Putovanie rozmanitými osudmi

25.05.2019 16:51

V prípade knihy Beatrix Zaťkovej ide tento rok u mňa určite o titul s najnevšednejším názvom. Pôsobí zaujímavo a vyvolá zvedavosť, aby ste po nej siahli a zistili bližšie, čo ponúka. Musím pochváliť aj obálku, pretože vhodne a funkčne dotvára celkový dojem. Istá snovosť či lyrickosť v podobe osudového spojenia postáv sprevádza príbeh v rôznych vrstvách. Atmosférou mi pripomenul román Jedz, modli sa a miluj, kompozíciou zas filmy na spôsob Lásky nebeskej, kde takisto ide o viacero voľne prepojených dejových línií. Podivuhodná kniha, ktorá vyčistila more cieli na morálne hodnoty, akutálne problémy spoločnosti aj na ich vnútorné prežívanie. Čitatelia si tak nájdu toho hrdinu či tú hrdinku, ktorá im je blízka - či už vekom, starosťami alebo postojmi. 

"To je celá ona. Postupne zisťovala, že jej situácia nie je taká bezvýchodisková, že ľudia prežili aj väčšie tragédie a napriek tomu dokázali ďalej žiť a dať svojmu životu zmysel. Cítila sa ako ufňukanec, ktorý sa stále ľutuje. Zdravá dospelá žena! Otrasné! A ešte niečo. Kamošky síce nemá, ale našla spriaznenú dušu na druhej strane plota. Všetko toto ju tešilo a napĺňalo optimizmom, ktorý už dávno nezažila." (str. 37)

Text je tvorený štyrmi príbehmi, ktoré spája záhadná kniha s názvom Príručka negatívneho myslenia. S podtitulom: načo chcete meniť svoj život? Nie je už teraz dostatočne tragický? Prvou postavou je päťdesiatnička Ivana, ktorá si po rozpade manželstva uvedomuje, že svoj život nevyužila dostatočne a podlieha sebaľútosti a depresii. Až kúzlo z knihy jej privedie nové možnosti a pohľad na svet. Nasleduje Martin, ktorý takisto padol na citové aj sociálne dno, ale tentoraz vlastnou vinou. Jeho línia naberá na bizarnosti, ale tým aj na pútavosti. Krádež, čarovanie, väzenie - démon alkohol robí divy. Treťou osobou, ktorá potrebuje zmeniť svoje postoje, je Andrea, podliehajúca charizme svojho guru, pričom zanedbáva svoju vlastnú rodinu. A napokon prichádza na rad Bystrík - zamilovaný dobrodruh, čo sa ocitne medzi kočovnými cigánmi na juhu Francúzska. Jemu zmení pohľad na život pobyt v márnici, na ktorý ma opäť vplyv tajomná kniha...

"Poháňaná nekonečným množstvom zlosti a hlavne adrenalínu, ktorý ju neochvejne hnal vpred, pristúpila k akcii. A keďže bola mladá, štíhla, svižná - predbiehala Sáramajstra s vysokým náskokom a jasným zámerom. Skôr ako stihol pristúpiť až k nej, dlhým skokom sa v sekunde dostala až k živlu zeme, ktorý zosobňoval malý, tučnučký bôžik. V návale zlosti mu vytrhla palicu uskutočnenia z malej ručičky a rýchlym, ráznym švihom odpálila kučeravú hlavu bôžika rovno do tretieho oka približujúceho sa Sáramajstra." (str. 186)

Čím ďalej pri čítaní postupujete, tým sa stretávate so zaujímavejšími príbehmi. Nedajte sa odradiť trochu klišéovitou Ivanou. Spočiatku som sa totiž obával, že kniha skĺzne k otrepaným frázam o novom živote, nevere atď., ale Beatrix Zaťková ma našťastie rýchlo presvedčila o opaku. Martin diametrálne zmenil môj názor a zvyšné postavy ho len potvrdili. Prakticky som autorke sadol na lep ako postavy dotyčnej knihe. Myšlienka, s ktorou sa román pohráva, je aplikovateľná na ktoromkoľvek mieste a v ktoromkoľvek čase. Ľudia neustále na niečo čakajú (na autobus, obed, koniec práce...), ale sú to oni sami, kto sa musí napokon pričiniť o nutné zmenu. Isté nakopnutie však nikdy nie je na škodu. Kto hľadá signály, nájde ich doslova hocikde. Podivuhodná kniha, ktorá vyčistila more je oddychovým čítaním s nenásilným posolstvom a ak budete mať silnú vôľu a potrebujete to, možno vás postrčí k očisteniu aj vlastnej duše.

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Motýľ.

Diskusná téma: Putovanie rozmanitými osudmi

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok