Putovanie za problémami ani zďaleka nekončí (J. Červenák - Dračia cárovná)

23.02.2018 09:15

Vydavateľstvo Artis Omnis nedávno prinieslo fanúšikom domácej fantasy druhý diel série Bohatier v autorom upravenej verzii. Juraj Červenák ostáva verný svojej povesti epika, zbavil text balastu a výsledkom je dynamická akcia v prostredí temnovekého slovanského sveta. Rovnako ako v úvodnej časti Oceľové žezlo sa stávame svedkami putovania skupiny bohatierov vysporiadať sa s mocným nepriateľom ohrozujúcim pokojný život nevinných. Vďaka tomu je príbeh akousi kombináciou historickej roadmovie a fantazijnej počítačovej hry, kde bojujete so zloduchmi a na konci púte vás čaká hlavná príšera. V tomto prípade je to matka hadov (takmer som napísal matka drakov, ale to je iný príbeh). Dračia cárovná preskúša schopnosti hrdinov aj ich motiváciu a vy sa radi necháte zlákať bojovať spolu s nimi. 

"Divljan vytreštil oči, hrôzostrašne zavyl a popchol koňa proti vrahom svojho brata. Za jazdy strieľal z luku, jeden šíp za druhým, skúsene a presne ako ten najlepší kočovnícky nájazdník - po každom zadrčaní tetivy padol jeden z útočníkov. Z permanského húfu mu vyleteli oproti dva oštepy. Jeden tesne minul samotného Divljana, druhý sa zabodol jeho tátošovi do hrude. Kôň zaryčal a zrútil sa hlavou dopredu."

Čarodej Tugarin Drakovič unikol, a tak sa bohatieri musia vydať po jeho stopách. Ako naznačuje aj záporákovo meno, veľkňaz nechodí ďaleko po nebezpečné tvory. Vyhnaný neznamená celkom porazený a Svjatoslav nie je taký naivný, aby ho nechal jeho osudu. Knieža síce rozširuje svoj vplyv, no družina bojovníkov má jasne stanovenú úlohu. Hrdinovia, ochudobnený o padlého druha, sa vydávajú na sever spolu s podporou vikinských spojencov, aby čelili kmeňu Čeremisov odmietajúcemu poslušnosť. Nepriatelia však nespia a nečakajú so založenými rukami. Tugarin preskupuje sily a boj proti nepriateľom sa pre bohatierov veľmi rýchlo stane hrozivým krviprelievaním. Najmä keď aj vnútri skupiny sa môže vyskytnúť nečakaná zrada. Výprava pokračuje ešte ďalej, na tajomný a legendami opradený ostrov, kde prebýva Baba Jaga - potvora, s akou ešte nemali dočinenia. Temnotou prelezená hadia bytosť rozhodne nebude ľahkou súperkou...

"Čudi sa s vreskom rozutekali, ale bolo to vlastne zbytočné - medvede si ich vôbec nevšímali, planúcimi pohľadmi viseli len na štyroch zostávajúcich obydách. Strigy nelenili a zaplieskali svojimi strašnými zbraňami. Čepele na konchoch bičov však preleteli netvormi ako vzduchom a nijako im neublížili. Naopak, protiútok medveďov naozaj bolel. Prízraky strhli jedného tulpara a čierne pazúry raz-dva otvorili tepny, darmo zviera kopalo zázračnými kopytami a metalo vôkol skučiace veterné víry. Obyde, ktorá spadla z jeho chrbta, medvedie čeľuste rozdrvili krk. Keď to sestry videli, zavyli a obrátili sa na útek."

Dračia cárovná, ako napovedá aj názov, sa viac prikláňa k fantasy než k dejinám. Nadšenci tohto žánru iste zajasajú, a tí, čo preferujú skôr príbehy dejinného typu, sa nemusia obávať. Napokon, aj mytológia je súčasťou slovanskej histórie a kultúry. A pre mňa osobne je určite zaujímavejšia (a poučnejšia) než tie, ktoré si autori vymyslia sami. Premisa je v podstate rovnaká ako u predošlého titulu - skupina postáv putuje po krajine a bojuje a seká a rúbe... Čitateľ Bohatiera však vie, do čoho ide, a šplechot krvi si užije dosýta. Ide v prvom rade o neviazanú zábavu zasadenú do málo literárne využívaného prostredia a za pomoci živého jazyka. Ten prekypuje historizmami a hovorovými výrazmi, a to je miestami priam radosť čítať. Juraj Červenák má širokú škálu slovnej zásoby a nebojí sa načrieť do nej poriadne hlboko. Má jednoducho pokrytú každú zložku textu a aj preto je Dračia cárovná natoľko vydareným titulom.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Artis Omnis.

Diskusná téma: Putovanie za problémami ani zďaleka nekončí (J. Červenák - Dračia cárovná)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok