Nová epická séria vám nedá vydýchnuť (R. Mead - Třpytný dvůr)

28.12.2016 15:41

Hneď na úvod musím povedať - výborné. Nikto nepochybuje, že žáner fantasy a young adult literatúry zažíva (azda len s výnimkou severskej literatúry) v posledných rokoch najväčší rozmach. Preto je už pomerne ťažké priniesť v danom žánri niečo nové. Richelle Mead sa zapojila aj do uprískej fascinácie, a to celkom úspešne. Avšak čo bolo, bolo. Po pár tituloch, kde skúšala nové možnosti (Neslyšno, Věk X) sa pohrúžila do novej série, ktorá má všetky predpoklady, aby sa nezmazateľne zapísala do pamäti čitateľov. Základná zápletka je síce pomerne obohraná, spočiatku som mal pocit, že pôjde o istú variáciu na Selekciu, ale rýchlo som bol vyvedený z omylu. Třpytný dvůr vám nedá ani na chvíľu vydýchnuť, útočí na vás jedným zvratom za druhým, sotva by ste hľadali nejaké hluché miesta. Možno je skoro na podobné vyhlásenia, ale z môjho pohľadu pôjde o jednu z najvydarenejších sérií pre mladých. 

"Kosočtverec s dvanácti vyznačenými body je pro alanzany posvátným symbolem. Představoval dvanáct andělů, šest světla a šest temnoty. Na naší půde je kacír! Musela jsem se vrátit a nahlásit to. Začala jsem tiše couvat právě v okamihu, kdy se muž obrátil k severní lucerne - a tedy ke mně. Světlo mu ozářilo tvář, kterou jsem znala. Byla to tvář, kterou jsem viděla ani ne před hodinou. Tvář, kterou jsem v duchu vídala snad až příliš často."

Osemnásťročná grófka z Rothfordu, potomkyňa zakladateľa krajiny, sa musí vydať za bohatého nápadníka, aby predišla rodinnému krachu a tým aj hroziacemu škandálu. Lenže život čudákovej poslušnej manželky jej vôbec nie je pochuti, preto využije nečakanú príležitosť jednej zo svojich dám. Zaujme jej miesto medzi vybranými mladými ženami, ktoré sa majú naučiť správaniu vysokých vrstiev a následne odísť do zámorskej Adorie. Nové kolónie sa vyznačujú nielen početnými možnosťami, ale i bojmi s pôvodnými obyvateľmi, náboženským fanatizmom a túžbou po moci. Ba čo viac, Adelaide musí skrývať svoju totožnosť a naoko zlyhávať vo veciach, ktoré jej boli vštepované už odmala. Nechce na seba predsa strhávať neželanú pozornosť. Jediný, kto vie o jej pôvode, je Cedric, syn magnáta a majiteľa Třpytného dvora, ktorý berie mladice ako tovar a investície. Ako to už býva zvykom, medzi Adelaide a Cedricom sa rozvinie vášnivá láska, no nielenže si ju nemôže dovoliť vykúpiť ako manželku, navyše aj on sám ukrýva tajomstvo, ktoré by ho mohlo stáť život. Adelaide sa navyše nevyhne zaslúženej pozornosti zo strany nápadníkov a manželkychtivých mužov v Adorii, preto sa musia poriadne obracať, aby vykľučkovali zo všetkých problémov...

"Byla jsem okamžitě promočená na kost. Další poryv větru mě zatlačil až ke stěžni. Převalila se přes nás vlna, která snad sahala až k nebi, a málem loď převrátila na bok. Já jsem se držela stěžně, ale viděla jsem, že spousta námorníků, kteří se jinak pohybovali s ohromnou jistotou, s řevem klouzala po palubě a snažila se zoufale něčoho zachytit. Téměř nic jsem neviděla. V očích mě štípaly dešťové kapky a prudký vítr. Pak jsem však na druhé straně paluby spatřila známou postavu. Mira seděla na dřevených deskách přimáčknutá k zemi velkým trámem, který na ni musel spadnout."

Ani neviem, ktorá postava ma zaujala najviac. Richelle Mead sa totiž nespolieha len na ústrednú dvojicu, ale pracuje s každou postavou. Všetky majú čo ponúknuť, každá si buď zachováva kus tajomna, alebo si svojím charakterom kradne pozornosť vždy, keď sa objaví. Najprv som sa obával, že celú knihu sa bude riešiť Adelaidin pobyt v Třpytnom dvore, ale autorka našťastie vie, ako udržať čitateľa v napätí. Dej plynie veľmi rýchlo a dynamicky, presúvame sa z dvora na loď, vzápätí sa ocitáme v centre kolónie, aby sme sa onedlho dostali do neskrotenej divočiny. Zaujímavé je aj to, že sa sotva dozvieme pravé meno hlavnej hrdinky, stále vystupuje ako jej alter ego Adelaide. Samotné námety by sme mohli brať dokonca ako alegóriu na súčasný stav spoločnosti i jej dejiny - máme tu všetko od invázie mocných krajín cez náboženský útlak až po nadvládu financií. Richelle Mead Třpytným dvorom trafila do čierneho a ja dúfam, že druhý diel aj k nám dorazí čo najskôr.

Recenzný výtlačok poskytlo vydavateľstvo Domino.

Diskusná téma: Nová epická séria vám nedá vydýchnuť (R. Mead - Třpytný dvůr)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok