Radosti a strasti emancipovanej zoznamky (J. Featherová - Ideálny pár)

29.12.2018 08:30

Trilógia o sestrách Duncanových vstupuje do svojej poslednej fázy. A som si istý, že mnohým čitateľom (či skôr čitateľkám) bude za nimi smutno a radi by uvítali aj ďalšie pokračovania. Jane Featherová však vie, že je lepšie série umelo nenaťahovať, a okrem toho má určite v talóne iné vydarené príbehy. Ideálny pár sa zameriava na lásku Chestity, najmladšej a jedinej (ešte) slobodnej sestry. Veľký priestor však popri tom dostávajú aj zvyšné dievčatá, čím sa táto séria odlišuje od iných. Sme skôr zvyknutí na to, že jednotlivé postavy získavajú relatívne samostatný príbeh a ostatné sa v ňom mihnú iba okrajovo, zatiaľ čo tu sú rovnocennou súčasťou deja. Inak by to azda ani nešlo, keďže sestry spája nielen silné rodinné puto, ale i spoločné podnikanie - a to hneď dvojaké, pričom jedno úzkostlivo ukrývajú pred zrakom verejnosti.

"Tento doktor bol úplne iný ako uhladený lekár z Wimpole či Harley Street... Uvedomila si, že je ako Jekyll a Hyde. Prečo tu pracuje? Toto sú jediní pacienti, ktorí k nemu chodia? Môžu mu títo ľudia vôbec zaplatiť? Určite nie veľa. A možno je toto nejaká jeho voľba, zišlo jej zrazu na um, keď zbadala, ako si kľakol na špinavú zem pred staršou ženou, ktorá mala veľmi opuchnuté nohy, zabalené v handrách." (str. 118)

Séria Jane Featherovej posúva hranice žánru aj v inej rovine. Neodohráva sa v tradičnom 19. storočí, ale v tom minulom, kedy sa síce spoločnosť hýbala vpred, ale niektoré prežitky naďalej pretrvávali. To slúži ako kulisa i východisko troch príbehov a autorka sa ich zhostila dokonalo. Už sme si totiž u nej zvykli, že okrem romantiky pridáva do kníh aj historické fenomény, čím sa jej diela miestami približujú i spoločenským románom. V tomto prípade je to boj za ženské práva a predsudky, ktorým museli čeliť v čisto mužskom prostredí. Featherová však netlačí na pílu, a tak sa nemusíte báť, že by jej hrdinky vystupovali ako feministky nenávidiace mužov. Až taký míľový krok jej romance neponúkajú. Snaha o rovnoprávnosť sa prejavuje skôr v pôsobení žien. Sestry Duncanové totiž vydávajú nezávislé noviny The Mayfair Lady (pekná slovná hračka s odkazom na slávny muzikál) presadzujúce ženské práva, čo je samo osebe pre mnohých tŕňom v päte, no okrem toho vedú aj tajnú zoznamovaciu službu pre londýnskych šľachticov. 

"Douglas mal usporiadaný život, už niekoľko rokov kráčal v zabehaných koľajach. Nepodliehal nijakým impulzom ani túžbam, jakživ si nič nezačal s nevhodnou ženou. A Chastity Duncanová bola neúctivá, tvrdohlavá, hravá, ale aj príliš múdra na jeho vkus. Nemohol si teraz dovoliť rozptyľovať sa nejakými vášňami. Na druhej strane nepochybne vedel, že na Chastity už nikdy nezabudne. Jej obraz zostane navždy vrytý v jeho mysli, nech už bude jeho budúcnosť akákoľvek." (str. 222)

Samotný ľúbostný príbeh nejako extra nevytŕča, máme tu klasický námet o prvotnom nesprávnom dojme a následnom vzájomnom spoznávaní, fyzickej príťažlivosti a láske. Všetko je to však zaobalené do pekného, farbistého papiera, a tak dej plynie ľahko a postavy si rýchlo obľúbite. Chestity je síce svojhlavá žena s podrezaným jazykom, ale so srdcom na dlani, zatiaľ čo Douglas využíva svoje znalosti získané (aj) vďaka pôvodu na pomoc ľuďom v núdzi bez rozdielu. Konflikt medzi hrdinami spočíva v tom, že Douglas si chce cez zoznamku sestier Duncanových nájsť vhodnú manželku (bohatú, aby utiahla jeho ordináciu), čo je zdrojom ich morálnych dilem, ale aj trefných dialógov a humoru. Ideálny pár je dôstojným zakončením romantickej série s pridanou hodnotou a potvrdzuje status Jane Featherovej ako uznávanej autorky.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Radosti a strasti emancipovanej zoznamky (J. Featherová - Ideálny pár)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok