Voľba pápeža ako ukážka hry o moc (R. Harris - Konkláve)

01.10.2017 08:17

Robert Harris sa rozhodne nedá ako spisovateľ zaškatuľkovať. Väčšina čitateľov ho zrejme vníma hlavne ako autora trilerov, ale to by bolo veľmi oklieštené tvrdenie. Na svoje si prídu pri jeho knihách priaznivci intelektuálnej roviny, ale aj o niečo menej nároční jedinci. Harris má jednoducho dar osloviť širokú masu ľudí, a je pritom jedno, či zasadí svoj príbeh do súčasnosti alebo minulosti, do známeho alebo pre bežného človeka exotickejšieho prostredia. Takým je svojím spôsobom aj zákulisie cirkevnej hierarchie. Konkláve je román, ktorým autor prekročil ďalšiu hranicu. Nedá sa definovať ako triler, i keď aj tu nájdeme dávku napätia. Tá však plynie skôr z medziľudských vzťahov a neistoty z výsledku voľby než z nečakaných udalostí. Príbeh vás prevedie každým krokom vedúcim k zvoleniu nového pápeža. Je zaujímavý, poučný a nevšedný postavami i spracovaním. 

"Keď Lomeli videl, ako sa začalo manévrovanie, pomaly si uvedomil, že ako dekan kardinálskeho kolégia bude mať na starosti voľbu pápeža. Nikdy nečakal, že raz mu pripadne táto úloha. Pred pár rokmi mu diagnostikovali rakovinu prostaty, a hoci bol údajne vyliečený, vždy si myslel, že zomrie prv ako pápež. Sám seba vnímal len ako dočasné riešenie. Rád by bol odstúpil. Ale teraz sa zdalo, že bude zodpovedný za organizáciu konkláve za mimoriadne ťažkých okolností."

Pápež umrel a celý svet upiera zrak na Sixtínsku kaplnku, kde sa má uskutočniť tradičná voľba novej hlavy katolíckej cirkvi. Lenže samotnej udalosti predchádza množstvo náročných príprav a liturgických povinností, ktoré nesmie nič narušiť ani ohroziť. A tejto neľahkej úlohy sa zhostí kardinál Lomeli, dekan kolégia. Hoci pochybuje o svojej zodpovednosti - ba dokonca aj o sile svojej viery - usiluje sa všetko vykonať s náležitou dôležitosťou. Prakticky z prvého radu sleduje nielen priebeh volieb, ale aj zákulisné ťahy. Kandidátov na pápežský stolec je niekoľko a ako u bežných ľudí, aj u nich sa prejavujú typické vplyvy moci. Lomeli navyše postupne odhaľuje ukryté tajomstvá, avšak vzhľadom na odrezanie od okolitého sveta nemá možnosť overiť si svoje podozrenia, iba priamo konfrontovať každého, o kom má pochybnosti. V atmosfére napätia a nedôvery tak môže na seba ľahko priviesť neželanú pozornosť, no uvedomuje si, že jeho poslanie je väčšie než jeho osobné dôsledky...

"Vždy keď oznámili, kto dostal hlas, Lomeli si urobil čiarku pri mene kandidáta. Spočiatku sa nedalo odhadnúť, kto vedie. Tridsaťštyri kandidátov - viac ako štvrtina konkláve - dostalo aspoň jeden hlas. Neskôr sa hovorilo, že to bol rekord. Muži hlasovali sami za seba, za svojho priateľa alebo rodáka. Na začiatku Lomeli počul svoje meno a dal si čiarku. Dojalo ho, že niekto ho považoval za hodného najvyššej pocty, uvažoval, kto to asi bol. Ale keď sa jeho meno ešte zopár ráz zopakovalo, vyplašil sa. Na takej plnej kandidátke by teoreticky stačilo aj pol tucta hlasov, aby mal človek šancu."

Konkláve je spoločenský román s prvkami trileru, ale na svoje si prídu aj priaznivci iných žánrov. Pre mňa osobne bolo veľmi zaujímavé pohrúžiť sa do dejiska, ktoré sa len tak často nevidí. Napínavých románov je plno, ale zasadiť príbeh do pomerne uzavretého priestoru chce veľkú odvahu. Robert Harris sa úlohy zhostil s noblesou jemu vlastnou a nakoniec mi ani nevadilo, že v románe vystupuje minimum výrazných ženských postáv (obsluhujúce mníšky nerátam). Ústredným hrdinom je kardinál Lomeli, ktorému Harris prisúdil hneď niekoľko námetov, aby mohol utiahnuť dej - organizáciu konkláve, pochybnosti v otázke viery, výčitky svedomia, obavy z možného zvolenia... Autor si počína šikovne, napriek hlavnému motívu, ktorý mal jasné kontúry, z neho dokázal vydolovať maximum. Koniec je prekvapivý a zanechá vo vás niekoľko otázok. Nie s ohľadom na dej, ale na smerovanie sveta k tolerancii a slobode. Konkláve hodnotím pozitívne, tak ako doteraz každý román Roberta Harrisa, a už som zvedavý, s čím príde nabudúce. Pretože pri jeho zábere nikdy neviete, čím prekvapí.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.    

Diskusná téma: Voľba pápeža ako ukážka hry o moc (R. Harris - Konkláve)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok