních chlapcov. Minimálne kvôli hlavným postavám, ktorých je hneď niekoľko. Napokon, niekto musí utiahnuť štvordielnu sériu. Znovu sa tak stretávame s Blue a jej nevšednými príbuznými a štvoricou priateľov spojených hľadaním bájneho kráľa z anglosaských legiend. Práve na dynamike vzťahov je postavený celý román, autorke sa podarilo dôkladne preniknúť do kontrastného sveta rozmaznaných potomkov z bohatých rodín a (ne)obyčajných obyvateľov amerického malomesta.

"Ako jedinej nejasnozrivej členke ich nadmieru špiritistickej famílie, jej predpovedali budúcnosť znovu a znovu, a zakaždým jej vyšlo, že zabije svoju pravú lásku, ak sa ju pokúsi pobozkať. A podľa predpovede toto bol ten rok, kedy sa mala zamilovať. Navyše ona a jej jasnozrivá nevlastná teta Neeve videli v apríli jedného z chlapcov kráčať po ceste mŕtvych, čo znamenalo, že v nasledujúcich dvanástich mesiacoch mu bolo súdené zomrieť."

Blue sa po udalostiach vedúcich k dramatickému rozuzleniu stala pevnou súčasťou partie havraních chlapcov, študentov miestnej akadémie. Je priťahovaná najmä ich vodcom Ganseym, odhodlaným nájsť hrob waleského kráľa Glendowera a priviesť ho späť k životu. Ako členka rodiny s výraznými jasnovideckými schopnosťami by bola cenným prínosom, keby však nejakú mágiu ovládala. Jej devíza ale spočíva len v tom, že svojou prítomnosťou zvyšuje talent iných osôb. Pri chlapcoch musí mať neustále na pamäti, že pri pobozkaní pravej lásky ju zabije. Blue sa zmieta v neistote, či je ňou Gansey, pretože sama nevie, či je skutočne zamilovaná. Jej pozornosť totiž priťahuje aj Adam... Skúškou citov pre všetkých bude aj závan minulosti spojený s najväčším rebelom partie - Ronanom, ktorý dokáže preniesť veci zo snov do nášho sveta. Napríklad záhadnú skrinku. Podobné zariadenie hľadá Sivý muž, ochotný ísť aj cez mŕtvoly, aby splnil svoje poslanie. Pre Ronana nastal čas vysporiadať sa s temným rodinným dedičstvom a postaviť sa zoči-voči zjavným aj skrytým nepriateľom.

"Ronan zahrešil spod netvora. Gansey schmatol netvora za končatinu - rameno? Krídlo? Z pocitu hnusu ho naplo - a švihal po nej orezávačkou. Cítil, ako čepeľ nadviazala kontakt, ako sa zahryzla do mastného mäsa. Vzápätí mal na krku pazúr, pazúr vrazený do tenkej kožičky pod bradou. Zahákol ho ako rybku. Zreteľne si uvedomoval, aká smiešne malá je čepeľ orezávačky. Aká chatrná v porovnaní s ostrými pazúrmi tejto príšery. Niečo teplé mu stekalo na golier trička. Pľúca mu zaplnil pach hniloby. Ronan ovalil netvora páčidlom po hlave. A potom znovu. A ešte raz. Obaja, Gansey aj tá vec klesli na zem."

Dej sa po predošlej knihe teraz viac sústredí na Ronana a jeho rodinnú situáciu. Pripadal mi zaujímavejší než Gansey, ktorý mi svojou posadnutosťou Glendowerom až tak nesadol. A zrejme ani Blue, keďže si nie je istá svojimi citmi. Ešteže je tých chalanov toľko, že Maggie Stiefvater môže jej pozornosť poľahky rozdeliť a neistotou hrdinky tak oddialiť predpovedanú tragédiu. Jasne stanovená romantická línia je teda v úzadí, ale to neznamená, že Blue nepodlieha (ako je v danom žánri bežné) emocionálnym dilemám. Zlodeji snov predstavujú nový svet plný mágie, artefaktov a výrazných postáv. Budovaniu atmosféry je niekedy podriadený aj samotný príbeh, autorka veľa vecí vysvetľuje, dopĺňa (až "obkecáva") a text stráca na dynamike. Našťastie dej dokáže vtiahnuť a neraz si ani neuvedomujete, ako vás pohltí. A to najmä vo chvíľach, keď sa objaví na scéne nevyspytateľný Sivý muž. Po predchádzajúcom slabom záporákovi ide o vzpruhu, akú séria potrebovala. Havraní cyklus nepodporuje vžité klišé o menej vydarených pokračovaniach, ale ide lepšou, pútavejšou cestou. Len tak ďalej!

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: Realita plná temnej mágie (M. Stiefvater - Zlodeji snov)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok