R. Dekkerová - Vyvolenie

20.05.2017 17:44

Keď sa mi dostane do rúk nová autorka či autor žánru young adult, podvedome sa pripravím na obohraný príbeh, akých už tu bolo neúrekom. Ide síce o oblasť literatúry, ktorá zažíva veľký rozkvet, no to kráča ruka v ruke s opakujúcimi sa motívmi. Miestami sa však vyskytne titul, ktorý sa vymyká štandardom a nepustí vás po celý čas čítania. Medzi také bez výčitiek svedomia možno zaradiť aj Vyvolenie, prvú časť série americkej autorky Rachelle Dekkerovej. Zavedie vás v nej do apokalyptického sveta dvadsiateho tretieho storočia. Nebojte sa, ak náhodou nie ste priaznivcami sci-fi a technologického vývoja. Autorka síce mohla využiť budúcnosť na lepšie stvárnenie týchto prvkov, no slúži jej skôr ako kulisa na rozohratie partie ohľadom citov, viery, zneužívania moci a boja za slobodu. 

"Mali iba pár minút; potom prísušníci miestostráže prepravia dievčatá vlakom ponad rieku, aby žili a slúžili vláde ako "robotnice". Odteraz už nebudú dcérami ani sestrami, stratia kontakt s rodinou a prestanú byť súčasťou sveta, ktorý poznali. Oddnes sa podriadia vláde, pridelia im podradnú prácu, ktorú budú verne vykonávať až do svojej smrti. To bol zákon daný Bohom, ktorý pred mnohými rokmi v čase skazy zaviedol do praxe svätý Robert Carson."

Carrington matka už odmala vštepovala, aké je dôležité dbať na svoj zovňajšok a celkový zjav, pretože akonáhle  sa z nej sedemnásťročná dievčina, bude musieť absolvovať proces vyvolenia. Pretože ak by si ju nikto nevyhliadol ako manželku, stala by sa z nej robotnica, odlúčená od príbuzných a priateľov, verejného diania aj možnosti založiť si vlastnú rodinu. Má najlepšie predpoklady na to, aby zaujala, ale napokon sa stane to, s čím nikto nepočítal, a Carrington je odrazu súčasťou sveta na okraji spoločnosti. Ako robotnica sa ocitne v Skladisku, no osud jej nečakane dopraje druhú šancu. Isaac Knight, člen vlády a minister náboženstva, dostane povolenie druhýkrát sa oženiť, aby mohol splodiť dediča. A voľba padne práve na Carrington. Počiatočná radosť je však rýchlo vystriedaná obavami a pochybnosťami. Isaac je vraj veľmi krutý a prísny. Okrem toho sa v okolí Skladiska rozmáhajú sériové vraždy mladých robotníc a záhadný Aaron šíri božie slovo, postavené na slobodnej mysli viac než na tichej poslušnosti. Carrington bude mať čo robiť, aby napokon uchránila nielen seba, ale aj svoje city a životy priateľov...

"Podišiel k postave skrútenej do klbka a uistil sa, že sťahovacie pásky okolo zápästí, ktorými ju priviazal k stĺpu, sú neporušené. Počas včerajšej návštevy jej zopol vlasy, ale niekoľko pramienkov sa uvoľnilo, a tak ich znovu pripevnil do chvosta. Očistný roztok sa ťažko aplikuje cez vlasy zalepené zvratkami. Búrila sa proti jeho dotyku, ale už ani zďaleka nie takou silou ako počas prvých dní. Dúfal, že s ubúdajúcou silou odhodí svoju pýchu a prijme skutočnosť, že je hriešnica, ktorá sa musí zmeniť, aby mohla pochopiť nezaslúženú milosť. Medzi zuby jej vtisol lievik a keď sa začala vzpierať, pevne jej zovrel ústa."

Vyvolenie vám nedovolí nudiť sa. Každá kapitola je dynamická a posúva príbeh vpred, autorke sa podarilo vystavať ho bez výrazných hluchých miest. Carrington si vás tiež získa rýchlo - najmä kvôli nutnosti prerodu z obľúbeného dievčaťa so žiarivou budúcnosťou na osobu na najnižšej priečke spoločnosti. Aj ďalšie postavy sú vykreslené s náležitou osobitosťou - citlivý miestostrážca Remko s poruchou reči, odhodlaná a odvážna Larkin, Remkov veselý kamarát Helms či až fanatický minister Isaac. Rachelle Dekkerová zasadila svoj román o dvesto rokov do budúcnosti po skaze súčasného sveta, kedy zoskupenie preživších žije za múrmi bývalého hlavného mesta USA. Že vám to pripomína Divergenciu? Východisko je možno rovnaké a aj počas čítania natrafíte na podobné námety, ale spracovanie a postavy už dýchajú originalitou. Ba čo viac, vo Vyvolení sa do popredia dostáva vnútorná sila jedinca, pravá viera a boj proti akémukoľvek druhu útlaku. Čo ma však sem-tam trochu vyviedlo z miery? Chýbajúce čiarky vo vložených vedľajších vetách. A pánovi redaktorovi by som tiež odporučil zistiť si rozdiel medzi "vitím" a "vytím" - tieto hrubice nielen narušili celý zmysel viet, ale aj dojmu z knihy. Odhliadnuc od tejto chybičky krásy je Vyvolenie skvelý román a už sa teším na jeho pokračovanie.

Zaujal vás historický román Vyvolenie? Daľšie romány pre mladých nájdete na stránke i527.net. Román Vyvolenie si môžete zakúpiť tu: i527.net, Kumran.sk alebo Martinus.sk.

Diskusná téma: R. Dekkerová - Vyvolenie

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok