Prebitie jedného strachu ešte väčším (S. Fitzek - Strach z lietania)

23.03.2019 15:22

Sebastian Fitzek sa na našom knižnom trhu zjavil ako blesk z jasného neba a už počiatočným Balíkom si zabezpečil priazeň slovenských čitateľov, moju nevynímajúc. Na jeho tvorbe sa mi páčia (okrem iných) dve jasne dané veci - že každý príbeh je samostatný a vychádza z analýzy ľudského vnútra. Sebastian Fitzek nepodľahol trendu sérií románov s osudom skúšaným neochvejným hrdinom, pretože - ako sám hovorí - nechce skĺznuť k opakovaniu námetov a vykrádaniu seba samého. Vďaka tomu sú jeho knihy vždy jedinečným zážitkom, ktorý preverí vašu pozornosť pri čítaní a prinúti zamyslieť sa, ako málo stačí, aby sa človek ocitol v hraničnej situácii. A to je aj základom deja románu Strach z lietania. Názov je síce pomerne výrečný, ale buďte si istí, že sa stretnete s množstvom ďalších výrazných motívov. 

"Chce sa mu jeho dcéra takto pomstiť? Chce mu týmto morbídnym telefonátom nahnať smrteľný strach? Je to trest za to, že v najťažších chvíľach opustil rodinu? Matsovi sa tak triasli ruky, že sa mu ledva podarilo odomknúť obrazovku telefónu. Keď sa mu to konečne podarilo, najradšej by bol vykríkol. No len čo zazrel fotku, strach mu zovrel hrdlo. Bola na nej Nele. S enormne nafúknutým bruškom. S tvárou skrivenou bolesťou." (str. 48)

Psychotriler Pasažier 23 ponúkol pohľad na plavbu zaoceánskej lode, v Strachu z lietania sa presúvame do tisícov metrov nad zemou. Fitzek nedá pokoj dopravným prostriedkom a po čase začnete uvažovať, či nevidí svet priveľmi čierne. Nebyť však jeho mysle, nemohli by sme sa báť spolu s jeho postavami. A tie dokáže vykresliť skutočne komplexne - v centre diania sú v tomto prípade psychiater Mats, jeho dcéra Nele a bývalá kolegyňa Feli. Primárnym dejiskom je najväčšie lietadlo na svete na trase Buenos Aires - Berlín, kde je Mats konfrontovaný požiadavkou vydierača, aby cieleným pôsobením na letušku (niekdajšiu pacientku) docielil pád lietadla. Ak to neurobí do pristátia v Nemecku, jeho tehotná dcéra Nele príde o život. A rozhodne to nie je len krutý žart, zároveň totiž sledujeme aj Nele a jej súženie maniakom posadnutým mliekom a nežiaducim vplyvom ľudí na zvieratá... Do toho všetkého sa zamieša Feli snažiaca sa nájsť Nele, kým nebude neskoro, a máme pred sebou vytvorený pekne napínavý pokrm.

"Každý človek má v sebe istý bod, v ktorom sa zlomí. Keď sa pri mučení ku všetkému prizná, stane sa hoci aj vrahom, len aby bolesť konečne prestala. Nele už tento bod dosiahla. Prinajmenšom si to myslela. Hrozilo, že jej drobec ju zvnútra rozpára. Kričala, priam žobronila o hocijakú ruku, ktorú by mohla chytiť, mocne ju zvierať. Ale v tejto hnusnej šachte, naplnenej pachom krvi, potu a hnijúceho odpadu ju hľadala márne. Už by sa dokonca potešila aj návratu svojho únoscu. Ale ako sa to hovorí? Nakoniec každý umrie sám. V jej prípade to však neplatilo. Neumierala sama." (str. 223)

Sebastian Fitzek má natoľko osobitý štýl, že už po pár stranách je vám jasné, kto je autorom, aj keby ste nevideli meno na obálke. Páči sa mi, že sa nezaoberá nepodstatnými omáčkami v podobe vágnych opisov alebo úvah postáv, ale triafa priamo do čierneho. A to aj v prípade reči alebo zobrazovania násilia. Niektoré scény možno budú pre citlivejšie povahy nepríjemné (najmä v súvislosti s väznenou tehotnou Nele), ale ich vyznenie je o to markantnejšie. Nedá mi nespomenúť ani nepredvídateľnosť deja. Na rozdiel od iných kníh v danom žánri nemôžete s určitosťou vedieť, že vás čaká happyend. Na nečakané zvraty však Fitzek nečaká až na koniec, ale hádže vám ich do cesty (či, lepšie povedané, svojim postavám) omnoho častejšie. Príbeh je premyslený a čo je desivé, páchateľom nie je jasne známy vrah, ale rúti sa na vás neodbytná myšlienka, že zlo je schopný páchať ktokoľvek z nás, závisí od situácie. Strach z lietania je výborným trilerom a potvrdzuje Fitzekov status elity európskej tvorby.

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Tatran.

Diskusná téma: Prebitie jedného strachu ešte väčším (S. Fitzek - Strach z lietania)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok