Záverečný boj o osud ľudstva (R. Yancey - Posledná hviezda)

24.07.2016 12:36

Po pútavej a napínavej Piatej vlne prišlo mierne filozofické a pomalšie plynúce Nekonečné more. Bol som zvedavý, či sa Rick Yancey v záverečnej Poslednej hviezde vráti k niektorému z predošlých štýlov, alebo prinesie opäť niečo nové. Napokon to vypálilo tak, že autor namixoval niečo z oboch. Popri neutíchajúcej akcii si dovolil v krátkych chvíľach pokoja obohatiť jednotlivé postavy o úvahy ohľadom ľudstva, morálky a zmyslu života. Stretol som sa s ohlasmi, že trilógia v podstate neprináša nič nové, téma boja ľudí proti votrelcom z vesmíru tu už predsa bola veľakrát. To je možno pravda, no to ešte neznamená, že nemôže byť spracovaná znovu - a zaujímavejšie. Autor mieri v prvom rade na mladších čitateľov, čomu zodpovedá aj vek hrdinov, ale nebojí sa pritom otvorenosti, niekedy prerastajúcej až do surovosti. Nuž, taký je však svet, ktorý vytvoril. 

"Jediným plavným pohybom mi šmarí vriacu polievku priamo do tváre. Je na mne, skôr ako dopadnem na dlážku, drapne ma za bundu a šmarí na druhú stranu miestnosti tak ľahučko, akoby hádzala vypchanú hračku. Keď narazím do steny, z pleca mi spadne puška. Zvalený nabok namierim príručnú zbraň na ligotavú machuľu, čo sa valí na mňa. Je rýchla, ja pomalý - vyrazí mi pištoľ z ruky. Prstami sa mi ovinie okolo krku."

Cassie a zvyšky vojenskej jednotky pozostávajúcej z dospievajúcich detí pokračujú v boji proti uzurpátorom z vesmíru. Dobyvatelia sa o pár dní chystajú rozsiahlym bojovým útokom zničiť všetky mestá na Zemi a rozpútať tak piatu vlnu, ktorá dorazí a navždy vymaže ľudskú existenciu. Cassie chce v prvom rade ochrániť svojho mladšieho brata, no zároveň v sebe nesie protichodné city k Evanovi - votrelcovi, ktorý sa pridal na stranu ľudí. Evan má v úmysle rázne zakročiť voči vlastnej rase, čo by si však vyžadovalo najvyššiu obetu. Vzhľadom na svoj pôvod naďalej čelí silnej nedôvere, najmä zo strany Bena (s prezývkou Zombie), Cassienej niekdajšej školskej lásky, a Macherky, odhodlanej zabiť predovšetkým veliteľa nepriateľov Voscha, s ktorým má osobné nevyrovnané účty. Smrť číha na každom kroku, preto nesmú otáľať a musia zaútočiť, aj keď vedia, že bojujú proti presile a s viac než istým výsledkom...

"Žralok necítli lásku. Nemá súcit. Nikomu nedôveruje. Žije v dokonalom súlade so svojím prostredím, lebo nemá nijaké nároky a túžby. A nepozná zľutovanie. Žralok necíti žiaľ, v nič nedúfa, o ničom nesníva, nemá predstavy o sebe ani o ničom mimo seba. Ľudská bytosť menom Evan Walker kedysi mala sen - sen, na ktorý si už nespomína - a v tom sne bol stan v horách a v tom stane bolo dievča, ktoré si hovorilo ľudstvo, a to dievča bolo hodné viac, než jeho vlastný život. Už to neplatí. Keď ju nájde, a je isté, že ju nájde, zabije ju. Bez výčitiek svedomia, bez ľútosti. Tlmič sa prebudil."

Najlepšou časťou trilógie u mňa ostáva po celkovom zhodnotení Piata vlna. Posledná hviezda viac-menej už len recykluje nastolený príbeh a smeruje k vyvrcholeniu. To je podľa očakávania plné akcie, čomu napomáha aj striedanie pohľadov a rozprávačov. Hlavne v závere silnejú myšlienky ohľadom ľudstva, toho, čo robí človeka človekom a čo je ochotný spraviť pre svoju záchranu, čím miestami Rick Yancey až príliš tlačí na pílu. Miernu patetickosť však kompenzuje dynamikou a odvahou "zbaviť sa" rôznych postáv, čo dokázal už aj v predošlých dieloch. Tento trend pokračuje aj v Poslednej hviezde, takže nikto si nemôže byť istý, či prežije až do konca. Apropo, postavy. Najsympatickejšie spomedzi nich vyznieva Ben, ktorý sa znesiteľne pohybuje medzi súcitom a nutnosťou bojovať. Cassie sa usilovala byť vo vzťahu k Evanovi taká sarkastická, až vyznievala otravne. A Macherka zotrvávala vo svojej drsnej bubline, ale našťastie sa postupne ukázala ako "normálna" baba. Suma sumarum, Rick Yancey Poslednou hviezdou poteší svojich priaznivcov, uzavrie všetky dejové línie, a hoci záver sa nesie v duchu celkového akčno-patetického štýlu, dá sa považovať za uspokojivý. Predsa len, trilógia rieši globálny problém a jej hrdinami je zlatá mládež...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran.

Diskusná téma: Záverečný boj o osud ľudstva (R. Yancey - Posledná hviezda)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok