Ponurý útek pred smrťou a minulosťou (S. J. Bolton - Už teď jsi mrtvá)

03.02.2019 08:44

So Sharon Boltonovou som sa naposledy stretol pri tretej časti jej série s Lacey Flintovou. Odvtedy sme si dali krátku pauzu, no keďže jej novinka Už teď jsi mrtvá je samostatným románom, rozhodol som sa k nej vrátiť. A nemohol som spraviť lepšie. Ide o skvelý triler, ktorý je založený na pomerne jednoduchom námete - skupina pasažierov vyhliadkového letu sa stane svedkom zločinu, a preto sa ich páchateľ usiluje zabiť. Jessica Laneová je jednou z dvoch osôb, ktorým sa podarí prežiť, a okrem toho mobilom vyfotila svojho prenasledovateľa. A tým si na seba namaľovala jasný terč. Spočiatku sa aj samotný príbeh rozvíja priamo, plynulo, iba občas je narušený retrospektívnym ohliadnutím za minulosťou Jessicy a jej sestry Isabel. Čo sa najprv javí ako ukážka súrodeneckého vzťahu, rýchlo prejde k náznakom ďalšej drámy. 

"Obešel koš, aby zkontroloval další oddělení. Našel jediného muže. Ležel schoulený v rohu balonu, všude kolem krev. Naklonil se blíž a uviděl lesklou bílou kost vyčnívající z mužova krku. V horní kapse jeho bundy našel telefon. Všechno šlo dobře. Jen mu zřejmě už nezbýval čas. Ve chvíli, kdy si říkal, že musí všechno nechat a jít, věřit, že nikdo nepřežil a všechno dopadne, jak má, všiml si tmavě hnědých vlasů.. Vtom cosi zaslechl. Šelest." (str. 55)

Už od samého začiatku je vám jasné, že Sharon Bolton nevyužíva pri komunikácii s čitateľom iba dej. Nie, to by bolo prvoplánové a jej tvorba svedčí o pridanej hodnote. Väčšinou sú to aktuálne spoločenské a morálne problémy ľudstva, tu zas v plnej miere využíva prostredie anglicko-škótskeho pohraničia. Dovolím si tvrdiť, že nie iba ako kulisu, ale plnohodnotnú súčasť deja. Northumberland totiž zasahuje do rôznych oblastí - hmla znemožňuje pátranie, Jessica pri úteku nemá od koho čakať pomoc, keďže ide o najmenej obývanú časť krajiny, ľudia žijú bokom od veľkých miest, a tak aj ich praktiky a kontakty podliehajú vlastným pravidlám... A ja som si to skvelo užil. Väčšinou nemám rád opisy miest a počasia, vadí mi to napríklad u Petra Maya, ale tu na vás nálada pôsobila sama, bez zbytočných slov. Ďalšou zložkou sú postavy, na ktorých dej stojí. Aj keď sa uprostred diania nachádza Jessica, výraznejšie u mňa zabodovali zloduch Patrick so svojou podarenou rodinou a policajt Ajax, snažiaci sa prísť veciam na koreň. 

"Kolem krku si pověsil šňůrku s nemocniční identifikační kartou (falešnou, ale na pohled přesvědčivou) a vyšel z toalet. Brašnu nesl s sebou. Prošel šatnami lékařů a tašku odložil na lavici u dveří. Bylo po večeři a blížila se doba, kdy přichází nejvíce návštev. Navíc nastalo střídání směn, a tehdy je na odděleních dočasně snížený stav personálu. Prošel k oddělení intenzivní péče, naťukal čísledný kód a našel pokoj Helen Carltonové. Vklouzl dovnitř, vytáhl z kapsy injekční stříkačku a vstříkl do žíly na jejím levém zápěstí čtyřicet mililitrů inzulínu." (str. 128)

Nedajte sa však uchlácholiť, aj postavy vás dokážu pekne prekvapiť. Našťastie som nenaletel autorke až tak, ako by som mohol, keby som čítal menej pozorne. V texte je ukrytých viacero náznakov, či už v dialógoch alebo v pásme rozprávača (dokonca aj v samotnom názve), ktoré sa tvária nenápadne, ale spätne si uvedomíte ich dôležitosť. Sharon Bolton si urobila odbočku od svojej známej série a spravila dobre. Až natoľko, že vás zamrzí, že nejde o novú sériu. Už teď jsi mrtvá má všetko, čo možno očakávať od kvalitného britského trileru - atmosféru, psychologickú hĺbku, presah rôznych časových období a (ne)očakávané zvraty. Vďaka vydavateľstvu Dominu zároveň čoraz viac získavam dojem, že anglické psychotrilery čochvíľa začnú hrať prvé husle na úkor severskej literatúry. Ak sa tak už nestalo. Sharon J. Bolton je toho totiž žiarivým dôkazom.

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Domino.

Diskusná téma: Ponurý útek pred smrťou a minulosťou (S. J. Bolton - Už teď jsi mrtvá)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok