Prvá z nespútaných sestier čelí láske (M. Framptonová - Neslušná dáma)

05.01.2019 08:43

Na slovenský trh sa dostala nová americká autorka historických romancí. A vyzerá to tak, že má šancu sa na ňom aj uchytiť, pretože Neslušná dáma je len prvou knihou zo série o sestrách čeliacich škandálu, ktorý zapríčinila jedna z nich... Rodinné hodnoty sú napokon to, na čom Megan Framptonová bazíruje, samozrejme, popri láske a vášni. Novodobé rozprávky pre dospelých o víťazstve dobra nad zlom tak dostávajú novú podobu a určite by nemali ujsť vašej pozornosti. Framptonovej autorský štýl je, povedal by som, hravý. Patrí medzi spisovateľky, ktoré síce nevytvárajú dobrodružné príbehy plné zvratov, ale vyznačuje sa nadhľadom, jemným humorom a iskrivými dialógmi. Snáď to bude stačiť, aby sme si ju obľúbili, zjavne má na čom stavať a dokáže vzbudiť v čitateľovi zvedavosť.

"Po chvíli konečne rozoznala, že jeden je lord Carson a ten druhý asi nejaký strom, s ktorým sa cestou spriatelil. Aspoň tak súdila podľa svojho mizerného zraku. Nebolo to prvý raz, čo si priala, aby jej rodičia dovolili nosiť na verejnosti okuliare. Bez nich bola ako slepá. Dokázala poriadne zaostriť, až keď prišli celkom blízko, a uvedomila si, že ten strom je v skutočnosti človek. A nie hocijaký. Bol to ten istý muž, na ktorého popoludná spadla v kníhkupectve." (str. 31)

Celá séria Vojvodove dcéry má pomerne jednoduché a jasné východisko - jedna z nich utiekla so svojím učiteľom tanca a spôsobila tým problémy celej rodine, ktorej povesť sa z ničoho nič ocitla v troskách. A každá z jej sestier si odvtedy bude hľadať svoje miesto v spoločnosti... Prvou je Eleanor a už od začiatku je zrejmé, že ani ona nechce byť zväzovaná konvenciami. Svedčí o tom najmä jej neslušný zoznam - súpis činností, ktorých by sa mala ako správna dáma vyvarovať, no neustále zamestnávajú jej zvedavú mladú myseľ. Za všetky uvediem aspoň niekoľko - Dať si čaj inak ako zvyčajne; Trúfnuť si byť drzá; Byť otvorená novým skúsenostiam bez ohľadu na to, aké sú šokujúce; Obliecť si inú farbu ako bielu, krémovú alebo slonovinovú; Vyskúšať niečo z tých erotických básní v ozajstnom živote... Lady Eleanor je najstaršia zo štyroch zvyšných sestier, a preto je na nej, aby zachránila česť rodiny. Na to je najvhodnejší sobáš so správnym mužom, čo by zavrel ústa škodoradostným ohováračom. Lenže nádejný ženích nie je práve tým, kto rozbúri Eleanor vnútro, na rozdiel od jeho brata...

"Tentoraz Eleanor prišla prvá. Prirodzene, Cotswoldová ju musela sprevádzať a naliehala, že ostane v kníhkupectve aspoň do príchodu lorda Alexandra. Potrebovala sa uistiť, že jej pani bude v bezpečí. Aj keď na tomto dobrodružstve nebolo nič bezpečné. Už len sama prítomnosť v obchode v nej prebúdzala zakázané vzrušenie, ktoré nemalo nič spoločné s knihami ani s prekladom. Eleanor sa pobrala do zadnej časti kníhkupectva a pohľad pritom upierala do zeme. Niežeby ju videla lepšie ako okolie, len nechcela zbadať dakoho známeho. Nikoho, to by ju mohol prezradiť matke. Alebo horšie, otcovi." (str. 192)

Neslušná dáma je príjemným úvodom do série a nepochybne vďaka nej siahnete aj po pokračovaniach. Hlavne vďaka sympatickým postavám, ktoré napriek tomu, že patria do minulosti, majú mnoho súčasných čŕt. Tým sa stávajú našincovi bližšími a ľahšie pochopiteľnými. Hlavne Eleanor je prezentovaná ako "dievča odvedľa", je empatická, sčítaná a tak trochu nemotorná, čo súvisí s jej zlým zrakom. Aj to je prvok, ktorý vítam. Neraz sú totiž hrdinky i hrdinovia príliš krásni, dokonalí navonok aj vnútri, no Eleanor i Alexander sa pohybujú v stráviteľnom rozmedzí ľudských kvalít. Síce je tiež pravda, že v druhej polovici dej trochu viazne, akoby chcela autorka už len plynulo prejsť k vopred známemu koncu, ale nič to nemení na fakte, že si pri Neslušnej dáme oddýchnete a miestami sa i pobavíte.

Diskusná téma: Prvá z nespútaných sestier čelí láske (M. Framptonová - Neslušná dáma)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok