Poirotovská meganádielka pokračuje (A. Christie - 3x Hercule Poirot 2)

29.09.2018 15:37

Nebolo to tak dávno, čo vydavateľstvo Slovenský spisovateľ prinieslo fanúšikom výber poirotovských románov odohrávajúcich sa na Blízkom a Strednom východe. Spočiatku som bol voči tomu trochu skeptický - veď príbehy Agathy Christie sú vydávané pravidelne, je to teda nutné? Lenže keď som napokon knihu držal v rukách, opustili ma všetky pochybnosti. Rozmermi a celkovým spracovaním ide o kúsky, ktoré by nemali chýbať v knižnici žiadneho nadšenca detektívneho žánru. Nielenže sa na ne dobre díva, ešte sú aj obsahovo hodnotné. Aktuálny druhý výber navyše obsahuje aj prípad považovaný za to najlepšie z pera anglickej dámy - Vraždy podľa abecedy. Okrem neho je tu možnosť začítať sa aj do príbehov Smrť v oblakoch a Smrť pani McGintyovej. Takto pekne pokope ešte viac vyznie autorkina schopnosť priniesť čitateľom vždy niečo nové, aj keď niektoré veci - najmä brilantnosť Hercula Poirota - sa nikdy nezmenia. 

"Osa zakrúžila okolo šálok s kávou, ktoré stáli pred Dupontovcami. Jean Dupont ju vzápätí šikovne zabil. V kabíne opäť zavládlo ticho a pokoj. Konverzácia ustala, no prúd myšlienok v hlavách cestujúcich plynul ďalej. Na samom konci kabíny, na sedadle číslo dva, klesla hlava pani Giselle trochu dopredu. Zdalo sa, že spí. Lenže nespala. Ani sa nerozprávala, ba ani len nerozmýšľala. Madam Giselle bola mŕtva..." (Smrť v oblakoch, s. 13)

Už len z daného krátkeho úryvku je badať cit pre detail a pohrávanie sa s postavami. Analógia medzi zabitou osou a mŕtvou pasažierkou je nenápadná, a pritom šikovne prepojená. Agatha Christie v podstate Smrťou v oblakoch predbehla dobu a predznamenala stiesnené trilery odohrávajúce sa na palube lietadla či vo vlaku. Isteže, vyšperkovala to hlavne Vraždou v Orient Exprese, no osobná letecká doprava bola v danej dobe o niečo väčšou novinkou. Vraždy podľa abecedy predstavujú sériového vraha, ktorý sa pohráva s vyšetrovateľmi a hlavne so slávnym belgickým detektívom. Je pritom pozoruhodné, ako dokázala Agatha vystihnúť myšlienky páchateľa, ktoré sa dostali do hľadáčika vedcov až o čosi neskôr. Narcizmus, kontrola, túžba po pozornosti - to všetko sú atribúty, s ktorými sa často stretávame i dnes pri čítaní trilerov o profilácii násilníkov. Smrť pani McGintyovej mi zas svojou atmosférou pokojného vidieka pripomínala skôr diela so slečnou Marplovou, ale ani tu sa Poirot nestratil. Jeho ženským náprotivkom je spisovateľka Ariadne Oliverová, ktorá zase príjemne rozvíri detektívovo pátranie. Tento príbeh vznikol takmer o dve desaťročia po predošlých dvoch, preto nečudo, že aj sama Agatha vedela, že Poirota treba trochu aktualizovať. A darí sa jej to s primeraným šarmom. 

"Máme tri vraždy - stará žena, mladé dievča a do tretice starší muž. Tieto tri obete spája iba jedno - spoločný páchateľ. Z toho vyplýva, že vrah navštívil tri rozličné miesta a muselo ho vidieť veľa ľudí. Netreba hádam pripomínať, že ide o choromyseľnú osobu v pokročilom štádiu šialenstva. Rovnako je isté, že výzor a správanie dotyčného ničomu takému nenasvedčujú. Tento človek - zdôrazňujem, že môže ísť takisto o muža ako o ženu - je vo svojej zvrátenosti diabolsky úskočný. Až doteraz sa mu darilo úspešne zahladzovať všetky stopy." (Vraždy podľa abecedy, s. 255)

Prešlo už takmer storočie od počiatkov tvorby kráľovnej anglickej detektívky, no záujem o ňu neustáva, skôr naopak, dá sa povedať, že zažíva svoju renesanciu. Jej najznámejšie diela sa v novej podobe dostávajú na plátna kín a stále vychádzajú v nových vydaniach. V týchto dňoch u nás vyšla dokonca aj novinka nadväzujúca na niekdajšie tituly. Spisovateľka Sophie Hannahová pokračuje v tradícii Agathy Christie a prináša nové prípady Hercula Poirota. Okrem toho Slovenský spisovateľ chystá aj ďalší zberateľký kúsok - súbor poviedok s kultovým Belgičanom. Ak toto všetko nie je dôkazom nesporného talentu Agathy Christie, tak potom už nič. Kniha 3x Hercule Poirot 2 je vhodná ako darček i na predĺženie skracujúcich sa jesenných dní. Neviem si totiž predstaviť lepšie okolnosti na čítanie anglickej detektívky, ako sa so šálkou čajou schúliť pri sychravom počasí pod deku. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Poirotovská meganádielka pokračuje (A. Christie - 3x Hercule Poirot 2)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok