Pokračovanie honby na Islamský štát (D. Silva - Dom špiónov)

03.02.2018 08:13

V nedávnej recenzii na knihu Zabijakova hra od Warda Larsena som sa zmienil, že Daniel Silva je dosiaľ neprekonaným autorom na poli špionážneho trileru. A dokazuje to aj novinkou Dom špiónov, ktorý v podstate nadväzuje na predošlý román Čierna vdova. Predstavil sa v ňom nový záporák, s ktorým to protiteroristické zložky rozhodne nemajú ľahké. Nielenže sa im stále vymyká z rúk, ale podarilo sa mu na pôde Spojených štátov amerických uskutočniť útok s nemalým počtom obetí. Agent Mossadu Gabriel Allon, ako všetci dobre vieme na základe ostatných šestnástich kníh, nenecháva zločincov uniknúť, a tak sa opäť stretávame s jeho neutíchajúcim odhodlaním. Čierna vdova sa poriadne rozbehla až v poslednej tretine, akoby si autor spočiatku len pripravoval pôdu, no Dom špiónov si, našťastie, razí inú cestu. Vtiahne vás okamžite a nepustí až do konca.

"Nedávny útok vo Washingtone, zničené budovy, pamätníky aj desivý počet obetí urobili zo Saladina novú tvár islamského teroru. Aký bude prídavok? Americký prezident v jednom z posledných rozhovorov pred odchodom z úradu vyhlásil, že Saladin nie je schopný ďalšej veľkej operácie, lebo americká vojenská odveta rozmetala jeho obávanú sieť na franforce. Nato Saladin prikázal samovražednému útočníkovi, aby sa odpálil pred veľvyslanectvom Spojených štátov v Káhire."

Gabriel Allon len nedávno vrhol do Saladinových kruhov čiernu vdovu ako infiltrovanú špiónku, no aj tak nedokázal včas zabrániť jeho útoku. Na dolapenie hlavy teroru Islamského štátu tak musí vynaložiť omnoho väčšie úsilie. Namiesto doktorky, ktorá kedysi Saladinovi zachránila život, sa do centra deja dostáva netypická dvojica. Opraty ženských postáv preberá modelka Olivia Watsonová a jej nevyspytateľným náprotivkom sa stáva jej milenec Jean-Luc Martel. Ich napojenie na Saladina je východiskom pre sledovanie a následné chytenie najnebezpečnejšieho teroristu súčasnosti, čo sa iste nezaobíde bez obetí. Jean-Luc však už dlhšie nesmie zatvárať oči pred hrôzami, ktorých súčasťou sa nepriamo stal vďaka svojmu zbohatnutiu v drogovom svete. Keďže ich verbovanie má za následok presun do iných krajín, do hry vstupujú aj ďalšie postavy, najmä Gabrielov starý známy, Angličan Christopher Keller, kedysi jeho nepriateľ, dnes spojenec s nadaním poslať neželené osoby na druhý svet...

"Christopher Keller absolvoval cestu do najmenšej kajuty ešte trikrát - o jedenástej, čosi po polnoci a o pol jednej, vtedy sa zdržal najdlhšie - a René Deveraux, ostrieľaný marseillský zločinec s krvou na rukách, neovládateľne vzlykal a prosil o milosť. Keller súhlasil pod jednou podmienkou - Deveraux povie všetko, čo vie, pred kamerou. Inak mu Keller doláme všetky kosti, pomaly a dôkladne, s prestávkami na občerstvenie a zamyslenie. V tomto smere už pokročil dosť ďaleko. Deverauxova pravá ruka s guľkou v pleci utrpela viaceré zlomeniny. Pravý aj ľavý lakeť mal rozmliaždený."

Páčilo sa mi, že do deja sa vrátili mnohé postavy známe z minulých kníh, napríklad už spomenutý Christopher Keller alebo Julian Isherwood, azda najbizarnejšia postavička celého allonovského univerza. Tiež kvitujem Silvovo rozhodnutie priveisť na scénu výrazného záporáka a nie epizódneho zločinca pre jednu knihu. Saladin poriadne zatopí nielen Mossadu, ale aj ďalším agentúram, a vy s patričnou zvedavosťou a napätím hádate, či sa im ho tentoraz podarí konečne premôcť. O niečo menší priestor dostáva Gabrielova manželka Chiara, ktorá ho sprevádza už od tretej časti série. A čo samotný Gabriel Allon? Ten sa ako hlava špionážnej siete už nedostáva do toľkých priamych konfrontácií ako kedysi. Nečudo, veď už predsa nepatrí medzi nezdolných mladíkov. Jeho postava však určite nie je za zenitom, čo dosvedčuje aj snaha priviesť ho na televízne obrazovky. Už bolo veru načase, tvorcovia v ňom nájdu nepreberné množstvo námetov.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Pokračovanie honby na Islamský štát (D. Silva - Dom špiónov)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok