Pátranie po vysokopostavenom krtkovi (D. Silva - Druhá žena)

01.04.2019 16:53

Znie to neuveriteľne, ale Daniel Silva prináša čitateľom už osemnásty diel série s neohrozeným izraelským agentom Gabrielom Allonom. Predchádzajúce diely série ukázali, že tento špionážny veterán nie je ani zďaleka na konci s dychom. Jeho boj proti fanatickému teroristovi z radov ISIS ukázal, prečo Allona milujú čitatelia aj po toľkých rokoch. Druhá žena je z iného súdka. Svet šedých eminencií je predsa dosť široký a treba ukázať aj jeho ďalšie stránky. V tomto prípade je to infiltrácia nepriateľského špióna do najvyšších miest spravodajskej agentúry. Daniel Silva sa zároveň vracia k obrazu vzťahov medzi Západom a Ruskou federáciou. Jeho hrdina nemá na Rusko dobré spomienky, a okrajovo, symbolicky sa dotkne aj jeho niekdajších dobrodružstiev. 

"Graf so Schultziem na rukách rýchlo cúvol a nechal auto prejsť. Nakrátko spomalilo pri vraku motorky, potom zastavilo pri bezvládnej postave v čiernom. Z auta vystúpil muž. Vysoký, chudý, s bledou tvárou, čo žiarila aj v tme. Pozrel na ležiace telo - skôr nahnevane, ako súcitne -, zbadal Grafa a zložil motorkárovi roztrieštenú prilbu. Potom urobil čosi nečakané, s čím sa Graf nezdôveril nikomu na svete. Mobilom odfotografoval tvár mŕtveho." (str. 29)

Druhá žena sa skôr než akciou vyznačuje systematickým pátraním po zradcovi, čím získava až detektívny nádych. je totiž treba analyzovať množstvo stôp, dohadov a dokumentov z minulých dekád. Oproti posledným častiam série tak značne spomaľujeme a svojím spôsobom ide akoby o oddychový, výplňový diel. Napokon, ani Gabriel Allon už nie je najmladší a musí si občas vydýchnuť. To však neznamená, že na seba neupúta neželanú pozornosť. Šedé eminencie ruských spravodajských služieb sú schopní všetkého, aby mu zabránili v odhalení ich najlepšie ukrývaného agenta, a tak Gabriel čelí komplikovaným vzťahom medzi rôznymi krajinami. V tom tkvie asi najväčšie čaro románu - dozvieme sa viac o pomeroch medzi viacerými vládnymi agentúrami v USA, Británii, Izraeli, Francúzsku či Rusku. Na pozadí klamstiev a spletitých intrág tiahnucich sa cez niekoľko desaťročí sa tiež ukazuje vplyv života za oponou na lásku a dôveru medzi milencami... 

"Často sa stáva, že sledovanie nevdojak odhalí tajné životy tých, ktorí čírou náhodou bývajú v blízkosti cieľa. Napríklad príťažlivý džezový hudobník na druhej strane ulice sa každý deň popoludní hodinu zabával s vydatou ženou a potom ju poslal preč. Jeho sused nevychádzal von, jedol iba lasagne prihrievané v mikrovlnke a pozeral porno na internete. Ďalší, asi tridsaťročný muž, každý večer sledoval na notebooku videozáznamy stínania hláv. Michail sa mu vlámal do bytu, keď nebol doma, a objavil hromady džihádistických materiálov, domácky návod na výrobu bomby a čiernu zástavu ISIS..." (str. 234)

Daniel Silva si stále udržuje vysokú latku, Druhá žena patrí k špičke súčasných špionážnych románov, no u mňa osobne vyhrávajú jeho akčnejšie príbehy. Honba na teroristov, infiltrácia medzi džihádistov a zaúčanie civilistov umeniu špionáže mi jednoducho imponujú viac než hľadanie krtka cez archívy a rozhovory. Na druhej strane máme možnosť spoznať autorov rozprávačský talent aj z iného súdka - napínavé momenty sa dajú vybudovať aj na základe menej priamočiareho námetu. Fanúšikovia série iste ocenia výskyt známych postáv naprieč kontinentmi. Zo starej gardy spomeniem aspoň Gabrielovho mentora Ariho Šamrona, manželku Chiaru a celý tím či riaditeľa MI6 Grahama Seymoura a jeho agenta Christophera Kellera. Hlavne posledný menovaný má omnoho menej priestoru, ako by si zaslúžil, čo je škoda. Nič to však nemení na fakte, že Silva pozná svojich priaznivcov, a určite sa už teraz môžeme tešiť na ďalší akciou nabitý román.

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Pátranie po vysokopostavenom krtkovi (D. Silva - Druhá žena)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok