Ako sa ľahko a rýchlo stať terčom tajných služieb (R. Khoury - Koncová hra)

29.01.2017 13:18

Raymond Khoury nepatrí medzi autorov, ktorí vydávajú knihy ako na bežiacom páse, ale o to viac sa vždy teším na každý jeho nový román. Inak to nebolo ani v prípade Koncovej hry, už piateho príbehu so zvláštnym agentom FBI Seanom Reillym. Na jednej strane ho možno čítať celkom samostatne, na druhej významnou mierou nadväzuje na predošlý diel Rasputinov tieň. Momentálne autor upustil od inšpirácie históriou a konšpiračnými teóriami a ponúka čistokrvný akčný triler, ktorý vám nedá vydýchnuť. K tejto tendencii smeroval už aj predtým, ale teraz to dotiahol priam do dokonalosti. Nechýba ohrozenie na živote, hra na mačku a myš, pozícia štvanca ani nevyhnutné naháňačky a prestrelky. Autor vsadil na nečakané zvraty a čo je najhoršie (alebo najlepšie?), svojím osudom si nemôže byť istých hneď niekoľko stálych postáv...

"Byla hrůzou bez sebe, jenže já dobře věděl, že nemířený adrenalinový výstřel bývá leckdy vražednější než ten uvážený, jasně zacílený. Vypálila. Kulka mi hvizdla kolem tváře tak těsně, že s sebou určitě vzala pár kožních buněk. Druhou jsem nemínil riskovat. Otočil jsem se, silou vůle přiměl nohy k pohybu a v předklonu jsem vyrazil garážovými vraty ven. Vtom jsem zaslechl první policejní sirénu."

Reilly je odhodlaný nájsť záhadného agenta CIA, ktorý pred časom experimentoval v oblasti psychiky na jeho malom synovi, stoj čo stoj. Pozná však len jeho krycie meno a všetky stopy sa ukazujú buď ako nedostatočné, alebo ich niekto šikovne odstráni ešte predtým, ako sa k nim vôbec dostane. Tajomný Corrigan však musí zakročiť, keď Reillyho osloví lekár na sklonku života s tým, že mu chce odovzdať dôležité informácie o svojom výskume pre vládne zložky. Zároveň má poznatky aj o smrti Reillyho otca, ktorý pred rokmi spáchal samovraždu. Ako sa ukazuje, aj za tým väzí Corrigan so svojimi vplyvnými chápadlami. Keďže Reilly sa zahryzne do jeho nájdenia ako besný pes, neostáva mu iné, ako zbaviť sa ho. Sean tak čelí útoku, ktorý sa však zvrtne a on sám napokon musí unikať nielen pred odhodlaným vrahom, ale aj pred políciou a vlastnými ľuďmi. Jediná osoba, ktorej môže veriť, je tradične jeho verná Tess, no ani ona veľa nezmôže pod stálym dohľadom polície. Reilly sa ale nevzdáva. Nemá totiž na výber, a okrem toho si je vedomý toho, že ide o konečný súboj a iba jeden z neho môže vyjsť ako víťaz...

"Potřeboval jsem auto v pojízdnem stavu, ale rychle mi došlo, že nemám jinou možnost než ho nabourat... Blížili jsme je k nemocnici. Dorazíme tam co nevidět. Čert aby to vzal. Musím jednat. Když Lendowski odbočoval z Park Row do Spruce Street, zaťal jsem pěst a uhodil Deutschovou do břicha. Zároveň jsem levačkou vytáhl její glock, plynule si ho přehodil pažbou dopředu a vší silou praštil Lendowskiho po hlavě, takže ztratil vědomí. Zhroutil se na volant. Explorer projel mezi dvěma stromy, vletěl na chodník a narazil do zdi Paceovy univerzity. Deutschová se mezitím stihla narovnat, jenže to jsem už držel její želízka."

Koncová hra sa číta doslova sama. A vôbec vám neprekáža ani častá zmena rozprávača. Kapitoly z pohľadu Seana Reilleyho sú totiž v prvej osobe, kým zvyšné už, pochopiteľne, v tretej. Khoury pristupuje k svojmu príbehu priam ako k filmovému umeniu. Jedna scéna strieda druhú, udalosti na seba reťazovo nadväzujú a dynamicky sa posúvajú vpred. Ako som spomenul, nebojí sa nečakane rozlúčiť s niektorými postavami, čo vás prekvapí a dodá deju ten správny šmrnc. Koncová hra je (zatiaľ ?) poslednou knihou v sérii s Reillym a Tess, no ja dúfam, že sa ešte dočkáme aj ďalších pokračovaní. A azda opäť aj spojených s tajomstvami histórie. Vzhľadom na osobné zainteresovanie hlavného hrdinu do prípadu je samozrejmé, že neriešil s Tess nič v súvislosti s dejinami či archeológiou, no určite na nich čaká ešte veľa neodhalených záhad.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: Ako sa ľahko a rýchlo stať terčom tajných služieb (R. Khoury - Koncová hra)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok