Striedme ukončenie série (R. Riordan - Bohovia Olympu 5)

28.11.2015 11:28

Na záver série Bohovia Olympu som sa tešil, no zároveň som pri čítaní pociťoval nostalgiu plynúcu z vedomia, že hrdinovia sa dostávajú na koniec svojej dobrodružnej púte. Rick Riordan v celkovo desiatich dieloch (ak berieme do úvahy aj relatívne samostatnú sériu Percy Jackson) predstavil antické mýty ako nikdy predtým. Známých bohov aj menej známe bytosti zasadil do súčasného sveta, v ktorom mimo zraku smrteľníkov prebieha boj o jeho zachovanie či, naopak, zničenie. Všetky knihy majú síce rovnakú premisu (skupina priateľov putuje z miesta na miesto a na každom bojuje proti určitej mytologickej bytosti), ale naďalej ostáva zachovaný nádych zábavy, napätia a poučenia. Séria je určená pre mladých čitateľov, ale na svoje si prídu aj skôr narodení. 

"Spomenul si, ako naposledy natrafil na dav zlých duchov v Hádesovom chráme. Nebyť Franka a Nica... Posledných niekoľko dní sa Jason zakaždým, keď obetoval porciu jedla Jupiterovi, pomodlil k otcovi, aby Nicovi pomohol. Ten chalan toho zažil viac než dosť, a predsa sa prihlásil na najťažšiu úlohu: dopraviť sochu Atény Parthenónskej do Tábora polokrvných. Ak sa mu to nepodarí, rímski a grécki polobohovia sa navzájom povraždia."

Matka zeme Gaia sa konečne prebúdza a siedmi hrdinovia vyvolení proroctvom majú už len niekoľko dní, kým ju Giganti privítajú na tomto svete. Boj proti nim ich rozdelil na dve skupiny - jedna sa usiluje dostať do Grécka a druhá má za cieľ dopraviť veľkú sochu Atény Parthenónskej do Tábora polokrvných. Socha je už dlho predmetom nesváru medzi gréckym a rímskym táborom a jej navrátenie by ho mohlo ukončiť. Nico di Angelo je však oslabený z presúvanie sa v tieňoch a je otázne, či to stihnú včas. Ťarcha zodpovednosti leží i na pleciach Jasona a Percyho, ktorí sa vrhajú priamo do stredu smrteľného diania. Gaia potrebuje na svoje prebudenie krv polobohov a oni nemajú inú možnosť, ako riskovať, že dopomôžu k naplneniu jej plánov. Bez toho, že vlezú do jamyl levovej, ju však nebudú môcť poraziť. Siedmich hrdinov čaká konečný súboj, v ktorom sa preverí nielen ich statočnosť, ale aj schopnosť spolupráce a prekonania stáročných sporov. A okrem toho azda dôjde aj k zblíženiu božských rodičov s ich pozemskými potomkami...

"Orión sa metal a bránil, ale Reynina vôľa bola neochvejná. Do jej plášťa vstúpila moc Atény. Bellona ju požehnala silou a odhodlaním. Pomáhali jej nie jedna, ale hneď dve silné bohyne, a predsa to zabitie musela urobiť sama. A aj urobila. Gigant klesol na kolená a ponoril sa do vody. Reyna ho nepustila, kým sa neprestal hýbať a jeho telo sa nerozpustilo na morskú penu. Mechanické oko zmizlo vo vlnách. Luk sa začal potápať. Reyna ho nechala tak. Nestála o vojnovú korisť, nechcela nechať prežiť žiadnu časť Giganta. Zaslúžil si zabudnutie."

Záverečný diel série kvalitatívne neklesá, no na druhej strane ani nestúpa. Priznám sa, čakal som niečo viac, nejaké epickejšie vyvrcholenie. Na to, že Gaia sa celý čas prezentovala nesmierne mocne, nebol koniec príbehu až taký strhujúci. Aspoň že sa uzavrú všetky dejové línie, ktorých bolo vzhľadom na pekné množstvo postáv ozaj dosť. Dej Krvi polobohov sa najviac zameriava na Nica, Reynu a Lea. Vnímam to ako plus, ide o trojicu veľmi zaujímavých a sympatických osôb. V závere je navyše jemne naznačené, že nie je všetkým dobrodružstvám koniec. Iste, nedá sa očakávať, že hrdinovia zavesia svoje odvážne činy na klinec, no ktovie, či si Rick Riordan nenecháva maličké dviera pre ďalšie možné pokračovanie...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Striedme ukončenie série (R. Riordan - Bohovia Olympu 5)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok