R. Mead - Neslyšno

09.04.2016 09:41

Richelle Mead je autorka, ktorá si môže dovoliť experimentovať, pretože má už dávno vybudovanú stabilnú fanúšikovskú základňu. Jej najznámejšia séria Upírska akadémia ju predurčila na jednu z najobľúbenejších spisovateliek žánru young adult. Knihou Neslyšno vstúpila na pole samostatných románov. Teda pravdepodobne, jeden asi nikdy nevie, kedy sa vďaka úspechu môže nadviazať ďalším dielom. Každopádne ma zaujala tromi vecami - anotáciou, prostredím a obálkou. Táto úderná kombinácia spôsobila, že som sa do nej pohrúžil hneď, ako som sa k nej dostal. Čítať Neslyšno bolo niekedy ako pozerať nemý film. Je to veľmi "tichá" kniha, pretože sa v nej nerozpráva, respektíve komunikuje sa len prostredníctvom posunkovej reči. Absencia zvuku však len podčiarkuje nevšednú atmosféru. 

"Pískem vymazávám místa, kam se vpilo příliš mnoho inkoustu. Nechávám se pohltit kaligrafií stejně, jako mě vždy pohltí jakékoli umění. Ztrácím pojem o světě kolem sebe a vlastně ani nevnímám, co její práce říká. Teprve když skončím a o krok ustupuji, abych zkontrolovala své dílo, uvědomuji si, jaké zprávy vlastně zaznamenávala. Smrt. Hladomor. Slepota. Další pochmurný den v naší vesnici."

Fej žije v horskej dedine odrezanej od okolitého sveta. Už pred rokmi zosuv kameňov spôsobil, že ich komunita ostala odkázaná na seba samu a pomoc z vonku, čo znamená najmä pravidelné dodávky jedla. Medzi obyvateľmi vládne prísna hierarchia. Fej a jej sestra Čang Ťing patria našťastie medzi umelcov, ktorí deň čo deň zachytávajú dianie v dedine. Ich úlohou je iba pozorovať, nesmú nijakým spôsobom zasahovať do videných udalostí, a potom ich zvečniť na plátne, aby všetci videli, čo je nové. Nevedno prečo sú všetci hluchí, ba čo viac, viacerých dedinčanov začína navyše ohrozovať i slepota. To je aj prípad Čang Ťing, preto Fej robí všetko preto, aby to zamaskovala pred skúmavými zrakmi ich majstrov. Okrem toho sa znižujú aj zásoby jedla a hrozí hladomor. Fej začína byť zúfalá, keď odrazu jej svet ticha obohatí niečo skutočne nečakané - zvuky! Fej nasleduje ich volanie a vydáva sa na cestu do údolia, kde sa pred ňou otvára celkom nový osud...

"Prudce se otáčím a právě včas, protože se na mě řítí voják s mečem nad hlavou. Li Wej se vrhá vpřed a řetězem, kterým má spoutané ruce, blokuje ránu mířící na mou hlavu. Voják nebyl připraven na Li Wejovu pozoruhodnou sílu a následkem střetu čepele s řetězem zavrávorá. Meč mu vypadává z ruky a já se pro něj okamžitě shýbám a mířím mu hrotem na krk. Nikdy v životě jsem nedržela v ruce meč. Až do naší výpravy do města jsem vlastně ani žádný neviděla. Když však mířím čepelí vojákovi na krk, musím mit velmi přesvědčivý výraz."

Neslyšno je zvláštna kniha. Spočiatku mi vadila absencia dialógov, priamej reči, jednoducho to pre mňa postrádalo potrebnú dynamiku. Až kým sa dej nerozbehol a nedošlo mi v plnej miere, že práve to ju robí výnimočnou. Myslím, že je len dobre, ak Richelle Mead ostane len pri tomto samostatnom románe a nebude príbeh rozvíjať ďalej. Nie som si istý, či by dokázal utiahuť aj niekoľko ďalších dielov. Ázijské prostredie je pre našinca pomerne exotické a deju nadmieru pasovalo. Akoby v ňom morálka a hodnoty boli akési výraznejšie a dôležitejšie. Na svoje si prídu aj milovníci romantiky a napätia, preto je Neslyšno určené širokej cieľovej skupine.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino

Diskusná téma: R. Mead - Neslyšno

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok