Pozor na priateľstvá so spisovateľmi! (L. D. Peňaflor - Toto je celá pravda)

14.04.2019 07:12

Ešte je síce len polovica apríla, ale už teraz viem, že kniha Toto je celá pravda sa tento rok umiestni v mojom rebríčku tých najoriginálnejších. Nie však obsahom, ale vizuálnym spracovaním a kompozíciou textu. Kým som sa do nej začítal, istý čas som ju obracal v rukách a opakovane som to robil aj počas čítania. Grafici sa s parádne pohrali s (ne)viditeľnosťou slova celá na obálke a na oriezke sú ukryté hneď dve heslá súvisiace s dejom. Aké, to si budete musieť zistiť sami :-). Tradičné technické spracovanie by románu ani nesvedčili, pretože ani Lygia Day Peňaflor nevyužíva klasické postupy. Text jej románu je tvorený mediálnymi rozhovormi, novinovými článkami, komunikáciou na sociálnych sieťach, esemeskami či úryvkami z inej, fiktívnej knihy. Vďaka tomu čítanie rýchlo odsýpa, baví vás odhaľovať prepojenia, len si musíte dať pozor, aby ste sa nestratili v prelínaní reality a literárneho konštruktu.

"Bol úplne mimo, uplakaná tvár, zastretý hlas, pery slané od sĺz. Nič z toho som ani nemala zistiť, lebo som ho vôbec nemala pobozkať. Mala som ho len počúvať a podporiť milými slovami, a nie naňho hneď skočiť. Mohlo mu to ublížiť. Čo to so mnou, dokelu, je??? Som taká sebecká osoba. Strašne ho chcem. Vraví sa, že charakter sa odhalí, keď sa stane nejaká tragédia. No, tak sme práve odhalili, kto skutočne som..." (str. 174)

Dej je rozprávaný z pohľadu viacerých postáv a rozvíja sa v dvoch líniách. Prvú tvorí retrospektíva skupiny stredoškolákov o ich vzťahu so spisovateľkou Fatimou, ktorý nadviazali po úspechu jej knihy o vyrovnávaní sa s emocionálnou búrkou. Inšpirovala ich jej teória o ľudských prepojeniach, založená na maximálnej otvorenosti a úprimnosti voči druhým osobám. Fatima ich pustila nielen do svojho vnútra, ale aj do domu a života, a rovnako i oni jej umožnili spoznať ich osudy. Okrem trojice dievčat to je hlavne Jonah, očividne nesúci na svojich mladých pleciach ťažké bremeno viny. Keď sa odhalí dôvod jeho prestupu z inej školy, Fatima ho sprevádza na ceste vnútorného prijatia skutočnosti. Lenže všetko sa zmení, keď Fatima vydá knihu, ktorá verne reflektuje nielen celý vzťah s jej fanúšikmi, ale hlavne Jonahovu účasť na škandále wrestlingového tímu... Jonah na to takmer doplatí životom a verejnosť baží po informáciách ohľadom všetkých súvislostí.

"South Carmine je nielen medzi vlastnými študentmi známa ako škola s prekvitajúcou kultúrou šikanovania. Jednotlivé prípady pokrývali široké spektrum: nadávky, sťahovanie nohavíc, vyrážanie kníh a iných vecí z rúk, polievanie študentov močom, až po nedávny prípad napadnutia so sexuálnym podtónom. Školská administratíva pri riešení týchto sťažností zlyhávala, zatiaľ čo niektoré incidenty boli po počiatočnom povrchnom prešetrení odložené. V niektorých prípadoch bolo študentom odporučené sťažnosti stiahnuť, pokiaľ nechceli ohroziť svoju vlastnú pozíciu v niektorom zo športových tímov." (str. 195)

Čo sa týka príbehu, ten je v podstate dosť jednoduchý a veľa sa tam toho neudeje. Všetko sa točí okolo knižného spracovania udalostí na Grahamovej strednej škole a jeho dôsledkov. Dozvedáme sa o zapojení jednotlivých postáv do celkovej mozaiky a o ich názoroch na to, ako sa Fatima zachovala. Niektorí to berú v pohode, iní sa cítia zradene, ďalší chcú z toho vyžmýkať čo najviac pre seba... A práve v tomto - vo vykreslení odlišných postojov - spočíva najväčšia devíza románu. Toto je celá pravda ponúka pestrú škálu osobností, pričom každá má pochopiteľnú motiváciu a je ťažké prikloniť sa iba k jednej z nich. Okrajovo sa Lygia Day Peňaflor venuje aj téme šikany, potrebe odbornej psychologickej pomoci či peniazmi a kariérou narušeným rodinným vzťahom. Možno by stálo za viac rozpracovať práve tieto motívy, ale ani ten hlavný nie je menej dôležitý - prílišná dôvera voči cudzím ľuďom a falošná predstava o slávnych idoloch môžu byť naozaj nebezpečné. Čo však musím vytknúť (a nie je to chyba autorky) je strašná jazyková úprava. Pani, čo je za to zodpovedná, by mala vrátiť svoju výplatu, pretože na pomery CooBoo je v knihe neskutočné množstvo chýb, čo zbytočne znižuje jej kvalitu. 

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media.

Diskusná téma: Pozor na priateľstvá so spisovateľmi! (L. D. Peňaflor - Toto je celá pravda)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok