Patterson & Paetrová - Vraždy na střední škole

18.11.2016 12:03

James Patterson sa každoročne objavuje na špici najlepšie zarábajúcich autorov na svete. Ročne vydá niekoľko kníh, i keď je pravda, že často v spolupráci s inými spisovateľmi. To je aj prípad série Priznania, ktorej prvý diel Priznania podozrivej u nás vyšiel vlani. Hlavná hrdinka má len šestnásť rokov, no hravo strčí do vrecka skúsených vyšetrovateľov newyorskej polície. Zdá sa vám to pritiahnuté za vlasy? Mne to pripadalo rovnako, no autorská dvojica James Patterson a Maxine Paetrová podali vyhovujúce vysvetlenie. Aké, to sa budete musieť dočítať sami, ale faktom ostáva, že ma navnadili aj na pokračovanie. Vo Vraždách na strednej škole sa rozvíjajú niektoré naznačené námety z minula, okrem toho sa však dočkáme aj hlavného motívu deja, aby sa do série mohli ponoriť aj noví čitatelia. 

"Jestli se hadi mohli schovávat v našich botách, tak v téhle budově měli asi deset milionů nádherných skrýší, kde by se mohli ubytovat. Že by se někdo rozhodl poškádlit výstřední boháče z Dakoty tím, že jim do domu vypustí pár smrtelně jedovatých hadů? Anebo se kobra v našem bytě ocitla záměrně a ti druzí dva hadi sloužili jenom k odvrácení pozornosti? Možná už začínám být paranoidní, ale vždyť víš, že naše rodina má nepřátele."

Tandy len nedávno vyriešila záhadnú smrť svojich rodičov a už má na krku ďalšie tri prípady. Jej starší brat, uznávaný športovec Matt Angel, čelí obvineniu zo zavraždenia priateľky a ich nenarodeného dieťaťa, ktoré vraj čakala s jeho otcom. Dohady sa síce ukázali ako nepravdivé, no Mattova minulosť a povaha sú základom pre obžalobu. Okrem toho sa Tandy púšťa do objasnenia výskytu exotických a jedovatých zvierat v ich obytnom dome. Spočiatku sa obáva, či opäť nejde o útok voči ich rodine, ale keď sa plazy a pavúky objavia aj v iných bytoch, začnú sa množiť otázky o ich pôvode. Navyše ktosi systematicky zabíja mladé študentky súkromných dievčenských škôl. Vyšetrovanie má na starosti detektív Caputo, ktorý sa zaoberal aj smrťou manželov Angelovcov, a Tandy sa mu zase pletie do práce. Tandy sa zároveň musí vysporiadať aj so zmenami vo svojom vnútri. A to fyzicky aj emocionálne. Chladné uvažovanie, spôsobené dlhoročným užívaním liekov, je odrazu narušené potláčanými emóciami, čo spôsobuje, že Tandy sa postupne rozpamätáva aj na vzťah, ktorý jej rodičia nechali doslova vymazať z mysle...

"Další den ráno se Matthew probudil a zjistil, že Tamara, jeho životní láska a matka jeho nenarozeného dítěte, je mrtvá. Je pochopitelné, že to s ním hluboce otřáslo. Jeho mysl se snažila skutečnost popřít. Utekl z domova a od hrůzne scény, kterou vám právě poněkud drasticky přiblížila obžaloba, protože zcela iracionálně doufal, že to není pravda, že ho jen šálily smysly. Později téhož dne byl v bytě svých rodičů za přítomnosti milujících sourozencú zatčen a obviněn z vraždy."

 Z Vrážd na strednej škole mám trochu zmiešané pocity. Akoby si autorská dvojica Patterson - Paetrová uvedomovala, že ani jeden motív nestačí na utiahnutie celého deja, a preto ich na seba navrstvili hneď niekoľko. Na jednej strane je vďaka tomu príbeh dynamickejší a poskytuje autorom väčší priestor na zvraty, no keďže jednotlivé námety nie sú poprepájané, miestami vyvoláva kniha dojem nesúrodosti. Napriek tomu badať vo vývoji série istý posun. Tandy už nie je najmúdrejšou zo všetkých, keďže účinky liekov pominuli (hoci niekedy ešte je až otravne arogantná) a rozvíjajú sa aj línie jej príbuzných, najmä bratov Matta a jej dvojčaťa Harryho. Z deja sa vytratili niektoré postavy, no pribudli nové, predovšetkým Jacob, ktorý má na súrodencov dohliadať na pokyn ich chamtivého strýka Petra. Ako každá postava, aj on má svoje tajomstvá a Angelovci ani zďaleka nemajú vyhraté... Priznania pokračujú aj ďalej, v nasledujúcej časti sa má riešiť smrť ich sestry, takže som zvedavý, ako brilantne z toho Tandy opäť vykľučuje...

Recenzný výtlačok poskytla mediálna spoločnost Albatros Media.

Diskusná téma: Patterson & Paetrová - Vraždy na střední škole

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok