R. Harrisová - Umenie predstierať

05.01.2016 08:39

Človek sa tu rozplýva nad skvelými kúskami pre mladých dospelých a zrazu príde kniha, ktorá je povestnou výnimkou. Netvrdím, že Umenie predstierať nezaujme a nenájde si svojich cieľových čitateľov, ale mňa až tak neoslovilo. Rachel Harrisová zabodovala predovšetkým svojou romantickou sériou o cestovaní časom a prelínanie rovín jej zrejme sedí viac. Jej nový literárny počin je určený pre  dievčatá v tínedžerskom veku, hľadajúce svoju identitu a miesto v stále sa meniacom svete. Dá sa povedať, že román je plný stereotypov a prakticky neprináša nič nové. Po prečítaní vám dlho neutkvie v pamäti, ale svoju úlohu splní - na krátky čas pobaví a niektoré osoby si pri ňom azda uvedomia starú známu pravdu o tom, že každý z nás je originál a netreba sa meniť kvôli niekomu inému. 

"Už jsem tomu obětovala příliš, abych to teď vzdala, Lauren ale právě mou proměnu nazvala rozkošnou a roztomilou. Stejná slova mě provázela celý život. Nechci být ta stejná stará Aly, jen v novém značkovém obalu. Chci skutečnou změnu. Takže tahle vnější proměna nebude stačit. Jestli chci, aby mě lidi brali vážně, musí mít operace Sex-appeal daleko širší záběr. Ale jak to udělat?"

Alyssa je stredoškoláčka, ktorá už má dosť svojej "obyčajnosti". Všetci ju berú ako kamarátku, ale málokto ju požiada o rande. Mrzí ju to, aj ona by si rada užila a bola obľúbená ako "kráľovné školy". Preto sa rozhodne pre celkovú zmenu vzhľadu - neforemné športové oblečenie vymení za sexy odev, pozmení svoju vizáž a do plánu zahrnie aj najlepšieho priateľa Brandona, ktorý má predstierať, že s ňou chodí. Vedú ho k tomu dva faktory. Prvým je pocit viny - povie Alysse, že chalani v škole rozdelili dievčatá na tie, s ktorými sa dá užiť a ktoré sú stvorené pre vzťah. Aly patrí do druhej skupiny, preto si k nej nikto príliš nedovoľuje. A druhým je pocit, že sa jeho kamarátka rúti do záhuby - cieľom jej zmeny je totiž získať najväčšieho frajera na škole. A keď Justin uvidí, že Brandon sa s ňou "baví", aj on pochopí, že sa jej oplatí venovať pozornosť. Žiadne prekvapenie sa nekoná - Brandon si čoraz viac uvedomuje, aká skvelá Aly vlastne je a jej sa, samozrejme, postupne oči otvoria tiež. Tínedžerská romanca ako vyšitá.

"Brandon mi v tom měl jenom pomoct - neměl bý cíl. Pokud teď všechno vzdám, protože jsem si uvědomila, že jsem se zamilovala do kluka, který mě nikdy milovat nebude, nejenže budu za blázna, ale taky budu za blázna, který zahodil naše přátelství. Co jsem pokazila, už nejde napravit. Jediné, so múžu dělat, je držet se plánu a najít zpúsob, jak se přes to dostat. Dnes večer mi Justin dokázal, že umí být víc než jen cíl bláznivého plánu. Hluboko pod jeho zevnějškem se skrývá překvapivě skvělý kluk, ze kterého by se snad mohl stát i skvělý přítel."

Román Umenie predstierať by som odporučil skôr čitateľom, ktorí ešte nemajú veľa skúseností s daným žánrom a chcú začať niečím ľahším. Prípadne by bola kniha vhodná ako darček pre niekoho, kto nie je vášnivým čitateľom. Inak začítaním sa do nej riskujete mierne sklamanie. Postava Aly mi už od začiatku liezla na nervy, bola nevyrovnaná, nevedela, čo chce, a potom zase nevedela, ako sa zo situácie, do ktorej sa sama dostala, vymotať. Naopak Brandon (hoci tiež bol štylizovaný ako sen mladých dievčat - citlivý, ale pritom obľúbený príťažlivý športovec) bol z ústrednej dvojice ten normálnejší. Našťastie sa tieto dve postavy striedali ako rozprávači, čiže polovica príbehu bola ľahšie stráviteľná. Koniec je predvídateľný, postavy vás veľmi neprekvapia. Verím však, že mladšie ročníky jednoduchší príbeh z americkej strednej školy ocenia. Súčasná popkultúra je ich predsa plná, no román Rachel Harrisovej sa aspoň netvári, že je niečím viac.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: R. Harrisová - Umenie predstierať

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok