R. Galbraith - Hodvábnik

28.03.2015 08:03

Keď na verejnosť prenikla informácia, že za pseudonymom Robert Galbraith sa v skutočnosti skrýva svetoznáma autorka série o čarodejníckom učňovi J. K. Rowlingová, z Galbraithovej prvotiny Volanie kukučky sa okamžite stal medzinárodný bestseller. Veterán a momentálne súkromný detektív Cormoran Strike riešil svoj prvý veľký prípad, ktorý mu zabezpečil ďalšie živobytie a spravil z neho verejne známu osobnosť. Lenže zločin nespí, a tak sa znova púšťa do pátrania po neznámom páchateľovi. Autor (či autorka?) využil svoje dlhoročné skúsenosti z literárneho sveta a vrhol Strika medzi pestrú plejádu spisovateľov, vydavateľov a literárnych agentov. Prípad, ktorý sa spočiatku javí ako jednoduchá záležitosť, sa postupne zmení na odhaľovanie starých tajomstiev a Strike bude mať čo robiť, aby si všetko ujasnil. Nuž, ani umelecké prostredie nie je imúnne voči ľudským vášňam. Navyše ak by niektorá kniha mohla vyniesť na svetlo sveta mnohé tajnosti, ktoré by radšej mali ostať pod povrchom, tak ako v prípade rukopisu Bombyx mori - Hodvábnik...  

"Výťah bol prázdny, o poschodie nižšie vládla tma a nebolo tam ani nohy. Nina pomocou čipovej karty otvorila dvere a sebaisto ho viedla pomedzi tmavé monitory počítačov a opustené stoly do veľkej rohovej kancelárie. Miestnosť ožaroval len večne osvetlený Londýn... Waldegraveova kancelária nebola zamknutá, ale trezor ukrytý za poličkou s knihami mal numerickú klávesnicu. Nina vyťukala štvormiestny kód, dvierka sa otvorili a Strike zazrel vnútri rozhádzanú kopu papierov." 

Cormoran má rozpracovaných viacero prípadov, no väčšinou ide iba o sledovanie neverných manželov a drobné zákazky. Ani netuší, do čoho sa namočí, keď prijme rozrušenú ženu tvrdiacu, že jej manžel odišiel z domu a Cormoran ho má priviesť späť. Vraj jestvuje tajné spisovateľské útočisko, kam sa Owen Quine utiahol po tom, ako bol odmietnutý jeho najnovší rukopis. Strike sa pri snahe vypátrať ho čoraz viac ponára nielen do jeho bizarných príbehov, ale najmä do sveta literatúry, ktorý ani zďaleka nie je oázou pokoja. Za pomoci šikovnej a oddanej asistentky Robin zisťuje, že Owen Quine nebol veľmi obľúbený a v jeho novej knihe Bombyx mori každého zo svojho okolia zobrazil v dosť nelichotivom svetle. Je pravdepodobné, že práve to bol dôvod, prečoh niekto zniesol zo sveta? Pretože čo sa najprv javilo ako zmiznutie, sa čoskoro zmení na vyšetrovanie vraždy. A je na Strikovi, aby odhalil pozadie Quinovho úmrtia aj všetky tajomstvá, ktoré sa s ním viažu...

"Sústredil sa na vlastné pohodlie, ponorený do úvah o futbale a vražde, takže mu ani na um nezišlo hľadieť na zasneženú ulicu plnú ľudí, ktorých od návštevy kaviarní či obchodov s platňami a hudobnými nástrojmi neodradil ani mráz. Keby vykukol z okna, možno by si všimol vysokú postavu v čiernom kabáte s kapucňou, ktorá sa opierala o stenu medzi vchodmi číslo šesť a osem a civela na jeho byt. No hoci mal dobrý zrak, pravdepodobne by nezbadal vysúvací nožík, ktorý obracala v dlhých štíhlych prstoch."

Hodvábnik v sebe mieša klasickú anglickú detektívku s modernými prvkami krimirománov. Na jednej strane je tu zločin, z ktorého je podozrivý každý zúčastnený, no zároveň nechýba napätie a akcia. A priaznivci romantiky sa dočkajú aj iskrenia medzi Cormoranom a jeho asistentkou Robin. Tá má síce krátko pred svadbou, avšak jej city k šéfovi sú viac než pracovné. A čo sa Cormorana týka, ten sa po neúspešnom vzťahu nechce zapliesť do ďalších možných komplikácií, ale Robinin blížiaci sa sobáš tiež nevíta práve s nadšením. Kniha Roberta Galbraitha je zábavným čítaním, ktoré plynie síce trochu pomalšie, no s o to väčším dôrazom na rozmanitosť postáv a charakterov. 

Za poskynutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.