Nebezpečná snaha kontaktovať teroristov (R. Crais - Slib)

11.09.2016 12:24

S literárnou tvorbou Roberta Craisa som sa doteraz ešte nestretol. Preto ma prekvapilo, koľko kníh už má na svojom konte, ba dokonca, že jednou z nich je aj Rukojemník, ktorého filmovú verziu s Bruceom Willisom som videl už pred časom a páčila sa mi. Podľa popisu deja som sa bál, že sa v ňom budem mierne strácať, pretože podľa všetkého v ňom ide o spojenie autorových dvoch rôznych hrdinov. Očakával som teda niečo na spôsob Michaela Connellyho, keď privedie na scénu naraz Harryho Boscha i Mickeyho Hallera. Nemýlil som sa, príbeh bol ladený podobne, čiže upúta mnohých nadšencov procedurálnych kriminálok. Hlavným rozprávačom (a teda postavou, do série ktorej sa Slib radí) je súkromný detektív Elvis Cole, ktorý spojí sily so Scottom Jamesom, policajtom z K9 a jeho verným psom Maggie...

"Rollins se zařadil mezi projíždějící auta a pomalu odjel. Sestavil si seznam pravidel a teď si ho přeříkával. Jeď pomalu. Drž se v pravém pruhu. Brzdi včas. Řidiči v Los Angeles za deště neumějí jezdit. Pravidla mu poskytovala řád a to, že se jimi řídil, ho uklidňovalo. Nejdúležitější pravidlo pana Rollinse bylo také jedno z prvních, která se naučil. Nikdy za sebou nenechávej svědky. Jediný človek, který ho mohl spojit s tím domem, byl strážník se psem."

Elvis Cole prichádza preveriť dom, kde by sa mal zdržiavať známy ženy, ktorú hľadá. Najala si ho jej kolegyňa, obávajúca sa, že Amy spreneverila firemné peniaze a ukradla materiál na výrobu výbušnín. Inkriminovaný dom sa však stane miestom činu, keď v ňom dôjde k vražde a Elvis sa pripletie do prenasledovania páchateľa. Diskrétnosť jeho povolania mu však neumožňuje dôsledne vysvetliť jeho tamojšiu prítomnosť, a preto čelí nedôvere zo strany vyšetrovateľov. Odvtedy sa z hľadania Amy stáva zároveň aj pátranie po vrahovi, pretože Amy sa očividne zapojila do veľmi nebezpečnej hry. Pri teroristickom útoku odnože Al-Kájdy v Nigérii prišla o syna a je odhodlaná pomstiť sa. Obyčajná žena v domácnosti sa tak vydáva na zločinnú cestu, aj keby mala zaplatiť najvyššiu cenu. Vrah na úteku si však nemôže dovoliť chyby, preto sa musí zbaviť svedka, ktorý by ho mohol identifikovať. V nebezpečenstve sa tak neocitne len Scott James, ale aj jeho pes Maggie, ktorá ho stráži ako oko v hlave...

"Skvělé. Někdo se ho pokousil zabít. Někdo vyrobil výbušné zařízení s úmyslem vyhodit ho do vzduchu. Scott se snažil pustit to z hlavy, ale nedokázal to. Sedm let sloužil jako hlídkový policista. Opilci, blázni a lidé s mozky poničenými chemikáliemi ho napadali, házeli po něm láhve a cihly a pokoušeli se mu rozbít hlavu baseballovými pálkami. Postřelili ho a dvakrát ve službě málem zemřel, ale to bylo spontánní násilí, neplánované, zrozené v tom okamžiku. Jenže tentokrát to bylo jiné. Tenhle posedlý zabiják ho sledoval a plánoval, jak ho zavraždí. Tenhle člověk je nebezpečný."

Robert Crais má talent. Ak budem mať možnosť, určite siahnem aj po ďalších jeho knihách. Nenudí, text sa číta ľahko, je dynamický a rovnako zábavný ako napínavý. Trošku mätúco môžu pôsobiť zmeny rozprávačov, najmä keď iba Elvis figuruje ako rozprávač v prvej osobe. Niekedy som sa tiež strácal vo veľkom množstve postáv a v záplave mien, ale keď sa dej v polovici ustálil, nadobudol komplexnosť a stal sa prehľadnejším. Napriek spomenutému priehrštiu postáv si vaše najväčšie sympatie získa policajný pes Maggie - je verná, hravá, šikovná a asi máloktorý čitateľ by ju nezatúžil mať doma. Slib je príjemný oddychový krimitriler, určite nebude pre vás stratou času.

Knihu poskytlo vydavateľstvo Metafora.

Diskusná téma: Nebezpečná snaha kontaktovať teroristov (R. Crais - Slib)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok