Piaty prípad Harryho Boscha (M. Connelly - Kufrové tango)

25.06.2015 13:06

Séria Michaela Connellyho na čele s detektívom Harrym Boschom sa aj po dvoch desaťročiach teší veľkej obľube. Dokonca sa nebojím povedať, že je čoraz známejšia. A to nielen preto, že losangelský veterán má za sebou už dvadsaťdva samostatných prípadov, ale navyše sa tento rok dočkal aj seriálového spracovania pod jednoduchým, ale trefným názvom BOSCH. Dejová línia vychádza priamo z Connellyho kníh a budúci rok na úspešných desať dielov nadviaže druhá séria. Vydavateľstvo Slovart sa momentálne pustilo do reedície kníh o zločinoch v meste anjelov a medzi ne patrí aj Kufrové tango, ktorá je v rámci série piatou v poradí. Odohráva sa rok a pol po udalostiach štvrtého dielu (Posledný kojot), kde sa Harry zaoberal vraždou svojej matky a ktorý sa skončil jeho núteným odchodom z polície. Autor nechal nejaký čas čitateľov hádať, či sa detektív ešte niekedy vráti, ale nesklamal ich. Detektív tretieho stupňa má po návrate prípad, ktorý ho zavedie do prostredia mafie v Las Vegas, a zároveň sa opäť stretne so svojou osudovou ženou... 

"Pozrel sa hore a videl, že veko kufra je znútra postriekané od krvi. Dlho naň hľadel a potom sa vystrel, aby si prezrel celý kufor a prešiel v duchu zoznam vecí, na ktoré si treba dať pozor. Keďže sa krv nenašla nikde na prístupovej ceste, k vražde muselo dôjsť na tomto mieste. Stále však ostávalo viacero otázok. Prečo práve tu? Prečo obeti chýbajú topánky aj ponožky? Prečo jej rozviazali ruky?"

Na opustenej ceste nad Los Angeles je v kufri auta nájdená mŕtvola hollywoodskeho producenta. Dohliadal na nakrúcanie filmov pre dospelých, ktoré síce neboli kvalitné, ale zato slúžili ako výborná zásterka na pranie špinavých peňazí pre lasvegaskú mafiu. Harry cestuje do slávneho mesta hriechu, aby sa dopátral pravdy, a riskuje pritom omnoho viac než inokedy. Spoznáva nielen zákutia vysokých hier, ale opätovne stretáva aj niekdajšiu priateľku - Eleanor Wishovú (vystupovala v prvom prípade Temná ozvena). Bývalá agentka FBI, ktorá skončila pre nelegálne praktiky na niekoľko rokov vo väzení, nie je Harrymu ani po toľkom čase ľahostajná a vzhľadom na svoje nové kontakty sa ukáže vo vyšetrovaní ako významný zdroj. Lenže všetko je veľmi zložité, pretože do prípadu je naplno zaangažované aj oddelenie v boji proti organizovanému zločinu a Harry si uvedomuje, že ďalšou podozrivou môže byť aj manželka zavraždeného. Viac svetla by do celej veci mohla vniesť producentova milenka, ale tá kamsi zmizla, a navyše má Harry na krku aj vnútornú kontrolu, pretože zadržaný mafián ho udá za podstrčenie vražednej zbrane do jeho domu, aby ho mohol zatknúť. Nebol by to však starý dobrý Bosch, keby z každého problému napokon nevykľučkoval...

"Vedel, že Eleanorine putá sa s najväčšou pravdepodobnosťou dajú odomknúť aj jeho vlastnými kľúčikmi, no chcel mať istotu, že to chlapa zlomil. Obor nakoniec zafučal a povedal mu, že kľúč je v kuchyni na linke. Harry vošiel dnu so  zbraňou pripravenou na streľbu. Tentoraz si dával veľký pozor, či ho tam nečaká nejaké ďalšie prekvapenie. Nijaké sa nekonalo. Zobral z linky kľúče a odišiel do zadnej izby, kde držali Eleanor..." 

Kufrové tango je originálne a napínavé od začiatku do konca. Páchatelia sú rovnako otázni ako to, či budú dolapení (včas) a postavení pred spravodlivosť. Knihu som si vychutnával oveľa viac než nové príbehy Harryho Boscha. V tých je totiž už šesťdesiatnik potýkajúci sa nielen so systémom, ale aj s vekom. Mám radšej akčnejších hrdinov, schopných pobiť sa a vrhať sa do nebezepčenstva bez starostí o kondičku. Ako seriálový nadšenec sa zároveň teším aj na druhú sériu seriálu BOSCH, pretože podľa informácií z webu bude práve Kufrové tango jednou z kníh, ktoré v nej budú spracované. Vďaka Slovartu a novým vydaniam Connellyho románov je tu možnosť doplniť si knižnicu o staršie chýbajúce tituly, prípadne začať s Harrym nanovo. Obe možnosti vrelo odporúčam!

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: Piaty prípad Harryho Boscha (M. Connelly - Kufrové tango)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok